Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Benedek mosolya ad erőt a családnak - fotó

Benedeket egészséges újszülöttként adta ki a kórház, de a gyerekorvos rögtön látta, baj van.
A nagypapa, Balogh Sándor minden reggel beül öreg autójába és Lövőről Sopronba hozza iskolába unokáját, Benedeket. Elkíséri őket a nagymama is, mivel a nyolcesztendős kisfiú egyedül nem maradhat a hátsó ülésen. Délután ugyanez vissza, azaz naponta több mint száz kilométer. Az állam huszonegy forintot térít kilométerenként... Ráadásul most még a kocsi is felmondta a szolgálatot, javítani kell.

– Benedek a második gyermek, amikor megszületett, még minden rendben volt, egészséges újszülöttként hoztuk haza. De a gyerekorvosunk rögtön látta, hogy valami baj van, aztán hamarosan már mi is. Nem úgy fejlődött, ahogy kellett volna... – kezd történetükbe az édesanya, Németh Annamária.

A kétdiplomás pedagógusnak mégis azt mondták a szakemberek, túlaggódja a tüneteket. Benedek már kétéves volt, amikor visszavonhatatlanul kimondták a diagnózist: oxigénhiánnyal született, s ez maradandó károsodást okozott az idegrendszerében.

Benedek Lövőről. Fotó: Nyikos Péter


– Igyekszünk mindent megadni a fiamnak, fejlesztéseket, tornákat; speciális kerekes székre és cipőkre van szüksége, előteremtjük. De a rendszerrel nem tudunk mit kezdeni. Csak az tudja, aki hasonló cipőben jár, hogy mennyi megaláztatás, sajnáló tekintet és embertelen kérdés kíséri a mindennapjainkat – csuklik el az édesanya hangja. Időközben a család is átalakult; 

A szülők elváltak, Annamária a gyerekekkel ott maradt a volt férje szüleivel közös telken épült házban. A nagyszülők emberfeletti áldozatkészséggel segítik őket.

– Két éve még szépen járt a kisfiú, aztán egyre rosszabbul. Kiderült, műteni kellene a lábát. Beutalóval mentünk már kétszer is a fővárosi Bethesda-kórházba, de nem kerültünk sorra – veszi át a szót a nagypapa, Balogh Sándor.

Iszonyú tortúrákat álltak ki a már se ülni, se állni nem tudó Benedekkel együtt a négy-öt órás várakozások alatt. Mindennek költsége is tetemes és ezt persze nem fizeti meg senki, de a legfájóbb, hogy a kisfiún sem segített senki.

– Az orvos, akire vártunk, reggel bement a műtőbe és délután négykor még ott volt. Utána állt neki megvizsgálni az ország minden részéből érkező gyerekeket. Ez embertelen! Az orvossal és a gyerekekkel szemben is az – tör ki az édesanya.

– De a legrosszabb, amikor megkérdezik, miért nem adjuk Benedeket intézetbe... Neki az szörnyű lenne, hiszen mi vagyunk számára a biztonság, a szeretet. És nekünk is borzasztó lenne! Ő vesztese az életnek, még mit vegyünk el tőle? – zokog fel az édesanya.

– Ne sírj! – simítja meg kezét apósa. – Nem mi választottuk ezt a sorsot, de ha már ezt mérték ránk, megpróbáljuk a lehetetlent is. Azt szeretnénk, ha úgy élhetne, mint a többi gyerek, hogy emberként kezeljék, ne csak a sérültségét lássák benne. A maga kis világába zárva Benedek boldog gyerek, a mosolya éltet bennünket, még ha ez igazságtalanul nehéz sors, akkor is – teszi hozzá a nagypapa.

Jóakarat

A Jóakarat Hídja segít Benedek családjának, hogy rendbe hozhassák az autót és kicsit könnyebb legyen. A Lapcom Média Alapítvány továbbra is várja a jóakarat forintjait. Adományaikat átutalással, a 12096705-01312657-00100008-as számlaszámon és az ügyfélszolgálati irodáinkban kihelyezett sárga postai csekkeken is eljuttathatják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefüggéstelen válaszok - Drog lapult a zsebekben Győrben és Sopronban is

A rendőrök Győrben és Sopronban is kábítószer birtoklása miatt állítottak elő fiatalokat. Tovább olvasom