Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Bérlőtársak versenyfutása az üzletért Sopronban

Licitre bocsátotta az önkormányzat egy várkerületi üzlethelyiség ötvenszázalékos tulajdonjogát, pedig korábban arra már adásvételi szerződést kötöttek és a vállalkozó ki is fizette. Mindez nem volt ugyan elegáns, ugyanakkor – állítják – minden jogszerű.

Nem lehet egy újságcikkben jogi értelmezéseket boncolgatni, mint ahogy az sem a hírlapkészítők dolga, hogy eldöntsék, egy-egy jogi vitában melyik félnek van igaza. Pláne nem egyszerű a helyzet, ha az újságírónak három jogász is megmagyarázza a helyzetet...

Egy vállalkozás bérbe vette az önkormányzattól az üzlethelyiséget, amit tovább nem adhatott, ugyanakkor semmi sem tiltja, hogy bérlőtársi jogviszonyban egy másik vállalkozás üzemeltesse a boltot. Sok üzlet működik így például a Várkerületen.

A konkrét történet több mint tíz éve kezdődött, amikor a Várkerület 37. szám alatti üzlethelyiséget az önkormányzat bérbe adta a Szaturnusz 2000 Kft.-nek.

A szóban forgó 61 négyzetméteres üzlet a Várkerület 37. szám alatt található élelmiszerbolt, amit 2003 óta a Parola üzemeltet. Fotó: Magasi
A szóban forgó 61 négyzetméteres üzlet a Várkerület 37. szám alatt található élelmiszerbolt, amit 2003 óta a Parola üzemeltet. Fotó: Magasi


A Várkerület 37. szám alatti üzlethelyiséget bérlő Szaturnusz 2000 Kft. 2003-ban bérlőtársi jogviszonyt létesített a Parola Team Kft.-vel, erről az önkormányzatot értesítette is. Tavaly februárban az önkormányzat arról értesítette a bérlőtársakat, hogy megvásárolhatják az üzlethelyiséget.

Mindkét vállalkozás jelezte: kész megvenni az üzletet. A Szaturnusz kft.-t képviselő ügyvéd, dr. Horváth Ákos szerint azonban a bérlőtárs ezt nem tehette volna, hiszen közöttük mindvégig életben volt egy megállapodás, amiben a Parola Team Kft. elismeri, minden jog a Szaturnusz kft.-t illeti. Ennek ellenére 2012. július 24-én a városházán a Parola képviselője aláírta a várossal az adásvételi szerződést.

Pedig a jegyzőkönyvben szerepel: a Szaturnusz kft. a megvásárlás lehetőségéről és időpontjáról értesítő ajánlott levelet nem vette át. Mire a Szaturnusz vezetője visszatért a nyaralásból, a Parola már be is jegyeztette az ingatlan-nyilvántartásba ötvenszázalékos tulajdonjogát.

A Szaturnusz tulajdonosával augusztus elsején kötött adásvételi szerződést az önkormányzat a másik tulajdonrészre és augusztus 31-én a vételár rá eső hányadát a vállalkozó át is utalta a város számlájára. Birtokba mégsem vehette tulajdonrészét, a földhivatalban ugyanis visszautasították a kérelmét. Addigra ugyanis a másik vállalkozónak, mint tulajdonosnak, már elővásárlási joga lett. Dr. Horváth Ákos szerint az önkormányzat nem járt el körültekintően, az adásvételt egy okiratban kellett volna érvényesíteni, ez is a gyakorlat, így ugyanis egyik fél sem jut elővásárlási joghoz.

Hogy még bonyolultabb legyen: tavaly decemberben a továbbra is az önkormányzat tulajdonaként nyilvántartott ötvenszázalékos tulajdonrészt licitre hirdette meg az önkormányzat. Dr. Horváth Ákos szerint a Szaturnusz erről értesítést sem kapott, egy karácsony előtti hirdetésből szereztek tudomást a január 7-i licitről, így lehetőségük sem volt az előírt okmányok beszerzésére. A nyilvános tárgyaláson – amin a Kisalföld tudósítója is részt vett – persze vita alakult ki, hogy lehet-e értékesíteni az ingatlant, pró és kontra fűztek a jogászok kifogásokat és megjegyzéseket a jegyzőkönyvhöz. A licitet ennek ellenére eredményesnek nyilvánították, ez a tulajdonrész is az egyedül licitáló Paroláé lett.

– Ügyfelem bérlőtársa volt a Szaturnusz kft.-nek – nyomatékosítja dr. Szekeres Csaba, a Parola Team jogi képviselője –, ezzel ugyanazok a jogok illették meg, mint az eredeti bérlőt. Az támasztja alá a legjobban ezt az állítást, hogy hosszú éveken át csak és kizárólag a Parola fizette a bérleti díjat az önkormányzat, illetve a holding felé. A hivatal jogszerűen adta el az üzlethelyiségrészt, s ezt a tulajdonjogot a földhivatal be is jegyezte. Megfellebbezte ugyan a Szaturnusz, de teljesen jogszerűen elutasították, mivel a Parola már tulajdonban volt, ezért a Ptk. alapján elővásárlási jog illette meg. Élt ezzel a jogával és a mostani liciten is azért vett részt, hogy a jogait megóvja.

Az egyik kérdés mindenképpen az, helyesen járt-e el a hivatal, amikor az üzlethelyiség értékesítésénél mindkét vállalkozásnak felajánlotta a lehetőséget. A jog szerint igen, hiszen bérlőtársi jogviszonyban a feleket azonos jogok illetik meg. Az sem mond ellent semmiféle jogszabálynak, hogy nem egyszerre értékesítették az üzletrészeket. A Szaturnusznak nem keletkezett semmiféle előjoga azzal, hogy ő volt a helyiség eredeti bérlője. Elegánsabb lett volna persze úgy megtartani a licitet, hogy a Szaturnusz által kifizetett pénzt előbb visszautalják.

– A hivatal álláspontja szerint az eljárás jogszerű – összegzett dr. Dobos József jegyző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városrészek fóruma Sopronban: Zsúfolt gyűjtőutak, üres belváros

Minden soproni számára öröm a megújult Tűztorony és a megszépült Fő tér, de a belvárosi műemlék épületeknek funkciót kell találni. Tovább olvasom