Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Bemutató majorságot és kerékpárutat terveznek

Soproni kistérség - A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága kilenc településsel közösen 327 millió forintos támogatást nyert el az aktív turizmus fejlesztésére kiírt pályázaton.
A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága (FHNP) és kilenc település közösen indult az aktívturizmus-fejlesztésre kiírt pályázaton. Az első körön sikeresen túljutottak, a végleges elbírálás jövő tavaszra várható. A második körre a pályázati anyag finomítása és az esetleges hiánypótlások beadása miatt van szükség. Legjobb esetben a projektek megvalósítása ősszel elkezdődhet.

A bemutató majorságban rackajuhokat, szürke marhát is megnézhetnek majd a látogatók.
A bemutató majorságban rackajuhokat, szürke marhát is megnézhetnek majd a látogatók.

– Térségünkbe 327 millió forint pályázati pénz érkezik, a tervezett beruházások összértéke 385 millió forint – mondta el a Kisalföld megkeresésére Fersch Attila, a nemzeti park igazgatóhelyettese. – Az első körben megítélt összegből, mintegy kilencvenmillió forintból a Sarród melletti – az egykori Esterházy-birtokon lévő – Lászlómajort alakíttatjuk át egy természetvédelmi bemutató majorságközponttá és innen indulnak majd a lovas kocsis túráink is. Emellett a látogatók interaktív módon kaphatnak felvilágosítást a Fertő-tájról. A gazdaságban pedig rackajuhokat, szürke marhát, bivalyt tartunk majd. Emellett Hegykőn, a kerékpárút közelében egy szabadidőpark kerül kialakításra. Itt megpihenhetnek a kerékpározók. Lesz még játszótér, valamint a madármegfigyeléshez egy les is.

Madármegfigyeléshez egy lest állítanak fel.
Madármegfigyeléshez egy lest állítanak fel.

Fersch Attila hozzátette, Nagycenk, Harka, valamint Zsira és Répcevis között új kerékpárutat építenek. Emellett Hegykő, Fertőhomok és Hidegség között a meglévő utat felújítják és egységes táblarendszert alakítanak ki.

A tenderen hét nemzeti park tíz pályázata nyert uniós támogatást, így mintegy négymilliárd forintot fordíthatnak ökoturisztikai fejlesztésekre.

A pályázati pénzből új kerékpárutat is építenek.
A pályázati pénzből új kerékpárutat is építenek.

A pályázati rendszer érdekessége, hogy Hortobágy több támogatást kap, mint az egész Nyugat-Dunántúl együttesen. A különbség abból adódik, hogy az ország keleti részére lényegesen nagyobb uniós fejlesztési források jutnak. Emellett a Regionális Fejlesztési Bizottságok dönthették el, hogy szükséges-e konzorciumot létrehozni vagy az egyes nemzeti parkok saját maguk is indulhatnak. A keleti régiókban nem volt szükség az összefogásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres évet zár az egyetem

Sopron - Sikeres évet zár a Nyugat-magyarországi Egyetem – összegzett dr. Faragó Sándor rektor… Tovább olvasom