Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Beszüntetik a tarvágást

Sopron - A tarvágást fokozatosan felváltja a természetszerű erdőgazdálkodás a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-nél. A jövőben Sopronban eltűnnek a fától megcsupaszított kopár domboldalak.

Tízéves fejlesztési koncepció ér véget a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-nél. A folyamat most érkezett el az utolsó, de annál látványosabb fázisába. Jámbor László vezérigazgató szerint a jövőben egyre kevesebb tarra vágott, kopár domboldallal találkozhatnak az erdőben sétálók.

Fokozatos letermelés

– Az elmúlt évtizedben mind szakmailag, mint pénzügyileg stabil lábra állt a részvénytársaság – folytatta a vezérigazgató. – Gazdasági szempontból jelen vagyunk a hétvégi és a könnyűszerkezetes faházak, a csomagolóanyagok piacán. Most már megtehetjük, hogy az úgynevezett tarvágást felválthatja a természetszerű erdőgazdálkodás. Ez azt jelenti, hogy az adott területről nem egyszerre vágjuk ki az összes fát, hanem fokozatosan termeljük le. Mintegy hatvanmillió forintért vásároltunk egy olyan speciális gépet, amely az erdőből a fát a talaj károsítása nélkül képes kihozni. A gép a következő erdészeti szezonban áll majd munkába.

A természetszerű erdőgazdálkodást a turisták által leglátogatottabb területeken vezetik be. Fotóillusztráció: Magasi Dávid


A céljaink világosak, arra törekszünk: a fakitermelés a legkevesebb természetkárosítással járjon. Az 1990-es évek elején több száz hektárnyi erdő szenvedett szúkárosodást. Összességében félmilliárd forintból őshonos – tölgy és bükk – fajtákra cseréltük le a nem ide való fenyőket.

500 hektáron kezdődik

A vezérigazgató hozzátette, a természetszerű erdőgazdálkodást a turisták által leglátogatottabb területeken vezetik be. Kísérleti jelleggel az átalakító üzemmódnak nevezett erdőkezelés első körben 500 hektáron indulhat el.

A turisták igényeire szabva

– Az új szemléletű erdőgazdálkodás mellett párhuzamosan hajtjuk végre a soproni parkerdő fejlesztését  – folytatta dr. Jámbor László. – Ennek keretében készültek el kilátóink, alakítottunk erdei ösvényeket, pihenőhelyeket és alakítjuk át a Várhelyet történelmi emlékparkká. A jövőben pedig újabb turistaútvonalakat jelölhetünk ki. Az útfelújítások viszont a pályázati támogatásoktól függenek. A legnagyobb igény a Récényi út Károly-kilátóig tartó szakaszának, a Hermes és Brennbergbánya, valamint Hermes és István-akna közötti részek rendbetételére lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttműködés a civil szférával

Sopron - A jól működő civil szféra a helyi demokrácia alapja, egy sikeres önkormányzati működés… Tovább olvasom