Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Beoltják a soproni csecsemőket

250 csecsemőt oltanak be C típusú agyhártyagyulladás ellen Sopronban, alapítványi pénzből.

A Sopron Egészségügyi Alapítvány támogatásával kétszázötven csecsemőt oltanak be a C típusú agyhártyagyulladás ellen. A gyermekorvosok a védőnői hálózat segítségével választják majd ki az ingyenes oltásra javasolt gyermekeket.

Fontos a megelőzés

– Az elsődleges megelőzést tekintjük az egyik legfontosabb feladatunknak – tájékoztatott dr. Horváth Zoltán, az Erzsébet-kórház infektológus főorvosa. – Utoljára két évvel ezelőtt oltottunk átfogóan a meningococcus C típus okozta gennyes agyhártyagyulladás ellen, célunk, hogy a mostani oltással elérjük a gyermekek ideális, 40 százalékos oltottságát Sopronban. Az oltás önkéntes, de mindenképpen javasolt.
Az agyhártyagyulladás baktériumfertőzés okozta megbetegedés, melynek több fajtáját különbözteti meg az orvostudomány.
Magyarországon a kisbabákat két hónapos korukban a Haemophilus influenzae nevű baktérium ellen kötelezően beoltják. Ez védetté teszi őket az egyik fajta agyhártyagyulladással szemben. A kötelező oltás azonban nem véd a meningococcus C típusa okozta agyhártyagyulladás ellen. A baktériumot egyébként az egészséges emberek 15–20 százaléka tünetmentesen hordozza.

Minden korosztályt fenyeget

Dr. Tóth Péter, az Erzsébet-kórház gyermekgyógyász főorvosa felhívta a figyelmet, hogy a cseppfertőzéssel terjedő agyhártyagyulladás életveszélyes, súlyos lefolyású betegség, amely minden korosztályt fenyeget. A csecsemők és kisgyermekek gyakrabban fertőződnek, mivel immunrendszerük különbözik a felnőttekétől. A rossz szociális körülmények között élő gyermekek és az egyébként is gyakran betegeskedő vagy krónikus betegségben szenvedő kicsik is kiemelten veszélyeztetettek.

Alapítvány az egészségügyi ellátásért

A tizennégy éve működő Sopron Egészségügyi Alapítvány tavaly a kullancs által közvetített agyvelőgyulladás elleni oltóanyagot biztosította ingyenesen a rászorultaknak – tudtuk meg Szilágyiné dr. Fodor Zsuzsanna elnöktől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolják a marhavágót

Megkezdődött a Soproni Marhavágó Kft. felszámolása. A dolgozóknak felmondtak, az üzem további sorsa egyelőre ismeretlen. Az elbocsátott dolgozók között sok a többgyermekes családapa, akik tanácstalanok. Elgondolni sem tudják, hogy hentesvégzettségükkel a megszűnő üzemből hova vezethet tovább az útjuk, hol nézhetnek ismét munka után. Tovább olvasom