Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Béri Balogh Ádám kuruc brigadéros 300 éve halt meg

300 éve, 1711. február 4-én fejezték le Béri Balogh Ádám kuruc brigadérost, az egykori Sopron megye járási főbíróját.
300 éve, 1711. február 4-én fejezték le Béri Balogh Ádám kuruc brigadérost, akinek alakja sokaknak a máig népszerű A Tenkes kapitánya című klasszikus tévésorozatból ismerős.

Vélhetőleg 1665 körül született egy köznemesi családban, a hagyományok szerint Hegyhátkisbéren. Fiatalon Csobánc várában szolgált a gyalogság vajdájaként, és részt vett a törököt kiűző háborúban. 1690-ben feleségül vette Festetics Juliannát, Sopron megye járási főbírója, majd Vas vármegye főszolgabírója volt, de birtokainak jövedelméből szűkösen élt.

1704 januárjában az előző évben kitört Rákóczi szabadságharc híveként csatlakozott a Dunántúlt elfoglaló Károlyi Sándor kurucaihoz. Január 15-én Bercsényi Miklós főgenerális ezredeskapitánnyá nevezte ki, pátensében a Kemenesalját kapta meg toborzókörzetül.

A változó kimenetelű dunántúli harcok idején labancpárti apósa nyomására színleg többször visszatért a császár hűségére, amiért aztán a császáriak árulóként tartották számon, a kurucok pedig nem bíztak benne.

Ez a vélekedés csak az 1706. novemberi, Győrvár és Egervár között vívott csata után (ebben esett fogságba Heister labanc tábornok) változott meg, amelyben Balogh Ádám volt a lovasroham vezetője, s harc közben súlyos fejsebeket is szerzett. Balogh Ádám 1707-ben rajtaütött Rabutin tábornok seregén és felvonulási útvonalának megváltoztatására kényszerítette, portyái során Bécsig is eljutott.

A sikeres, elszánt és rettenthetetlen, de nehéz természetű, szókimondó katonát sokáig elkerülte a kitüntetés. Parancsnoka többször kérte előléptetését, de ezt Bercsényi mindannyiszor azzal utasította vissza, hogy ez csak felerősítené a tisztek közötti versengést.

A szabadságharc menetében döntő fordulatot jelentő 1708-as trencséni vereség után is hűségesen kitartott a vezérlő fejedelem mellett, így kapta meg végre a brigadérosi kinevezést. Nem sokkal később Kölesdnél megverte a császári seregekkel egyesülni készülő szerb határőr csapatokat, de a harcok menetét ez sem tudta megváltoztatni.

A kurucoknak 1709 végén fel kellett adniuk a Dunántúlt, helyzetük egyre kilátástalanabbá vált. A brigadéros 1710 nyarán aktív résztvevője volt az utolsó dunántúli hadjáratnak, de a kimerült, fáradt helyi parasztok szinte ellenségesen fogadták őket.

Október elején, báró Palocsay György tábornok megbetegedése után Balogh Ádám vette át a csapatok irányítását. 1710 októberében Szekszárd határában a császáriak bekerítették, a megáradt patakban a népdalokban is megénekelt Murza lova összerogyott, így Balogh Ádám fogságba esett. Rákóczi minden követ megmozgatott kiszabadítása érdekében, de hiába, a "megveszekedett árulóval" a Haditanács példát akart statuálni. A brigadéros megmaradt a fejedelem hűségén, az átállásért felajánlott rangot és birtokot visszautasította.

A haditörvényszék a "megátalkodott esküszegőt" végül halálra ítélte, a bejegyzés szerint "1711. február 6-án reggel hűtlenségéért fejével fizetett, vagyis lefejeztetett Balogh Ádám, a lázadók vezére és ezredes."

Emlékét számos utca, iskola, kollégium, emléktábla és köztéri szobor őrzi.

Olvasóink írták

 • 4. bogote 2011. február 05. 13:44
  „Senki sem próféta a saját hazájában!”
 • 3. SZILAJ 2011. február 04. 21:24
  „A mai napig sincs másképp.... Aki a magyar érdekeket képviseli : azt lefejezik.. 300 év múlva talán megemlékeznek róluk...”
 • 2. ÁrtatlanBárányka 2011. február 04. 18:30
  „Érdekes, talán yaz én szegénységem is, de én a Béri Balogh KAtonai Gimnáziumba jártam, de egyáltalán nem tudtam, hogy ki az ember. A "kuruc brigadérost" azt tudtam...”
 • 1. ggg 2011. február 04. 17:31
  „dicsőség a hősöknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tercia éttermek: Minőségi Díjat nyertek

Három Tercia étterem is elnyerte a Magyar Turizmus Minőségi Díját. Tovább olvasom