Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Betegnyilatkozat a gyógyszerekről

Gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz felíratásakor nyilatkozatot kell adniuk a pácienseknek.
A gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz felíratásakor nyilatkozatot kell adniuk a pácienseknek, milyen orvosságokat vagy eszközt igényeltek más rendelőben a megelőző harminc nap alatt. Az orvosok vegyes érzelmekkel fogadták a tavaly május óta megkövetelt pluszadminisztrációt: nem látják értelmét a nyilatkozattételnek, ráadásul emiatt még a betegvárakozási idő is meghosszabbodik.

– Ha igaz, hogy sokan visszaélnek a vényekkel, akkor nyilatkozunk – mondja az egyik páciens, Ruckel József, aki havonta íratja fel a gyógyszereit. – Nekem ez semmibe nem telik, de a sok kicsi sokra megy alapon, az orvosnak bizonyára nem kevés percét veszi igénybe ez az adminisztráció.

– Főleg a közgyógyellátottakra jellemző, akik nem fizetnek a patikában, hogy a családorvosnál és a szakrendelésen is felíratják a gyógyszereket – fogalmazott dr. Németh Erzsébet soproni háziorvos.

– Mivel kiváltáskor minden receptet aláírattatnak a betegekkel, a megoldás az lenne, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) olyan vényt készíttetne, amelyen már eleve szerepel a kitétel – mondta el dr. Németh Erzsébet soproni háziorvos. – Így büntetőjogilag is nyomon követhető lenne, ha valaki jogosulatlanul jut gyógyszerhez. Másrészt az orvosoknak sem kellene papírokkal bíbelődniük, külön füzetet vezetniük – tette hozzá.

Érkeznek a javaslatok a módosításra

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályának vezetője, Burián Antalné érdeklődésünkre elmondta: a bevezetett intézkedés célja az volt, hogy az indokolatlan és többszörös igénybevétel kiszűrésére újabb lehetőséget teremtsenek. Az előírás segítette az OEP ellenőrző munkáját. Az elmúlt hónapokban azonban több orvostól érkezett javaslat a szabályozás módosítására, arra való hivatkozással, hogy a betegek jelentős százaléka nem tud megfelelő választ adni és az orvosi adminisztráció is nőtt. A jelenlegi tárcaközi egyeztetéseknél a Magyar Orvosi Kamara (MOK) módosító javaslatait is várjuk.

Kielégítő az OEP informatikai rendszere

– A jelenleg vitatott gyakorlat módosító jogszabálytervezetét véleményezésre a MOK még nem kapta meg. E témában viszont lehetőségünk nyílt személyesen is konzultálni az egészségügyi tárca vezetőjével. A szakma egyetért abban, hogy az OEP több milliárd forintért létrehozott informatikai és vényellenőrzési rendszere tökéletesen alkalmas a visszaélések kiszűrésére. Éppen ezért fölösleges és indokolatlan mindenféle papíralapú nyilvántartás vezetése – jelentette ki a MOK elnöke, dr. Éger István peresztegi háziorvos, aki szerint amúgy sincs semmi jelentősége ennek a nyilatkozatosdinak.

– A betegek között olyanok is akadnak, akik több mint tízféle gyógyszert szednek. Nem valószínű, hogy ők emlékezetükben tartják, mikor és milyen mennyiségben írták fel számukra a patikaszert. Ha pedig az indokolatlanul sok gyógyszert fogyasztók kiszűrése a cél, egyszerűbb lenne az illetékeseknek megnézniük az OEP számítógépes adatbázisát, hiszen ott egy gombnyomásra összeállítható a lista. Nyilatkozat nélkül is feketén-fehéren kiderül, hogy harminc nap alatt ki hányszor kért és kapott tb-támogatással gyógyszert vagy segédeszközt.

Növekedett a közgyógyellátottak száma

A Kisalföld információja szerint Sopronban alanyi jogon és méltányossági alapon 2002-ben összesen 2036-an rendelkeztek közgyógyellátási igazolvánnyal, 2004-ben már 2361-en.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városvezetői tiszteletdíjak

Az új év első közgyűlése módosította – megemelte – az önkormányzati tisztségviselők, képviselők, bizottsági tagok, valamint a tanácsnok tiszteletdíját és költségtérítését. Erre az ország 2005. évi költségvetési törvénye adott alapot. Az ország költségvetési törvénye a köztisztviselők illetményalapját január elsejétől 35 ezer forintban állapította meg. Tovább olvasom