Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Belváros: autókkal vagy nélkülük?

Sopron - A közösségi és az egyéni érdekek állnak szemben egymással abban a kérdésben, autómentessé váljon-e Sopron történelmi belvárosa. Az ódon falak közötti sétát lehetetlenné teszi a gépkocsiforgalom, ráadásul a középkori épületeknek is árt.
Sopron belvárosába csak szigorú szabályok alapján kiadott engedéllyel lehet behajtani. Ennek ellenére egymást érik a parkoló autók a Templom utcában, a Szent György utcában, az Orsolya téren.

A tornyokat, homlokzatokat ámulva csodáló turistákat félpercenként ugrasztja szét egy-egy gép, a csoportokat, családokat dudaszó kényszeríti sietős falhoz lapulásra.

A belváros elméletileg autómentes – de csak elméletileg.
– Nem sajnáltam az időt és a fáradtságot, megfigyeltem, hogy egy átlagos hétköznap a délelőtti és a délutáni órákban 20–30 másodpercenként halad el itt egy-egy gépjármű – mondja Kádár Tibor, a belváros egyik lakója, aki önkormányzati fórumokon már többször jelezte szóban és írásban is az illetékesek felé: túl sok az autó. Nincs egyedül a véleményével. A soproniak többsége szeretné olyannak látni a jövőben is a soproni belvárost, amilyennek gyerekkorában megismerte: autók nélkül, több fával. Hogy kellemes séták, bájos teraszok, hangulatos utcarészletek jellemezzék a városmagot és ne rontsák az itt készült fotókat XXI. századi gépcsodák. A legtöbb európai nagyvárosban határozott rendeletekkel tiltották ki a kocsikat a történelmi városmagokból és Magyarországon is több példa akad erre. Igaz, ahol ezt megtették, a feltételeket is megteremtették hozzá; többek között a belváros szélére épített parkolóházakkal, mélygarázsokkal.

Sopron belvárosa elméletileg autómentes – de csak elméletileg. Fotó: Magasi
Sopron belvárosa elméletileg autómentes – de csak elméletileg. Fotó: Magasi

Nem tesz jót a forgalom a műemlék épületeknek sem. A gázok tönkreteszik például a vakolatot. Az autók miatt nem lehet fákat sem kiültetni. Hárs Olivér, a Castanea Környezetvédelmi Egyesület elnöke többször szóvá is tette ezt: – Más városokban is meg tudták oldani a sétálóutcák kialakítását. Az ott élőknek persze kényelmetlenséggel jár, de ők is beláthatják, a közösség érdeke a történelmi városmag védelme, megőrzése. Sopron belvárosa különleges: az ember a köveken, falakon keresztül a hűség eszméjével is találkozik – ha sétál. Ha autóval megy, megfosztja magát ezektől az élményektől. Egyesületünk évek óta szorgalmazza a gépjárműforgalom kitiltását az önkormányzatnál. Időnként elérjük, hogy jobban ellenőrzik a behajtási engedélyeket, de ezt is csak kampányszerűen. Egyébként ez sem megoldás, mert már nagyon sok engedélyt adtak ki.

Kérdésünkre, hogy eddig hány engedélyt adtak ki, Horváthné Seregély Jolán irodavezető azt válaszolta, hogy a belvárosi parkolás szempontjából ez nem ad értékelhető információt. Azért nem – véli a hivatal –, mert háromféle engedély van forgalomban: lakossági, ideiglenes és az úgynevezett intézményi. Utóbbival nem lehet a közterületeken várakozni a belvárosban, ezt azok kérhetik, akiknek telephelyük, irodájuk van az ódon falak között, de a parkolást az ingatlanjukon belül meg tudják oldani. Az áruszállításra pedig nem is kell engedélyt kérni, reggel kilencig e nélkül is megközelíthetők az üzletek.


Hétfőn autómentes nap

Franciaországban 1997. szeptember 22-én indult el az „Autó nélkül a városban" jelmondatú kezdeményezés, ami azóta ezer európai város csatlakozásával egész kontinensre kiterjedő rendezvénnyé növekedett. Az autómentes nap felhívja a figyelmet a megnövekedett autófogalom által okozott problémákra, a levegőszennyezésre, zajra, forgalmi zsúfoltságra, balesetveszélyre, a gyalogosok, kerékpárosok érdekeinek figyelembevételére, sétálóutcák, kerékpárutak építésére. A soproni önkormányzat szervezésében hétfőn 17 órakor családi kerékpártúrára hívják a soproniakat. Az akciót Fodor Tamás polgármester indítja el a Fő térről. A biciklisek a Várkerületen és a Lövér körúton kerekeznek végig, majd jutnak vissza újra a belvárosba. A regisztrált résztvevők között kerékpárt és más értékes ajándékot is kisorsolnak.


