Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Bezárhatnak a vámspeditőrök

Napjainkban több mint félezer vámügynöki engedéllyel rendelkező speditőrcég működik hazánkban. A legkisebbek alig kettő, míg a legnagyobbak négyszáz alkalmazottat foglalkoztatnak.
A soproni határon hat, Kópházán négy, Hegyeshalomban hét magyar speditőrcég segíti a vámhivatal munkáját. Az EU-csatlakozás után eddig végzett tevékenységükre már nem lesz szükség.
Ha a speditőrök akár egy napra bezárnának, a kamionforgalomban óriási torlódások keletkeznének. A határspedíciós cégek foglalkoznak a be- és kilépő teherforgalom járműveinek okmányügyintézésével, a fuvarozott áruk vámkezelésével, árutovábbításával; a túlsúlydíjak, állat- és növény-egészségügyi díjak, az út- és más adók beszedésével.

– Mi lesz a nyugati határainkon lévő speditőrirodákkal? – kérdeztük Juhász Veronikát, a Hungarocamion vámigazgatóját.
– EU-integrációnkat követően az osztrák, a szlovén és szlovák határokon működő spedíciók munkájára nem lesz szükség, azok az irodák várhatóan bezárnak. Nemcsak a nyugati végeket érheti el az ellehetetlenülés, hanem a belterületen dolgozó vámügynökségek hatvan-hetven százalékára is ez a sors vár. Ami feladat marad számukra, az valójában megegyezik az uniós tagországokban tevékenykedő speditőrkollégák munkájával: ők gondoskodnak az unión kívüli áruk export-importja vámelőállításáról, statisztikai adatgyűjtést végeznek, szállítmányozással foglalkoznak. Számítások szerint e tevékenységi körök a jelenlegi vámközreműködők nem egész harmadát menthetik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődtek a nyelvvizsgák

Sopronban ezekben a napokban 952-en – a tavalyihoz képest negyvenöttel kevesebben –… Tovább olvasom