Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Bezár az üzem: 72 dolgozó veszti el állását

Az utolsó megrendeléseket varrják a bezáró Kőszegi Ruhaipari Zrt. egyházasfalui üzemében. Hetvenkét dolgozó marad munka nélkül, akik tizennégy faluból járnak ide melltartókat varrni. Elhelyezkedésükre kevés az esély.

– Harminc éve dolgozom az egyházasfalui üzemben. Ennél
ideálisabb munkahelyem nem is lehetett volna. Itt élek a faluban, s itt nemcsak pénzt kereshettem, jól is éreztem magam a közösségben. Nemcsak kolléganők ülnek körülöttem, hanem barátnők – mondja szomorúan az utolsó melltartókat varrva Pucsek Lászlóné. A többiek bólogatnak, van, aki a könnyeit törölgetve hajol mélyebbre a varrógépe fölé.

– Öt-hat évem van a nyugdíjig, harminc éve itt dolgozom. Szalagvezető vagyok, nem biztos, hogy bírnám még a normában a fiatalokkal a versenyt. Sopronhorpácsról járok át, a közelben nincs más munkalehetőség. Hogy mi lesz itt? Sírás... – csuklik el Bujdosó Jánosné hangja.

Mikicsné Fekete Anna két kisgyerek édesanyja, egyelőre elképzelése sincs, hol és hogyan tudna mellettük munkát vállalni. Fotó: Magasi
Mikicsné Fekete Anna két kisgyerek édesanyja, egyelőre elképzelése sincs, hol és hogyan tudna mellettük munkát vállalni. Fotó: Magasi


– Nekem öt- és hétéves gyerekem van, szerettem itt dolgozni, meg tudtam úgy oldani az utazást is, hogy a gyerekeket elláttam. Hol lesz nekem még egyszer ilyen munkahelyem? – csatlakozik a nyilatkozókhoz az újkéri Mikicsné Fekete Anna.

Hetvenkét dolgozó siratja Egyházasfalun a munkahelyét, túlnyomó többségükben asszonyok. Tizennégy különböző településről járnak ide melltartókat varrni. A Triumph felbontotta a szerződést az anyacégükkel, a Kőszegi Ruhaipari Zrt.-vel, a gyár ezért október végén bezárja kapuit Kőszegen és Egyházasfalun is. Lányi Péter, a társaság igazgatója lapunknak is megerősítette a hírt: nincs tovább, hacsak valami csoda nem történik, a nagy múltú cégnek vége.

Polgár Béláné üzemvezető is csaknem elsírja magát, amikor a bezárásról beszél. Három évtizede reggeltől estig itt volt, generációkat tanított be és irányította a csapatot. Közben felnőttek a gyerekei – és megváltozott a világ.

– Egy kis üzemben kezdtünk, szeptember elsején volt éppen harminc éve, 2000-ben pedig átadtuk az új üzemcsarnokot. Keresett munkahely voltunk, aki ide bekerült, az meg is becsülte magát. Régen kimondottan jól lehetett keresni, most a teljesítménytől függően nettó 60–150 ezer forint között kaptak az asszonyok. Nem tudom, mi lesz velünk, valószínűleg ma megkapjuk a felmondásunkat. Aztán attól függően, hogy kinek mennyi a felmondási ideje, szép lassan kiürül majd a gyár. Októberben lekapcsoljuk az utolsó gépet is...

– Én már átéltem ezt egyszer: tíz éve a völcseji üzem bezárása után kerültem ide – veszi át a szót Horváthné Kéry Rita. – Váratlan volt a döntés és nagyon rosszul érint mindenkit. A Triumph Ausztriában is bezárta a határközeli gyárait, azt gondoltuk, ezzel biztosabb lett a mi pozíciónk. Hát, tévedtünk.

A Kőszegi Ruhaipari Zrt. az egyik legrégebbi hazai könnyűipari cég, 1951-ben alapították kisipari termelőszövetkezetként. 1966-ban kötöttek szerződést a német alapítású Triumph International fehérneműgyártással foglalkozó céggel, azóta varrnak számukra bérmunkában, és ők voltak eddig a cég legnagyobb megrendelői. A társaság, mint a munkaügyi központnál megtudtuk, bejelentette a munkahelyek megszűnését, a hivatal regisztrálja a dolgozókat. Egyházasfalun attól félnek, a kapuvári üzembe irányítanák őket, oda viszont a legtöbben nem tudják megoldani a bejárást.

– Én csak az utcán értesültem a bezárásról, hivatalosan nem kerestek meg – mondta el Sándor József, Egyházasfalu polgármestere. – Rendkívül rossz hír ez nekünk. Azonkívül, hogy sok helybéli elveszíti a biztos kenyérkeresetét, az önkormányzat 2,5 milliós helyi adóbevételtől esik el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le kell cserélni a vízmérők utáni ólomanyagú vezetékeket

A vízmű ügyfelei már idén is tapasztalhattak változást a számlaképen, az együttműködés tovább… Tovább olvasom