Vasúton ingyen

Bárki ingyen utazhat a GYSEV vonatain gépkocsija forgalmijának felmutatásával a Nemzetközi Autómentes Napon. Aki szeptember 22-én felmutatja gépkocsija saját nevére szóló forgalmiját, az ingyen utazhat a 2. osztályon a GYSEV Győr–Sopron, Sopron–Szombathely és Szombathely–Szentgotthárd vonalain. Az intercity szolgáltatás esetén pedig csak a pótjegy árát kell kifizetni.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Dee Joo 2008. szeptember 24. 21:48
  „Nagy Márta a dramatizálás mestere. Kár hogy az általa leírtak egyáltalán nem fedik a valóságot! Dudaszó,falhoz lapuló családok! Röhej! Hárs úr! Az autók miatt nem lehet fákat ültetni a belvárosban? A Várkerületen sokkal több az autó és a fa is . Ott lehet? Nem inkább a mindent leburkolni vágyás az ok? A bentlakókkal kapcsolatban meg csak annyit! Könnyű a Lőverekből, a lakókparkokból, a Jereván lakótelepről beledumálni a belvárosiak életébe: Könnyű "szivatni " Őket. De mindezeket félretéve . Milyen turizmus lenne egy kihalt , az ott élőknek csak kellemetlenségeket okozó belvárosban? Igazi turizmus csak akkor lesz ha az ott élők is jól érzik magukat. Igen, figyelembe kell venni a közösségi érdeket! Természetesen! Az azonban amit Önök vágynak az már olyan mint a (proletár)diktatúra!”
 • 30. genus loci 2008. szeptember 23. 11:04
  „A hotele vendégek, a futárok sé minden ott alkó polgármester sem kivétel gyalog közlekedjenek. Ekkor emghallják az utca hangját és neszét.”
 • 29. FREDDY/S 2008. szeptember 22. 17:54
  „Először meg kell határozni, hogy hol van a történelmi belváros, mert egyesek még nem ismerik a védett épületeket sem, így nehéz lesz ésszerű megoldást találni, még hosszú távon is, nemde...”
 • 28. Kérdező 2008. szeptember 22. 13:37
  „Ha nincs autó, akkor a hotelvendégek (két hotel is van) hogyan jutnak el a szállásukhoz? Plusz az itt lakók nagybevásrlás után cipekedjenek? Fórumból és egyéb éttermekből a futár hogyan közlekedjen?
  Minimális közlekedés az áruszállításhoz is kell (éttermek, üzletek, hotelek).”
 • 27. Hallgassék meg a másik fél is 2008. szeptember 22. 09:01
  „Sopron történelmi belvárosában nem való az autó. Maximálisan csakaz elekktomos meghajtású járműveket engedéylezném.”
 • 26. KáTi 2008. szeptember 22. 08:04
  „Tisztelt Nem mondom meg!
  Elkényelmesedett világunkban lehet vitatkozni bőven azon, hogy mi a lésztükséglet és mi az ami nem. A nyolcvanas években kisgyerekként természetes volt, hogy gyalog kellett elmennem a vásárcsarnokba. Idős nagyanyám és nagyapám is gyalog mentek vásárolni, és amikor felajánlottam a segítségem azt mondták: jót tesz egy kis mozgás. Teljesen természetes volt, hogy vidékre vonattal és busszal közlekedünk. Én is a belvárosban lakom, gyermekem is van. Kerékpárral, gyalog járunk vásárolni, ügyeket intézni. Ha esik az eső, felvesszük az esőkabátot. Ilyen egyszerű. Manapság már a minimálbérből élő is lízingel auót, igaz, hogy belerokkan a részletbe. Figyelembe kéne venni tisztelt polgártársaim a saját kényelmünkön kívül azt is, hogy autóinkkal másoknak és saját gyermekeinknek zajos környezetet, benzingőzös levegőt és balesetveszélyes környezetet teremtettünk. Ma van az autómentes nap. Legalább ma gyalogoljunk!”
 • 25. nem mondom meg 2008. szeptember 21. 23:26
  „A belvárosi lakóknak is közlekedni kell valahogy. Haza kell cipelni a boltból a tejet, kenyeret, mosóport, bontott csirkét, stb. Egyelőre még megállni sincs hol a Belvároson kívül. Valamikor régen kaphattunk lakossági bérletet, minimális áron, de csak a Festő köznél lévő parkolóba, vagy a Petőfi térre. Aki mondjuk az Új u. elején lakik, annak egyik sem igazán jó, mert mindent körbe kell kerülni. A Lenck-átjáró vagy a Fórum-átjáró környékére nem kaphattunk matricát. A Belvárosban lakóknak ott vannak az ingatlanjaik. Például garázs is, nem csak lakás. Ha kitiltják az autókat teljes egészében, akkor a funkcióját betölteni nem képes, elértéktelenedett garázsokért ki fogja kárpótolni a tulajdonosokat? Az intézményeknek, különösen az önkormányzatnak miért van szüksége behajtási engedélyre? Az Új u.-ban miért van az önkormányzati tulajdonú autó helye kibójázva? Van közterület foglalási engedélyük? A rendőrök miért csak hébe-hóba ellenőriznek? Miért fordítják el a fejüket, ha a Templom u.-ban, a papírbolt előtt tilosban állnak az autók? Miért nem végzik el a munkájukat? Miért hagyják, hogy hétközben a szülők az iskola kapujáig vigyék a gyereket, délután meg ott várják? Vasárnap miért állhatnak a templomba járók autói az Orsolya téren? Hiszen a tereken egyáltalán tilos a megállás, még behajtási engedéllyel is. Miért nem lehet felszerelni egy mágnes kártyás sorompót a Széchenyi gimnáziumnál? Akinek két autója van egy néven, az miért nem kaphat mindkét autójára behajtási engedélyt? Az önkormányzati képviselők miért parkolhatnak kényük-kedvük szerint szabálytalanul, mozgássérült igazolvánnyal? Mit tehetünk, ha a szabálytalanul parkolóktól nem tudunk a saját udvarunkba, garázsunkba beállni?”
 • 24. Genus loci 2008. szeptember 21. 16:07
  „Az önkormányzati tisztségviselők és városvezetők járjanak gyalog. Mert ők állítják, hogy gyalogolni jó. Be csak a polgárokkal tartassák be, amit ők egyáltalán nem kívánnak betartani.”
 • 23. menza 2008. szeptember 21. 13:48
  „19: Mr. Fodornak lehet. Neki mindent lehet, nem tud gyalog
  átmenni a hivatalból a menzájára. Már nagyon megszokta az urizálást!”
 • 22. soproner 2008. szeptember 21. 13:46
  „Rendet a Belvárosban! Autómentes utcákat, mint más, történelmi Belvárosokban. Szolgáltató egységeket a Belvárosba! Ja, persze, ha az elöljárók sem tartják be, kár cikkezni.”
 • 21. sehovasoha 2008. szeptember 21. 09:33
  „miracle!

