Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Bezárják a petőházi cukorgyárat

Győr-Moson-Sopron - Bezárják a petőházi cukorgyárat. A visszavonhatatlan tényt hétfő délelőtt Fischer Béla, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgatója jelentette be a helyszínen. Az érdek-képviseleti szervezetekkel csütörtökön kezdődnek tárgyalások.

A Kisalföld információjának megfelelően a hétfői döntést tegnap hozták nyilvánosságra. Eszerint – amint az várható volt – az Agrana érdekeltségi körébe tartozó Magyar Cukor Zrt. a még meglévő két gyára közül a petőházit zárja be s a kaposvári működhet tovább. A gyárban tehát megszűnik a cukorrépa-feldolgozás, ám továbbra is megmarad a cukortárolási és -csomagolási tevékenység.

A vállalat vezetése átfogó szociális tervet készít, amelyről már csütörtökön megkezdjük a tárgyalásokat a munkavállalói érdek-képviseleti szervezetekkel.
Hájos László igazgató
Nagy volt a forgalom tegnap Hájos László igazgató petőházi irodájában, aki egyben a zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese is.
– A döntés, amely hétfőn született, 180 petőházi dolgozónkat érint. Közülük mintegy negyvennek továbbra is biztosítunk munkalehetőséget a raktárban és a csomagolásban. Több embert egy ideig a gyár eszközeinek leszerelésére alkalmazunk.

– Nem szeretném megelőlegezni a végeredményt, de biztos vagyok benne, hogy mindent elkövetünk annak érdekében, hogy azok a dolgozók, akiknek megszűnik a munkaviszonya, ne keserű szájízzel emlékezzenek ránk. Társaságunknak három éven belül kell elvégezni a terület rekultivációját, elképzeléseink szerint, ahol szükséges, erdőt telepítünk és halastavat létesítünk.  A mi birtokunkban nagyjából 20 hektár marad. A gyárterület egy részén – középtávon – ipari parkot létesítünk, ami csökkentheti a gyárbezárás foglalkoztatási hatásait. Az unió ilyen esetekben jelentős támogatást biztosít azoknak a cégeknek, amelyek enyhítik vagy megszüntetik a munkanélküliséget, így remény van rá, hogy a tervezett ipari park nem csak terv marad.

Elmosott remények: A petőházi cukorgyárban az idei az utolsó répafeldolgozási kampány, mert a gyárat bezárják. Fotó: Magasi Dávid


Az unió leépíti a kapacitást

S ha már az uniónál tartunk. A mostani döntés hátterében az áll, hogy az unió kötelezettséget vállalt arra: drasztikusan leépíti a cukoripari kapacitásokat. Ennek érdekében idén szeptemberben jelentős ösztönzőket vezetett be azoknak, akik felhagynak a cukorrépa-termesztéssel. 2013-ig hektáronként – az átlagtermést figyelembe véve – akár 100 ezer forintot is kaphatnak a gazdák, ez az összeg végül elérheti a 170 ezer forintot. Ehhez járul a tonnánkénti 43 euró. Azok viszont, akik továbbra is a cukorrépa mellett döntenek és nem vették vissza tőlük a szállítási jogot, plusz 7 euróval kapnak többet tonnánként, így számukra már gazdaságos és versenyképes lehet a termelés, összehasonlítva más haszonnövényekkel. A Magyar Cukor Zrt. sem jár rosszul, hiszen – miután visszaadja cukorkvótájának felét – éppúgy, mint a másik hazai érdekeltségű cég, a Mátra Cukor, ők a szolnoki gyárat zárják be – cukortonnánként  730 eurót kap. Ebből kell biztosítania a gyárbezárást és a dolgozók végkielégítését is.

"Nekünk az életünk ez a gyár, és most elvették tőlünk. "
Az embereket érthetően megdöbbentette, hogy megszűnik a munkahelyük, annak ellenére, hogy nem érte őket váratlanul. Sokuknak az édesapja, a nagyapja is itt dolgozott. Bizonytalanok, félnek a jövőtől.

A falu is jelentős adótól esik el

– Szégyen, hogy idáig jutottunk – mondta egy idősebb asszony.  – Mondhatnak bármit, tragédia ez nemcsak a mi egyéni életünkben, hanem a falu jövőjét illetően is. Még nem tudjuk,  mi lesz velünk, ki marad, ki megy, mennyi végkielégítést kapunk.

Valóban, a petőháziak ezer szállal kötődnek a gyárhoz, s az egész település is.  Az önkormányzatnak ebben a helyzetben előre kell néznie, hiszen jelentős összegű iparűzési adótól esnek el.

– Petőházán 1050-en élnek, az idei költségvetésünk  460 millió forint – mondta Piskolti Béla polgármester. – Ebből a gyár által fizetett iparűzési adó 60–80 millió forint is lehet. Megszűnésével két probléma elé nézünk. Egyrészt számolnunk kell a munkanélküliséggel, másrészt pedig gondoskodnunk kell a kieső bevétel pótlásáról. Erre reményeink szerint részben a termálfürdő fejlesztése ad lehetőséget, másrészt pedig mindent elkövetünk – a Magyar Cukor Zrt.-vel együtt –, hogy új céget telepítsünk a faluba, a gyár felszabaduló területére. Amennyiben ez a törekvésünk sikerrel jár, akkor a várható munkanélküliséget is felszámolhatjuk. Ez a dolog anyagi oldala, de tudom, az emberek lelke is megsérült, s ezt sokkal nehezebben lehet majd begyógyítani. 
 
