Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Bérükért küzdenek a tűzoltók

Győr-Moson-Sopron - Egyre kilátástalanabbnak ítélik meg a tűzoltók a helyzetüket. Évek óta elmaradt ugyanis a bérrendezésük. Legvégső esetben demonstrálnak, de a mentést mindenképpen elvégzik.
A mai önkormányzati minisztériumi egyeztetéstől teszi függővé a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ), hogy demonstrálnak vagy sem. A „munkabeszüntetés" egyre elkerülhetetlenebbnek látszik, miután évek óta hiába küzdenek a bér- és pótlékrendezésükért. Mint arról már beszámoltunk, a készülő költségvetési törvény szerint számos olyan pluszjuttatástól elesnének, amelyet a többi társszerv megkapna, ráadásul béremelésre sem számíthatnak. Szeretnék elérni, hogy a többi szakmához hasonlóan náluk is vezessék be a heti negyvenórás munkarendet. A tűzoltóknak most negyvennyolc óra az alapmunkaidő és a többi a túlmunka.

– Már megalakult a háromfős sztrájkbizottság, ők dolgozzák ki, hogy a szakszervezet országos választmánya a nyomásgyakorlások közül melyiket választja – fogalmazott a Kisalföld megkeresésre Salamon Lajos, a HTFSZ országos választmányi elnöke. – A törvény szerint a tűzoltók nem sztrájkolhatnak, azaz a munkát minden esetben fel kell venniük. S a legfontosabb, hogy az élet- és kármentést nem tagadhatják meg.

A törvény szerint a tűzoltók nem sztrájkolhatnak, azaz a munkát minden esetben fel kell venniük. Fotó: Illusztráció
A törvény szerint a tűzoltók nem sztrájkolhatnak, azaz a munkát minden esetben fel kell venniük. Fotó: Illusztráció

Célunk, hogy a törvényeket betartva hívjuk fel a figyelmet a helyzetünkre.

A minisztérium ugyanis évek óta hiteget bennünket, hogy rendezi a béreket, pótlékokat. Ám a tárgyalások eddig nem vezettek eredményre.

A választmányi elnök arról nem nyilatkozott, hogy milyen módon demonstrálnának. Úgy tudjuk azonban, felmerült: megegyezés hiányában a tűzoltók nem mennek el az úgynevezett helyismereti foglalkozásokra, nem vesznek részt gyakorlatokon és a szabadnapos tűzoltók szerveznének megmozdulásokat. Végső döntés a jövő hét elején várható.

A tűzoltók egyre elkeseredettebbek. Túl azon, hogy egy vonulós tűzoltó csupán kilencvenezer forintot keres havonta, fájlalják, hogy a minisztérium mostohagyerekként kezeli őket. Miközben a lakossági felmérések szerint a tűzoltók mindig is az első három hely valamelyikén szerepelnek, amikor a legmegbízhatóbb szakmákról van szó.

Olvasóink írták

 • 6. ki bajban volt 2008. október 23. 21:57
  „Remélem, ha nem kapják meg a tűzoltók a pénzüket és a vezetőség valamelyik tagjának háza ég, vagy beszorult az autóba vagy áll a víz a lakásában, kergetik a darazsak, ill. hullik a vakolat, cserép, vagy a hulláját kell össze szedni, a tűzoltók is megvitatják, majd megszavazzák, hogy futja-e a költségvetésből. Ők mentik az életünket és javainkat. Talán ennyi ráfordítás még hatékonyabbá tenné őket. Ők legalább tesznek valamit, ha baj van....”
 • 5. én is soproni 2008. október 21. 20:57
  „!!!!TŰZOLTÓK !!!!!!!!
  Szerintem Ti is az egyetemre járnátok kapnátok támogatásokat ,
  mert ugye arra mindig jut a keretből ..
  Van egy mondás: minden szentnek maga felé hajlik a keze ez a polgármesterünkre érvényes !!!!
  Ha ez nem jó akkor érdemes a városháza elé kellene ki ülni a sisakotokkal koldulni mikor a költség vetést tárgyalják hátha észre
  veszik hogy Tis a városhoz tartoztok.
  Sok sikert a munkátokhoz és PÉNZT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. 3. 2008. október 20. 12:08
  „inkább minimálbért a képviselőknek
  amúgy meg van pénz, csak ellopják....”
 • 3. FREDDY/S 2008. október 20. 06:20
  „Képviselői fizetést a dolgozóknak is, csak legyen aki megtermeli, nemde...”
 • 2. bb100 2008. október 18. 15:30
  „Az a baj hogy nem csak a tűzoltók, hanem a rendőr, a mentős, a fegyőr sem kapja meg a normális fizetést szerintem mindegyik 100 ezer alatt kap havonta.
  Pedig ha ezek az emberek, akik ki vannak téve mindennek sem kapnak tisztességes fizetést akkor kik érdemlik meg?????? Sajna Mo-on aki irodába üldögél és nincs rajta felelősség, nem ugy mint az előbb említett embereken az bezzek hazaviszi a szép summát, hol élünk??????”
 • 1. polg.m.jelölt. 2008. október 18. 10:10
  „Biztos,hogy ennyi pénzér,büdös levegőt sem érdemes szivni!
  A tüzoltáson kívül,lassan,mindent meg kell tenni:darazsak,favágás,
  karambol,árviz,stb.csak ennyit írtam le.A Soproni vezetés pl:a
  mélygarázs huzabonából,az előzőző vezetés feljelentgetési költ-
  ségekböl,mega sok más keresztbe tevésekből,hiányzö pénzt a tüz-
  oltók magasabb fizetésére lehetne fordítani!Ezt ˝a fideszes vezetés˝,sohse lássa meg!MERT EGY ELLENZŐS VEZETÉS!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztújítás a kamaránál

Sopron - Ismét Horváth Vilmost választotta meg elnökéül a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara a… Tovább olvasom