Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Bezárják a peresztegi lerakót

Pereszteg határában 2005. december 31-ével bezárják az úgynevezett Atev Fehérjefeldolgozó Rt-t.
Az utóbbi időben már csak „takarékon" üzemel Peresztegen az a lerakó, ahol az állati fehérje-feldolgozásból származó hulladékot helyezték el. Havonta egy-két teherautó szállította (szállítja) ide a mellékterméket, és csupán egyetlen alkalmazott dolgozik a telepen. A törvényi előírásoknak megfelelően, az Atev Rt. 2005. december 31-ével megszünteti a beszállítást. Mint arról tegnapi számunkban beszámoltunk (Kisalföld, Az Atev és a bűz Szlovákiába költözik?, 7. oldal), az állati maradványok egy részét Szlovákiába szállítják majd. A döntés viszont nem érinti hátrányosan a peresztegi lerakót. Sőt.

– A tároló harminc évig szükségtározóként működik tovább – mondta el a Kisalföld érdeklődésére dr. Kiss Jenő, a részvénytársaság vezérigazgatója. – Különleges esetekben, mint például nagy járványoknál, amikor nem lehet hosszú távolságokra szállítani az állati maradványokat, nyithat ki a telep. Szintén jogszabály írja elő, hogy a már működő lerakatok csak hulladéktelepként működhetnek tovább.

Történik mindez azért, hogy megsemmisüljön, azaz ártalmatlanná váljon az ott elhelyezett melléktermék. A hathektáros területen végrehajtjuk a rekultivációt, megfelelő magasságú földburkolatot kap a tízszer négy méter nagyságú és négy méter mély kút, valamint a környezete. Az érintett terület fásítását is elvégezzük. A peresztegi telep bezárásáig már csak csekély mennyiségű hulladék érkezik oda, az is csak egyedi engedéllyel. Ezzel a lépéssel egy kellemetlen fejezet zárulhat le a település életében.

A 80-as évek közepén megnyitott Atev-telep környéke is szennyezett terület volt: a szomszédos területre szállították 1986-ban a sózott tevebőröket.

Ezek mellett a téglagyár területén korábban két szennyvíziszap-lerakó üzemelt. Ráadásul a szőnyeggyártás melléktermékét, a Latexet is a település határában helyezték el. A veszélyes anyagokat időközben ártalmatlanították, illetve felszámolták a lerakókat. Most már „csak" a megszűnés előtt álló telep működik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenmilliót fizet vissza Petőháza

Petőházán az eddiginél is feszítettebb gazdálkodást kíván, hogy a tavaly befolyt 80 millió forint iparűzési adóból ettől az évtől kezdődően mintegy ötvenmillió forintot vissza kell fizetniük a Magyar Cukor Rt.-nek. A könyvvizsgálás során ugyanis kiderült, az rt. olyan termék után is fizetett iparűzési adót, amelynél már nincs adókötelezettség. A településen a fejlesztésekre így 3 évig kevesebb jut. Tovább olvasom