Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Berényi János lemondott

– Elfogyott körülöttem a levegő, ezért mondtam le – nyilatkozta a Kisalföldnek dr. Berényi János, a GySEV Rt. távozó elnöke, aki nem jelent meg a vasúttársaság hétfői rendkívüli közgyűlésén és igazgatósági ülésén, ahol kiderült, az egy–másfél milliárd forintot is elérheti idei veszteségük. A társaság új elnöke Szabó András lett.

dr. Berényi János
Berényi János a részvények többségét tulajdonló magyar állam képviselőjének, nevezetesen dr. Réthy Imrének, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közigazgatási államtitkárának írt lemondó levelében nem indokolta elhatározását, de lapunknak elmondta, „ennyi év után már érzi az ember, hogy mikor kell lépnie".

– Harminc évig dolgoztam a GySEV-nél, ebből 12 évet elnök-vezérigazgatóként – foglalta össze röviden pályafutását az elmúlt évtized egyik legsikeresebb és legismertebb gazdasági vezetője. – Nem érzem úgy, hogy politikai nyomás nehezedett rám. Az elmúlt évtizedben három különböző színezetű kormánnyal is együtt tudtam dolgozni. Ami a legfontosabb: egy periférikus kis vasútból Európa-szerte ismert vasút lett a GySEV, amely még fontos szerepet tölthet be az európai közlekedésben. Ennek ellenére úgy éreztem, hogy váltanom kell, mert elfogyott körülöttem a levegő.
Az utóbbi hónapokban felgyorsultak az események a GySEV háza táján. Mint ismeretes, a június 5-i közgyűlésen szétválasztották az elnöki és vezérigazgatói posztot, amelyet addig egy személyben dr. Berényi János töltött be.

 – A hivatásomtól a jövőben sem szakadok el. A következő év elejétől egy külföldi tulajdonú cég magyarországi vezetője leszek. Többet még nem mondhatok – tette hozzá Berényi János.
Az utóbbi hónapokban felgyorsultak az események a GySEV háza táján. Mint ismeretes, a június 5-i közgyűlésen szétválasztották az elnöki és vezérigazgatói posztot, amelyet addig egy személyben dr. Berényi János töltött be. Akkor azzal indokolta a Kisalföldnek a döntést a már említett Réthy Imre, hogy csupán praktikus okai voltak az elnöki és a vezérigazgatói poszt szétválasztásának, ugyanakkor a minisztérium nevében teljes bizalmáról biztosította az elnököt és az új vezérigazgatót. Alig telt el négy hónap és a levegő elfogyott Berényi körül.

A hétfői közgyűlés más személyi kérdésekben is döntött. Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét az igazgatóság tagjává választotta, míg Láng László lett a részvénytársaság alelnöke.
Szabó András az új elnök és Fehérvári László vezérigazgató értékelte az elmúlt kilenc hónap gazdasági teljesítményét. Kiderült, az áruszállítás tömege növekedett, de az eredeti tervhez képest várhatóan 350–450 millió forint vesztességgel zárják az idei évet csak a magyar oldalon. Az ausztriai oldalon a tervezett 200 ezer euró hiány valószínűleg eléri 400 ezer eurót. Mindezeket, valamint a társaság évi 4–500 milliós adósságszolgálatát is figyelembe véve a közeljövőben átgondolják szervezeti felépítésüket, irányítási mechanizmusukat. Felülvizsgálják a portfóliók eredményességét, a sporttámogatást, valamint az ingatlanvagyon működésének hatékonyságát.

A közgyűlés tudomásul vette, hogy az osztrák állam és Burgenland tartomány igényt tart a Fertővidéki Helyiérdekű Vasútra, amely jelenleg 72 százalékban a GySEV-é, 25,1 százalékban pedig a magyar államé. Mint elhangzott, a Fertőszentmiklóstól a határon át Nezsiderig (Neusiedl am See) közlekedő vasút veszteséges, ezért a vagyon felértékelése után elvben nincs akadálya, hogy az osztrákoké legyen, de erről a GySEV részéről december 12-én döntenek. A tervek szerint szomszédaink villamosítják és korszerűsítik az 50 kilométeres pályaszakaszt, hogy megfeleljen az idegenforgalmi igényeknek és az elővárosi forgalomnak.
Jó hír viszont, hogy december 16-án átadják a villamosított Sopron–Szombathely vonalat, így a vonatok akár 160 kilométeres sebességet is elérhetnek.

Vállalkozóból elnök
Szabó András, a GySEV Rt. új elnöke gépészmérnök. Ez év júniusától tagja az rt. igazgatóságának. Saját cégét – amelynek napjainkban is többségi tulajdonosa – 1989-ben alapította. Az ország különböző pontjain öntvények gyártásával, szereléssel és ingatlanfejlesztéssel (például ipari parkok) foglalkoznak.

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elesetteken segítenek

Karácsony közeledtével a történelmi egyházak gondot fordítanak a rászorulók segélyezésére. A… Tovább olvasom