Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Beteggondozók: társak az egyedüllétben

Naponta több idős embert is felkeresnek a házi beteggondozók. Ha kell bevásárolnak, főznek, s persze beszélgetnek is.

– A legnagyobb ellenségem a magány – mondja maga elé nézve Szabó Mihályné, Lujza néni. – Férjemmel a soproni tűgyárgyba minden nap együtt indultunk dolgozni, és együtt is tértünk haza. Egész életemben társam volt, de már jó pár éve nincs velem.

Lujza néni egyike azoknak, akik a házi segítségnyújtást választották.

A szolgáltatást ingyen kapja, mivel azt egy egyházi fenntartású szervezet biztosítja.

                             A gondozók feladata a rászorultak segítése.
                       Felvételünkön Romfalvi Istvánné és Szabó Mihályné.

– Amikor megérkezik Romfalvi Istvánné, Vali, a gondozónőm, egyből jobb lesz a kedvem – folytatja. – Nem ritkán együtt főzünk. Sokat köszönhetek neki, rendszeresen bevásárol nekem, takarít, segít rendet tartani a lakásban. Sajnos, az a napi egy óra hamar eltelik, lehetne ez több is... Még többet is beszélgethetnénk.

Téma és kibeszélni való akadna bőven. Lujza néninek meglehetősen mozgalmas élete volt. A nagyobbik gyermekével és férjével 1956-ban kivándoroltak Ausztráliába. Közel hét évet éltek ott, amikor győzött a honvágy – hazajöttek. A kisebbik fiú, aki akkor négy éves volt, a csomagolások közben azt mondta: „ugye nem hagytok itt, és magatokkal visztek a ti hazátokba".

 Várják az érdeklődőket
Idősek és egészségileg rászorulók részére a BSZ Dunántúli Humán Szolgáltató Központ ingyenes házi segítségnyújtást biztosít. Emellett ezen munkára elhivatottságot érző gondozók jelentkezését is várnak. Bővebb információ: ibikaracsonyi@gmail.com.


A már említett gondozóhoz, Valihoz, nyolc ember tartozik.

Naponta átlagosan egy óra jut mindenkire. Mint mondja, szívesen csinálja ezt, szeret másokon segíteni.

– A gondozók feladata a rászorultak segítése, adott esetben a bevásárlás, gyógyszer beszerzése, közös séta, foglalkoztatás, takarítás, és minden olyan tevékenység, amely szebbé teszi az idősek életét – ezt már Karácsonyi Ibolya, vezető gondozó mondja. – Számos sorssal találkozunk a munkák során, az idősek túlnyomó részének a gondozóik jelentik a kapcsolatot a külvilággal. Szolgáltatásunk ingyenes, köszönhetően az állami kiegészítő támogatásnak. Nyolcvan év felett a gondozás alanyi jogon jár, ám ezen életkor alatt egészségi indokkal fiatalabbak is igénybe vehetik.

A gondozók általában minimálbért kapnak, pedig nagyon fontos munkát végeznek. Sopronban különösen nagy probléma a gondozóhiány, hiszen aki teheti, az kijár Ausztriába dolgozni.

– Pedig a gondozóknak köszöhetően az idősek, rászorultak élete könnyebbé válik, a saját otthonukban élhetnek – folytatja Karácsonyi Ibolya. – A gyermekek, rokonok is nyugodtabbak lehetnek, hiszen valaki ott áll szerettük mellett. Nekik talán a saját munkájuk mellett nem is jutna idő az ápolásra, rendszeres felügyeletre. Sokan vannak olyanok is, akiknek hozzátartozójuk sincs. Ráadásul egyre gyakrabban lehet hallani, hogy időseket csaptak be, pénzt csaltak ki tőlük. A rendszeres felügyelet mellett ez is visszaszorítható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autók fosztogatásával gyanúsított magyarokat vettek őrizetbe Ausztriában

Őrizetbe vettek Ausztriában két magyar férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 12 gépkocsit… Tovább olvasom