Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Bezárják a cukorgyárat?

Petőházán egyre többen mondogatják, bezárják a nagy múltú cukorgyárat.
Érthetően kétszáz dolgozó félti a munkáját, családja megélhetését. Abban az esetben, ha valóban felszámolnák a gyárat, akkor a település is nehéz helyzetbe kerülne, hiszen tízmilliókat fizet iparűzési adóként a Magyar Cukor Rt.

Módos János, Petőháza polgármestere is hallott a híresztelésről, de szerinte – egyelőre – nem fenyegeti bezárás a gyárat.
– Időről időre felröppennek különböző híresztelések, de biztosat senki sem tud – fejtegette Módos János. – Az önkormányzatot nem kereste meg a Magyar Cukor Rt. a gyár bezárásával kapcsolatban, ezért feltételezem, hogy nincs napirenden a termelés leállítása. Már csak azért sem, mert az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Én úgy tudom, hogy a jelenlegi uniós piacszabályozás 2006-ig van érvényben, hogy utána mi lesz, arra talán a Magyar Cukor Rt. vezetői tudnak válaszolni.

Fischer Béla, a Magyar Cukor Rt. vezérigazgatója meghökkent a hír hallatán és légből kapott híresztelésnek nevezte a bezárásról szóló szóbeszédet.

– Egyelőre szó sincs arról, hogy Petőházán leállítanánk a termelést – jelentette ki határozottan. – Ilyen tervünk nincs, de tény,
a nyár közepére készül el az unió új piacszabályozási rendszere, amely – 2006. július elsején lép életbe – jelentős változásokat hozhat az európai cukorgyártásban. De hogy pontosan hogyan érint bennünket, milyen ütemezésben, arról még nincsenek információink.

Az Európai Unió mezőgazdaságában már csak a cukorágazat reformja várat magára. Az unióban jelenleg mintegy 4 millió tonna felesleget gyártunk – ezt meg kell szüntetni – folytatta Fischer Béla. – Ugyanakkor az Európán kívüli, olcsón előállított cukrot is be kell engedni – különböző okok miatt – az európai belső piacra. E két tényező eredményezheti majd a gyártás átrendeződését. A nagy tradícióval rendelkező országok – mint például Németország, Franciaország – helyzete stabilnak látszik, nem úgy, mint a dél-európai országoké. Közép-Kelet-Európában már árnyaltabb a helyzet, minden kis változás érzékenyen érintheti a magyarországi termelést is.

Egyelőre tehát hosszú távon nem látunk tisztán. Petőháza korszerű gyár, jó termelési mutatókkal. Az már egy más kérdés, hogy az időjárási viszonyok – gondoljunk csak az elmúlt évek szárazságára – valamint a birtokszerkezet és az ebből adódó problémák nem feltétlenül kedveznek a termesztésnek. A gazdaságban nehéz hosszú távra tervezni, ezért ma csak azt tudom mondani, a mai ismereteink szerint Petőházán 3–5 évig nem kell attól tartani, hogy bezárjuk a gyárat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benzinkút üzemen kívül

Látszatra elkészült a soproni Tesco-benzinkút, mégsem üzemel. Olvasóink közül többen érdeklődtek:… Tovább olvasom