127 év után az utolsó kampány

 A petőházi gyár 1880-ban kezdte meg működését. Jogelődje a  sopronkőhidai répafeldolgozó üzem volt. A második világháborút követően az akkori tulajdonos, Schoeller Leó 1946-ban tért vissza Ausztriából a gyár élére, két évvel később azonban államosították a céget. Az újabb változás 1963-ban következett be, amikor a cukorgyárakat országos nagyvállalattá szervezték, 1971-ben pedig megalakult a Cukoripari Vállalatok Trösztje. 1980-ban a gyár ismét önálló lett. A rendszerváltást követően, 1991. január elsején alakult meg a Petőházi Cukoripari Rt., tulajdonosa az Állami Vagyonügynökség és az osztrák Agrana érdekeltségi körébe tartozó Ostzuker lett. Az Agrana 1996-ban szerzett többségi tulajdont a cégben.

Olvasóink írták

 • 8. Park 2007. november 21. 10:47
  „Született Petőházi révén még emlékszem,hogy 15-20-éve még 8-900 embernek adott munkát a Cukorgyár!Innen ment nyugdíjba,annak idején Nagypapám,később Édesanyám,Édesapám,Nagybátyám,Nagynéném és a család több tagja!Mi lessz a fiatalokkal? Akiknek már a jövője is bizonytalan?
  Nekem is van 2-gyermekem,ők holtalálnak egy stabil jövő elött álló vállalkozást,üzemet...,vagy ilyen már nem létezik?
  Milyen jövő elé nézünk?
  Sajnálom,a gyárat és a most életerős ifjúságot!
  Tisztelettel Park,1-született Petőházi!”
 • 7. Másik petőházi 2007. november 21. 07:16
  „Született petőházi lévén évtizedek óta a késő ősz és a tél nekem arról szól, hogy megkezdődik a cukorrépa feldolgozása, azaz a kampány. Elengedhetetlen "kelléke" ilyenkor a vagonokban álló vagy a közúton érkező répa, a feldolgozás közben kiszabaduló illatok, amit nem petőháziak "szag"-nak érzékelnek, a felgyülemlett gőz visító hangja, melyet időnként "szélnek eresztenek" és még sorolhatnám. A szüleink, nagyszüleink szinte kivétel nélkül itt kezdték és egyúttal fejezték is be pályafutásaikat: ez volt az egyetlen munkahelyük.

  Sajnálom, hogy az én gyermekeimnek már ezt nem tudom megmutatni, csak elmesélni azt, hogy volt egyszer egy cukorgyár petőházán...”
 • 6. gnxn 2007. november 21. 07:06
  „Szovjetunió vagy Európai Unió szerintem édes mindegy! Mi csak a másodrendűek lehetünk, mint azt az elmúlt évek eseményei is bizonyítják. És ez még csak a kezdet...”
 • 5. Rolo 2007. november 20. 20:24
  „Termésátlagokra fogni a bezárás okát nevetséges!Mi a helyzet az állítólagos területi adottságokból fakadó kiváló minőséggel? Ez már egy régen eldöntött tény volt. Csak megint levegőnek nézik az embereket.”
 • 4. Zozzy 2007. november 20. 19:15
  „Az Európai Unióhoz való csatlakozásunkor az Unió mellet kampányolók elfelejtették közölni a tudatlanokkal hogy mi az EU-nak nem termelni kellünk, hanem piacnak! Persze csak az igazán vakok nem látták ezt előre! Íme a példa erre... Persze erre a sorsra jut hamarosan az állatenyésztés is! Csak arra lennék kíváncsi ha már semmire nem lesz pénze a vidékinek és ezáltal nem lesz "jó" vásárlója az EU-nak akkor egyszerűen majd "dobnak minket"?! Vagy mi? Mindenki nem élhet Budapesten!!”
 • 3. Morgo 2007. november 20. 18:04
  „A cukorrépa termesztők majd termelhetnek kukoricát a bioetanolnak jó nyomott áron”
 • 2. Petőházi 2007. november 20. 15:29
  „Szuper, ezzel Petőházának is befellegzett.....”
 • 1. Agent 2007. november 20. 14:30
  „Vajon csak én vélek párhuzamot felfedezni a mostani gyárbezárások és a boldogult tervgazdálkodásnak "köszönhető" gyártásmegszüntetések között? Akkor pl. a méltán világhírű hazai motorkerékpárgyártás lett elsorvasztva és lettünk inkább vasipari - kohó ország, amelynek köszönhetően a kgst kimúlásával félholt régiók maradtak az országban hatalmas munkanélküliséggel. Most a cukoripart ölik meg, ezúttal nem keletről, hanem nyugatról parancsolva, de mint a történelem mutatja, örök szövetségek és gazdasági tömörülések nincsenek, így majd esetleg az eu kimúlásával vásárolhatunk cukrot mástól, drágábban, nem beszélve a cukorrépatermesztésből élők további sorsáról....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszig biztosan így marad a Torna utca forgalmi rendje

`Megkérdezném, tudja-e valaki, mikor lesz Sopronban a Torna utca visszaállítva a régi rendre… Tovább olvasom