Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Bemutató: Nem élhetek muzsikaszó nélkül

Sopron - Szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a soproni Petőfi Színház közönsége Móricz Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabjának bemutatóját. A „dupla végű" történet befejezése is azt igazolja, a nők szeszélyesek, de végül megadják magukat.
Túlzás nélkül állítható, élményszámba menő alakításokat láthattunk Móricz Zsigmond életszagú, napjainkban is időszerű családi történetében, a „Nem élhetek muzsikaszó nélkül" című színművében. A darab házassági konfliktusról, továbbá egy família perpatvaráról, évtizedekig tartó haragtartásáról, egyúttal a megbocsátás és a szeretet lelket melengető katarzisáról szól, sok humorral fűszerezve. A látottakat-hallottakat akár útmutatásként is felfoghatjuk, ha azt akarjuk, hogy szebbé tegyük mindennapjainkat s ne vesztegessünk el éveket. Bor József rendező pergő jeleneteiben mosolyra késztető finom megoldásokkal is találkozhattunk. „Ki az úr a házban?" – mennydörög a névnapját ünneplő dorbézoló, egyszersmind jóravaló földesurat remekül alakító Nemcsák Károly, aki ezután meghunyászkodva lassan táncolni kezd: válaszként ugyanis a felesége (Vásári Mónika) csendesen fütyülésbe fogott. Vásári Mónika érzékeny eszközökkel jelenítette meg a végül „besokallt" és tanácstalan fiatalasszonyt, aki hajlik a jó szóra. A három jóságos nagynéni szereposztása is parádés. Megkockáztatjuk, hogy – a mondanivalón és a főszereplőkön túl – a szigorú, szinte „családigazgatói" attitűdöket felvonultató Tóth Judit, a nagyothallóságából eredően mindent félreértő Pásztor Erzsi és a jólelkű Pepi néni, Somfai Éva karakteres alakmegformálásai varázsolják igazán felejthetetlenné a darabot. Makay Sándor Lajos bácsija is tanítani való: ő jó példa arra, hogyan is találhatják meg a közös hangot az évtizedekig egymással nem beszélő testvérek.

Három napig tartó dáridót követően kezdődnek a konfliktusok a nyíri földbirtokos (Nemcsák Károly, balra) életében. Fotó: Magasi Dávid
Három napig tartó dáridót követően kezdődnek a konfliktusok a nyíri földbirtokos (Nemcsák Károly, balra) életében. Fotó: Magasi Dávid

Rárósi Anita igazi bakfissá változott szerepe szerint a színpadon, s dicséret illeti a vígözvegyet játszó Szóka Júliát is, akinek bámulatos énekhangját még sokáig elhallgattuk volna. Nyíró Bea Kisviciáknéja és a szakácsné Szabó Anikó is stílszerűen idézte vissza az akkori idők hangulatát. A cigányzenészek, a Rajkó zenekar tagjai pedig igazán kitettek magukért a premieren.

A darabnak tulajdonképpen két befejezése van. Sokan azt hitték, amikor Nemcsák megszökteti feleségét a nagynénik házából, s legördül a függöny, itt a hepiend. Ám a história egy másik jelenettel zárul, amelyből leszűrhetjük magunknak: igen, a nők szeszélyesek, de aztán hamar rájönnek, jobb beadni a derekukat...

Olvasóink írták

 • 5. SAmu 2008. április 08. 13:35
  „Egytértek szomorgóval is, no meg az előző hozzászólókkal. Az az érdekes, hogy ez az évad kiemelkedően sikeresnek van a Kisalföldben eladva, mivel nincs egyetlen hozzáértő színház- és zenekritikusuk. Gosztonyi úr kitörő lelkendezései a ( mi pénzünkből eltartott) hatigazgatós Pro Kultúra Kht. öntelt magabiztosságát csak tovább növelik....”
 • 4. szomorgó 2008. április 07. 21:43
  „Az elmúlt szezon sokéves - egyre keseűbb - tapasztalatom szerint messze a legrosszab volt; hál Isten véget ért. Egy egyetlen esemény említésre méltó: a már említett "Légy jó mindhalálig" - de ez sem maga a darab miatt (mivel csupán Móricz Zsigmond ihlete hiányzott belőle), hanem nagyon kicsit a rendezés, kissé több a színpadmegoldás, és javarészt egy illetve néhány tízéves kisfiú bravúros teljesítményének köszönhetően. Ez ebben a szezonban az egyetlen említésre méltó; ...a többi néma csend (írta már Shakespeare).
  Megéri még bérletet váltani? Hova? Talán a Katona József színházba - ha nem kellene miatta mindig Budapestre utazni...”
 • 3. nemelég 2008. április 07. 20:32
  „Volt Sopronban nem egy nívósabb évad, Mikó idejében, aztán legutóbb, mikor Selmeczi Roland, Incze József neve fémjelezte az itt folyó munkát. A jelenlegi vezetés mást akart, hát ez lett az eredménye. Az idei év nem egy sikersztori / véleményem szerint/, a hat bérletes darab közül a "Légy jó mindhalálig" maradt igazán emlékezetes.
  A szinházlátogatás viszont nem sznobizmus hanem egyéni igény kérdése, főleg, hogy nem olcsó mulatság. A taps ereje és időtartama pedig jelzi a produkció értékét, gyenge darab esetén a szomszéd sem tapsikol sokáig. /Válasz "hehe" úrnak/”
 • 2. hehe 2008. április 07. 15:45
  „Azért, mert a város sznob!!!!!!!!
  A leggusztustalanabb előadásokat is "vastaps" kíséri......
  Miért????
  Mert a mellettem ülő is mosolyogva tapsol.........

  ....és a míg a városi kultúráért felelős embereknek ez így kényelmes.... addig így is marad a dolog”
 • 1. Németh Miklós 2008. április 07. 14:08
  „G.M. minden kritikája "vastapsos". Óriási siker minden darab és csupa-csupa dícséret. Miért nem kap - ennek ellenére - díjat a Színház a szakmai megmérettetés során? Miért nem hívják meg a rangot jelentő POSzT-ra?
  Miért nem tesz említést arról, hogy ez a darab (is) több éve futott máshol ugyanebben a szereposztásban, csakúgy, mint a bemutatott előadások zöme? /Internet segítségével bárki utánajárhat, hogy igaz-e ezen állítás..../”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajózásiszezon-nyitó

Fertő tó - A Burgenland sétahajó fertőrákosi öbölből való kihajózásával ünnepélyes keretek között… Tovább olvasom