Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Bemutatók a Páneurópai Piknikről

Sopron - A soproni önkormányzat és a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány háromnapos rendezvénysorozatot szervez az idei 20. évforduló méltó megünneplésére. A finanszírozásához nyújt segítséget az elnyert „Nyitott kapuk" uniós támogatás.

Nyitott határok – Páneurópai Piknik 2009 projekt néven magyar, osztrák és német önkormányzatok, civil szervezetek nagyszabású rendezvényekkel készülnek a húsz évvel ezelőtt Sopronnál történt határáttörés méltó bemutatására. A rendezvények kapcsolódnak az augusztus 19-i programokhoz. A szervezők törekvéseit az Európai Unió is támogatja. A soproni rendezvényekre a pályázatból 31 millió forint jut, ennek ötven százalékát az Európai Unió támogatja. A projekt során a múlt emlékei a szemtanúk beszámolóin, fényképeken, kiállításokon, tudományos előadásokon és zenés rendezvényeken keresztül elevenednek meg.

A Páneurópai Piknik huszadik évfordulója kapcsán idén augusztus 17–19. között konferenciákat is tartanak Sopronban. Itt történészek, kiállítások és bemutatók segítségével idézik fel a történteket. Mindezen túl a soproni rendezvényeken alapuló négyhetes vándorkiállítást is szerveznek. A tárlatot elsőként idén szeptemberben Kismartonban (Eisenstadt), majd októberben Berlinben mutatják be.

A szervezők a fiatalokra is gondoltak, akik koruknál fogva csak elbeszélések alapján tudják, hogy mi történt 1989-ben. Magyar, német és angol nyelven általános és középiskolai szintű oktatási anyagokat is készítenek. Emellett harminchárom osztrák és magyar általános osztály tehet majd kirándulást a piknik helyszínére.

Megemlékezések a tengerentúlon
Az Egyesült Államokban több helyszínen is tartottak megemlékezést a Páneurópai Piknikről. A Newsweek hetilap pedig külön cikkben méltatta az osztrák–magyar határnyitás történelmi jelentőségét. Mint a magazin fogalmazott, egy bátor lépéssel, a magyar–osztrák határ megnyitásával kezdődött 20 évvel ezelőtt az a folyamat, amely átrajzolta Európa térképét.

Olvasóink írták

  • 1. ASHER 2009. május 14. 16:38
    „megint?? eppen mint 89-ben!!
    es most tessek mondani a DDR-esek hianyaban kiket szabaditanak ra az Osztrak sogorokra??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eszterháza jelképesen visszakapja nevét

Fertőd - Külföldről is érkeztek kiállítandó tárgyak a fertődi
Esterházy-kastély Haydn-emlékéve… Tovább olvasom