Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 33°C Még több cikk.

Betömik a krátereket Hermesen

Egy helybéli asztronautának öltözve jelent meg a Hermes-telepi sajtótájékoztatón, így jelezve, holdbéli tájhoz hasonlít a településrészt átszelő út.

Lakossági fórummá alakult a Hermes-telepi sajtótájékoztató, ahol a helyiek vegyes érzelmekkel fogadták Fodor Tamás polgármester bejelentését: felújítják a településrészt átszelő utat, méghozzá rekordgyorsasággal. A helyiek régóta vártak erre a pillanatra, örömük mégsem volt felhőtlen.

Az itt élő Hargitai Gábor például asztronautának öltözve mondta el, itt már nem repedezett, töredezett az út, hanem mély krátereivel holdbéli tájhoz hasonló.

Holdbéli tájhoz hasonlít a településrészt átszelő út. Fotó: Magasi
Holdbéli tájhoz hasonlít a településrészt átszelő út. Fotó: Magasi


A hermesiek kaptak az alkalmon, hogy most végre rájuk figyelnek és több problémával is előléptek: nemcsak a településrészen belüli, hanem az ide vezető út is veszélyes; keskeny, a padkája töredezett.

A hóeltakarításban is ide ér el utoljára a segítség, ha a gyerekeket időben iskolába akarják vinni, hajnali négykor mindenkinek talpon kell lennie és lapátolnia. Nincs bolt, nem jár ide autóbusz, a legközelebbi megálló mintegy három kilométerre van és még térerő sincs...

Egy hónap múlva viszont legalább a telep útja rendben lesz. Már jövő héten felvonul a kivitelező és október végéig el is készül az út. Új-Hermesen 216 méteren teljesen felújítják a burkolatot. A meredek bevezetőszakasz hatvan méterén a teherbírást is megerősítik, itt az út szélessége 4,5 méter lesz, beljebb pedig 2,5 méter.

A teljes szakasz új aszfaltszőnyeget kap. A beruházás várható költsége tizenegymillió forint, amit az önkormányzat és az erdőgazdaság fele-fele arányban áll. Utóbbi magyarázata az, ahogy Jámbor László a helyiek előtt is hangsúlyozta: az út állapotáért többek között a Taeg nehéz járművei is okolhatók. 

Ó- és Új-Hermes
A valaha Brennbergbányához tartozó, Ó- és Új-Hermes telepek a bányaaknákról kapták a nevüket, a bányászházakat a múlt század elején építették.

A bánya megszűnése után tanácsi, majd a rendszerváltás után önkormányzati tulajdonba kerültek a lakások, amiket mára a legtöbb bérlő megvásárolt. Közigazgatásilag Brennberggel együtt Sopronhoz tartozik a telep, ahol mintegy százan élnek.  
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy személyautó Zsirán

A lángokat a Vas megyéből érkezett csepregi önkormányzati tűzoltók fojtották el. Tovább olvasom