  Addig, amig megélhetési politikusaink vannak, nem fog változni semmi!
  Törvényeket csak ugy lehet hozni, hogy valamelyik fél jogai sérülnek.
  Ezt pedig érdekböl senki nem fogja felvállalni. Addig mig nem szünik meg, a "szerbusz" kérlek gyere be, minden marad a régibe.
  Itt semilyen engedélyt nem szabadna kiadni, mint más városokban.
  Este 7 és reggel 10-ig pedig bárki bemehet! Napközben a rendörségtöl is csak gyaloghuszárok felügyelhetnék a rendet!
  A rokkantaknak sem kell behajtani, máshol sem tehetik. Akinek az ujja hiányzik, be tud menni gyalog is. Az igazi rokkant, ugy is kerekes székkel közlekedik. A pol. hiv-ba a portánál meg ugy sem jut feljebb segitség nélkül!”
 • 20. Zs 2008. szeptember 20. 14:49
  „Sajnos itt is nagy az egyet nem értés......
  Elképzelek egy várost:
  -normális a tömegközlekedéssel,
  -megfelelő mennyiségű és minőségű elkerülő, fő és mellékutakkal,
  -felszini parkolási lehetőségekkel és mélygarázsokkal,
  - autóforgalom elől elzárt, kultúrált, felújított belvárossal (természetesen ésszerűen engedélyezett behajtásokpl: mentők, tűzoltók, rendőr, áruszálítás, betegszállítás...stb.),
  - rengetek zöld területtel,
  -sportpályákkal:)))
  - és egymás iránt toleráns, felelősséggel gondolkodó polgárokkal, és városvezetőkkel!!!!
  Egy ilyen városban öröm lenne élni és dolgozni!
  Ebből sajnos jelenleg csak nagyon kevés található meg szeretett városunkban. Legtöbben csak a saját igazát szajkózzák, és a mások, a közösség, SOPRON érdekét semmibe veszik.”
 • 19. 1soproni 2008. szeptember 20. 14:46
  „Mr Fodor vajon mit keres a Kolostor utcában kocsival? A hivatal autós bejárata nem onnan van.”
 • 18. miracle 2008. szeptember 20. 14:31
  „soproni
  "Honnan az infó,hogy megy a susmus?" válasz a cikkből: "Kérdésünkre, hogy eddig hány engedélyt adtak ki, Horváthné Seregély Jolán irodavezető azt válaszolta, hogy a belvárosi parkolás szempontjából ez nem ad értékelhető információt." Mit gondolsz, miért nem mondtak számot? Egyébként, Mo-on vagyunk, ergo biztos lehetsz benne.
  Autóval WC-re járás esete: piszok kíváncsi vagyok hányan fognak autó helyett hétfőn ingyen, vonattal menni?!”
 • 17. soproni 2008. szeptember 20. 14:20
  „miracle!
  Már megint okoskodsz! Honnan az infó,hogy megy a susmus? Képzeld,hogy én,mint belvárosban lakó nem kaptam behajtási engedélyt,csupán azért,mert a gyerekem autójának én vagyok az üzembentartója és egy névre nem adnak ki kettőt,annak ellenére,hogy két különböző autóra kértük volna. Más:szerinted mindenki tud 300 métert gyalogolni....oké! Gondolom te a lakásod előtt parkolsz és háztól-házig mész,ha már van kocsid. Egyébként nem az itt lakók miatt van sok autó a belvárosban!Ügyfélfogadási időben a Városház utcai parkoló dugig van,sok az esküvő,a násznép sem jön gyalog(ez talán érthető is) sok az árúszállító,a kukás autónak is be kell jönnie...szóval van bőven,aki zavarhatja a nézelődők nyugalmát.Bár nincs itt olyan nagy nyüzsgés,kevés a túrista,csak rendezvények idején tódul a nép .Erőszakosan dudáló autósok sincsenek,mint ahogy azt a cikkben leírták! Nem igaz! Viszont a pizzaszállítók szeretnek vagánykodni az tény! Talán ők az egyetlenek,akik elől tényleg ugrálniuk kell a gyalogosoknak,persze csak akkor,ha az úttest közepén sétálgatnak és nem a járdán.
  Egyébként büntetik az engedély nélkül behajtókat(sajnos ritkán),ezt többször is láttam már.A másik: mi lenne a rendezvények idején az árusokkal? Ők aztán tényleg kihasználnak minden helyet és még az sem izgatja őket,hogy nem lehet tőlük a földszinti lakások ablakát kinyitni.”
 • 16. Bagoly 2008. szeptember 20. 14:16
  „Színvonalas közösségi közlekedés (busz, troli?, villamos?) kellene a belvárosban, akkor nyugodtan ki lehetne tiltani az autókat.”
 • 15. 7. 2008. szeptember 20. 14:03
  „13.!

