Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Betiltották a petárdát

A szilveszteri időszakra is betiltották a petárdák használatát, a szabálysértők súlyos bírságot fizethetnek.
A szilveszteri időszakra is betiltotta a petárdák használatát a kormány, és javaslatot tett a parlamentnek a maximálisan kiszabható szabálysértési bírság összegének 100 ezer forintra való felemelésére.

– Egy rendeletmódosítás szerint rövidesen megtiltják a petárdák értékesítését és használatát – mondja Reider Ágnes, a tűzijátékokat is árusító soproni Mátyás király utcai üzlet vezetője. – Állítólag az elmúlt két év tapasztalatai alapján a lakosság nem bizonyult toleránsnak az engedélyezéssel kapcsolatban. A petárda tavaly volt először legális, idén pedig már be is tiltják. Az összes uniós országban engedélyezett a szilveszteri „durrogtatás". Nem értem, nálunk miért nem és azt sem, hogy miért csinálnak belőle politikai kérdést.

– A tiltás helyett inkább a felvilágosításra kellene koncentrálni, a fejekben rendet tenni, ugyanis a legtöbb baleset – amiből Sopronban szerencsére kevés volt – a helytelen használat következtében történik – mondta Reider Ágnes. – A rendeletmódosítás életbelépéséig még kinn vannak a petárdák a vitrinben, mert ezekre különleges szabályozás vonatkozik. Csak kulcsra zárható szekrényben tarthatók, nem tehetjük a kirakatba és a mennyiséget is korlátozzák. Mind a rendőrség, mind pedig a tűzoltóság rendszeresen ellenőrzi a megfelelő tárolást. Ahhoz, hogy az emberek ne használják felelőtlenül a pirotechnikai eszközöket, már fiatal korban el kellene magyarázni, mennyire veszélyes.

A Soproni Rendőrkapitányságon elmondták, a végrehajtási utasítás még nem érkezett meg. Ha életbe lép a rendelet, büntetéssel sújtják a kihágókat. Eddig minden évben nagy figyelmet fordítottak a szilveszteri ellenőrzésekre, ez idén sem lesz másként.

A tűzijátékok használata

A kormánydöntés értelmében a jövőben napszaktól függetlenül, jegyzői engedélyhez kötik a tűzijátékok használatát. Ezt eddig csak este 10 és reggel 8 óra közötti időre lehetett kérni. A „kis tűzijáték" esetében nem várható tiltás, tehát az olyan pirotechnikai eszközök, amelyek nem elsősorban a hanghatásra építenek, továbbra is használhatóak lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pilis-Invest: még tart a nyomozás

A látszat ellenére „mozgásban van" a Pilis-ügy, de messze még a vége. Ezt erősítette meg dr. Szekeres Csaba, a károsultak egy részének ügyvédje és Ódor Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztályának vezetője is. A hitelezők azonban türelmetlenek, 2004. március elsején függesztette fel a Pilis-Invest a kifizetéseket. Tovább olvasom