Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Bevetésen a füstös helyiségek ellen

Az országos tiszti főorvos által elrendelt ellenőrzés során tegnap Sopronban is felkerekedtek az ÁNTSZ helyi munkatársai, hogy kiderítsék: betartják-e a nemdohányzók védelmében született törvényt a városban.

Dr. Ács Gabriella ismertette a jegyzőkönyvben foglaltakat az ellenőrzött üzlet vezetőjének
A soproni szolgálat munkatársai közül kilencen indultak el tegnap reggel, hogy a nemdohányzók védelmében született, 1999-es törvény betartását ellenőrizzék a város különböző pontjain – tájékoztatta lapunkat dr. Amberger Erzsébet városi tiszti főorvos. Az ipari munkahelyektől a szépségszalonokon át az iskolákig és a vendéglőkig összesen 45 egységet kerestek fel az ellenőrök. Azt, hogy éppen hova kopogtattak be, számítógép segítségével sorsolták ki az indulást megelőzően.

Dr. Ács Gabriella tisztiorvos a belvárosi szépségszalonokat kapta feladatul. Kísérőnek mellé szegődve elsőként egy fodrászüzletbe mentünk. – Azt nézem, hogy kint van-e a dohányzást tiltó tábla vagy logó. A másik dolog, amit figyelnem kell, hogy van-e a dohányosok számára kijelölt hely és az megfelel-e az előírásoknak. Általános higiéniai ellenőrzéseket folyamatosan végzünk, 1999 óta a dohányzással kapcsolatos törvény betartására is figyelünk. Ez a mostani egy országos kampány keretében történik – mondja a doktornő.

Most már joguk van hozzá

Az ellenőrzött üzletekben az első döbbenet után a dolgozók közül volt, aki elmondta véleményét a törvénnyel kapcsolatban. Tóth Jenő fodrász örül: „Én eddig sem engedtem, hogy valaki rágyújtson az üzletben, most legalább van jogi alapom is hozzá."
Volt, aki nehezményezte a betartandó előírásokat, attól tartva, hogy „szegény" dohányosoknak milyen nehéz lesz a sorsa. Van is a félelmében valami, hiszen alkalmas helyiség nem lévén, akár az udvaron vagy az utcán is lehet a dohányzásra kijelölt hely.
– Amint két éve hallottunk a törvényről, a gyerek rögtön kinyomtatott egy „Tilos a dohányzás!" feliratot, amit másnap ki is tettünk – meséli Sinkovits Tamásné Annamária kozmetikus, aki másokhoz hasonlóan beszámolt arról is, hogy az igazsághoz hozzátartozik: kevesebb vendég megy olyan helyre, ahol nem szabad rágyújtani. Mindenképpen meg kell teremteni a lehetőséget a cigarettázóknak is – mondta a kozmetikus.

Ha valaki makacsul nem tartja be a törvény szavát, szabálysértési eljárás keretében pénzbírsággal sújtható. Ha egy közintézményben, munkahelyen, oktatási intézményben, vendéglátó-ipari egységben stb. nincs dohányzásra kijelölt hely, az adott egység üzemeltetője 50–100 ezer forintra büntethető, míg ha valaki olyan helyen gyújt rá, ahol az nem megengedett, 30 ezer forinttal sújtható.

 

 


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titoktartó(bb) pedagógusok

Titoktartási törvény megalkotását tervezi az oktatási tárca. Az új szabályozástól a diákok és… Tovább olvasom