Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Bevarrják a tájsebeket, felszedik a föld alatti aknákat - Fotók

Tizenhárom településen, 2,6 milliárd forintból számolják fel a hulladéklerakókat. Az első "kapavágás" szerdán volt Sopronban.

Az elkövetkezendő napokban tizenkettő Sopron környéki településen kezdődhet el az ottani, önkormányzati, állai tulajdonban lévő, de már nem működő hulladéklerakók rekultivációja.

Szerdán, soproni városvezetés, a térségi polgármesterek, szakemberek, a kivitelező Közgép Zrt. illetékesének, újságírók jelenlétében fogtak hozzá a munkának a Harkai úti lerakóban.

A projekt során Fertőd térségében három, Fertőújlakon, Sarródon és Répceszemerén egy-egy lerakót számolnak fel. A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás az Új Széchenyi Terv pályázatán 2,6 milliárd forintot nyert el erre a célra.

Nem szennyeznek tovább a lerakók. Fotó: Magasi.

A már említett Harkai úti telep rézsűfelületeit véglegesen lezárják, a hulladékot áthalmozzák, majd szigetelő réteg kerül rá. Így a csapadékvíz nem oldhat ki szennyezőanyagot, s az nem kerülhetnek a környezetbe. Az utolsó, humuszos felső fedőréteg és a füvesítés arra szolgál, hogy a lerakó belesimuljon a tájba.

A munkálatok során több mint 123 ezer köbméter hulladékot helyeznek át. A rendezett területen 38 ezer négyzetméternyi felületet füvesítenek majd.

Végleges rekultiváció lesz Fertődön, Fertőendréden, Nagycenken, valamint Sopronkövesden. Kapuváron és a Pusztacsaládon, úgynevezett passzív hidraulikus védelem épül. Ez azt jelenti, hogy a lerakókat gyakorlatilag becsomagolják: a hulladék helyben marad, a területet vízzáró fal veszi körül.

Minden településen lesz biológiai rekultiváció is, mivel az érintett területek nagymértékben hozzájárulhatnak a roncsolt táj eltüntetéséhez, a biológiai élettér helyreállításához.

– A célunk az volt, hogy a vizet, az egészséges környezetet szennyező lerakókat teljes mértékben felszámoljuk – mondta el Mágel Ágost, a 39 települést tömörítő hulladékgazdálkodási társulás elnöke. – Az elkövetkezendő egy évben ˝bevarrják˝ a tájsebeket, felszedik a föld alatti „szemétaknákat". Ezáltal a jövő fiatalsága már egészségesebb környezetben élhet. Nagy mérföldkő a mai. Ám a munkával korántsem állhatunk le.

Mágel Ágost kérdésünkre elmondta, a nagytérségi hulladékprojekt is jól halad. A Csérre tervezett lerakó megépítésére már kiírták a közbeszerzési pályázatot. Úgy tervezik, jövő ilyenkor már próbaüzemet tartanak.

Kérdésünkre, amely szerint a cséri lerakó megnyitásáig hátralévő időben hová kerül majd a hulladék, Mágel Ágost így válaszolt:

- A harkai úti telep rendelkezik a szükséges engedélyekkel, továbbá a most működő kazetta már az uniós előírásoknak megfelelően épült meg. Így ezt a szerdán elindult rekultiváció nem érinti. A cséri lerakó működésének megkezdésig továbbra is a Harkai útra kerül Sopron szemete. Sőt, még ennél is több. Egyes Fertő parti települések jelezték, hogy a mostani szolgáltatójukkal nem hosszabbítják meg a lejáró szerződésüket.

Az bizonyos, az embereket a szelektív gyűjtésre kell ösztönözni. Így a családok kisebb kukákat használhatnak, hiszen kevesebb, újra nem hasznosítható szemét kerül ki tőlük. Minden egyes településen megfelelő módon lesz majd kialakítva a szelektív gyűjtő sziget, továbbá magas színvonalon kell megoldani az elszállítást, biztosítani a kapcsolódó szolgáltatásokat, mint például a lomtalanítást - tette hozzá Mágel Ágost.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mindez mekkora többlet terhet jelent majd a lakosságnak, hiszen a kétmilliárd forintos önerőt kötvény kibocsátásából fedezi a társulás.

- Az bizonyosnak tűnik, hogy a hulladékelszállítási díjat Sopron idén nem szeretné tovább emelni - tudatta Mágel Ágost. (Mint ismeretes, az áprilisi közgyűlésen tíz százalékos emelésről döntött a testület). - A terveink szerint, 2013-től minden egyes, társult településen azonos lesz a fizetendő összeg. Ennek mértékét a társulás tanácsa határozza majd meg. Döntés még nem született.

Olvasóink írták

 • 5. ÁrtatlanBárányka 2012. május 03. 22:35
  „Közgép....
  Fejétől bűzlik...
  De én persze fizessek ingatlanadót meg magasabb szemétdíjat, azért, hogy a Simicska meg a zsebdiktátor vastagodjon!!!
  Köszönöm Fodor elvtárs”
 • 4. urbaniastapista 2012. május 02. 19:58
  „#1.
  Az aluljárót is a közgép és "konzorciumi társai" építik.
  A műemlékfelügyelet vezetője is véletlenül az építkezés meglátogatása után váltódott le.”
 • 3. Kukac40 2012. május 02. 19:45
  „Miért külső cég végzi, mikor van a közti birtokában ember és gép egyaránt? Hol volt megpályáztatva? Hány képviselő, városi vezető, érdekelt füvesíti az ingatlanját ebből?”
 • 2. himbi 2012. május 02. 16:53
  „Csak 1 észrevétel a képekkelkapcsolatosan! Nem akarok kötözködni, de...
  A 10-es számú képen az egyik úriemberen van védősisak és sárga mellény míg a másikon nincs! Gondolom ez nem szabályos így... :)”
 • 1. Figyelő2012 2012. május 02. 14:26
  „Na már Sopron környékén is megjelent a Közgép Zrt?

  Hogyan kerültek ide?
  Kik is valójában a tulajdonosok???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bebesi: Az adósságcsapda árnyai

Bebesi József, LMP-s képviselő, az önkormányzat gazdálkodásáról elmondta, hogy az eladósodott… Tovább olvasom