Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Bencét a Magyar Gárda kíséri iskolába

Sopron-Kapuvár - Bántalmazásba fajult a soproni Doborjáni-iskolába járó diákok közti konfliktus. Szombath Bencét a buszpályaudvar közelében verték meg, most a Magyar Gárda tagjai kísérik iskolába.

Diákok közti csínynek indult, majd verekedés lett a vége. A soproni Doborjáni-iskolában Szombath Bence többször is „beszólt" iskolatársainak. Azt nem tudni, hogy a verekedést ki kezdte, mindenestre tény, kedden az egyik osztálytársához mentőt kellett hívni. Az események szerda délután felgyorsultak: a soproni buszvégállomáson bántalmazták Bencét. A tizennégy éves fiú ezután vérző fejjel ment be a rendőrségre, ahol mentőt hívtak hozzá. Milchram Ildikó őrnagy, a vádelőkészítő alosztály vezetője a Kisalföldnek elmondta, a rendőrség hivatalból garázdaság vétsége miatt indított nyomozást.

– Bencét hatodik osztályos korában írattam át a soproni speciális iskolába – kezdte az előzményekkel a kapuvári Szombathné Szeiman Tünde. – Fiam hiperaktív és nehezen megy neki a tanulás, ezért ez az intézmény tűnt a legmegfelelőbbnek. Mivel Sopronban dolgozom, így a bejárás is megoldott. Tudom, fiam gyakran visszaszól az osztálytársainak. Tavaly áprilisban már volt egy hasonló problémánk, az ügyben még folyik a nyomozás. Arra azonban nem gondoltunk, hogy mindez még egyszer megtörténik. Mindenestre a fiamat nem szeretném másik iskolába vinni. Most nyolcadik osztályos, s ez az év fontos a továbbtanulás szempontjából. Ugyanakkor félünk is, mert nem tudhatjuk, hogy mikor bántalmazzák ismét Bencét. Férjem, a kapuvári Magyar Gárda pártoló tagja. Az egyik ismerősünk keresett meg bennünket, hogy elkíséri fiamat az iskolába és tanítás után megvárja. Szükség is van erre, ugyanis meggyőződésem, hogy tegnap reggel azért nem történt bántalmazás, mert a gyerek mellett volt egy felnőtt férfi.

Fotó: Magasi
A gárdista azért kíséri Bencét az iskolába, mert a szülők félnek, hogy ismételten bántalmazzák gyermeküket. Fotó: Magasi– A felnőtt társadalomban tapasztalható agresszió mind jobban átragad a fiatalokra. Egy olyan intézményben, mint a Doborjáni-iskola, ahová speciális nevelési igényű és jelentős számban magatartás zavaros diákok járnak, még inkább érezhető a konfliktus – fogalmazott Csizovszki Sándor, a Doborjáni-iskola igazgatója. – A tanár kollégák a szeretet, a meggyőzés és az érvelés pedagógiai módszereivel próbálják oldani a feszültséget, de ehhez a mi igyekezetünk kevés. Minden tanulónk egyenlő és egyenlő bánásmódot kap, tartozzon bármely kisebbséghez. Az iskolában többé kevésbé kezelni tudjuk az agressziót, de hogy mi történik a városban, arra kevés rálátásunk van. A mostani ügyben eljárás indult, meg kell várnunk a nyomozás végét, a jogerős döntést. Amennyiben az intézményen belül a gyermekek között kialakult konfliktust pedagógiai eszközökkel nem lehet megoldani, a rendőrség segítségét kérjük, s eddig mindezt meg is kaptuk. Külső, civil szervezetek, akár jó szándékú beavatkozása, vagy megjelenése nem segíti, inkább növelheti a feszültséget.

Az igazgató hozzátette, Farkas Gábor soproni rendőrkapitánnyal a jövő héten elemzik a helyzetet és a diákok védelmében megfelelő intézkedéseket hoznak.

 A hozzászólás lehetőségét a szülők kérésére a személyeskedő hangnem miatt átmenetileg felfüggesztettük. -a szerk.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Premier: Indul a bakterház

Sopron - A rekeszizmokat megmozgató Indul a bakterház című Rideg Sándor-mű premierje igen jó… Tovább olvasom