Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Benkő Sopronban koncertezik

A legendás Omega együttes hírneves billentyűse Benkő László Sopronban koncertezik.

Benkő László
– Ismét örömmel látogatok haza, Sopronba, hogy a karácsonyi vásár és fesztivál egyik sportcentrumbeli rendezvényén részt vegyek – mondta megke resésünkre Benkő László zene szerző, a legendás Omega együttes hírneves billentyűse. – Ez alkalommal a B-Projekt együttessel érkezem a hűség vá rosába. A nyáron bemutatott A legendák újra élnek című, inst rumentális zenével és lézereffek tekkel operáló produkció orszá gos viszonylatban ötödikként fog elhangzani Sopronban.

– Sopronhoz családi kötődés fűz, Benkő Ferenc festőművész a nagybátyám volt, nagynéném ma is a város lakója – meséli Benkő László, az Omega együttes billentyűse. – Szombathelyen láttam meg a napvilágot, de nagyszüleim szintén soproniak. Amikor Budapesten laktunk, nagypapám minden hétfőn ment a tanácsházára, hogy megszerezze nekem a határsáv-engedélyt. A hivatalos papírt postán küldte el nekünk, én pedig az engedély birtokában hétvégenként boldogan vonatoztam az akkor még elzárt városba.

– A város elzártsága és az ellenőrzések számomra furcsa, ám megszokott dolgok voltak, az Omega együttes többi tagjának viszont nem. Útban Sopron felé csak néztek, amikor a felszereléseket szállító teherautónkat Vitnyéd és Kapuvár között az egyenruhások megállították – folytatta Benkő László. – Kipakoltatták a hangszereket, nehogy disszidálókat rejtegessünk, aztán rakhattuk vissza az egészet.
– Sopronban az Omega együttes többször is adott koncertet, a szervezők jóvoltából az egyikre különösen emlékszem.

Arra a fellépésünkre kedves gesztusként a nagymamámat is meghívták, sőt, az első sorba ültették. Elegáns estélyi ruhában, fátyollal borított kalapban, fehér finom csipke kesztyűben foglalt helyet a fiatalok között. Kilencvenkét évesen bármennyire is kirítt a csápoló tömegből, s akkor bármennyire is kellemetlenül éreztem magam emiatt, az emlék, hogy ő boldogan hallgatja az unokáját, egy életen át elkísér...
A napokban jelent meg CD-n A rózsa énekei című film zenéje, amelyet Benkő László komponált.

– Az alkotás tavaly készült el, azóta a Budapesti Filmszemlén elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó díjat; Karlovy Varyban különdíjat érdemelt ki, és a Houstoni Akadémia díjában is részesült. Boldog vagyok, hogy a sikerhez hozzájárulhattam – nyilatkozta Benkő László, aki elmondta: Sopronban pénteken a két éve alakult B-Projekttel lép pódiumra. A legendák újra élnek jórészt Omega-dalok előadásából áll, de a klasszikus zene – például Mozart művek – rockzenei feldolgozása is bizonyára sok örömet szerez majd a közönségnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűség napi élőlánc a belváros körül

Sopronban egész napos rendezvénysorozattal adóztak a nevezetes 1921. december 14-i népszavazás emléke előtt. 2010 diák alkotott élőláncot a belvárosban, bejelentették, hogy Sopron is pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre és átadták az önkormányzati kitüntetéseket is. A megemlékezést dr. Sopronyi-Thurner Mihály egykori polgármester sírjának megkoszorúzása nyitotta meg. Tovább olvasom