  Szerinted azok az emberek, akiknek nincsen autójuk, hogy csinálják? Vagy szerinted ők nem is emberek?

  Mielőtt beleélnéd magad, nekem van, de WC-re például gyalog járok.”
 • 14. miracle 2008. szeptember 20. 13:58
  „"majd én is cipelem a csomagokat és a gyereket 330 méteröl fagyban esöben bármiben"
  Ne légy már ilyen tápos. Pont erről beszéltem, WC-re is autóval jársz?
  Az emberek felének nincs autója, és jéé képes 330 métert megtenni gyerekkel még fagyban is.”
 • 13. bonvoyager 2008. szeptember 20. 13:31
  „én meg az örökös banzájt unom a fötéren,mert a kapumra vizeltek stb.aludni lehetetlen,mejd ha ez is meglesz tiltva,akkor majd én is cipelem a csomagokat és a gyereket 330 méteröl fagyban esöben bármiben!!!!megint sok az okos ember itt a forumon és persze nem is itt laktok,de csak irogasátok a sok baromságot,tisztelet a kivételnek.”
 • 12. miracle 2008. szeptember 20. 12:54
  „SOPRONI
  Az ott lakókat is ki kell tiltani. Amíg ez nem történik meg, megy a susmusolás az engedélyekkel. Más nagyvárosokban is kitiltották, mindenki bír 200-300 m-t gyalogolni, csak nálunk nem, ahol az autótulajok még WC-re is autóval járnak.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elgázolta a gyalogost, majd cserbenhagyta

Sopron - Gondatlan vezetés miatt ütöttek el szeptember 18-án az esti órákban egy szabálytalanul az… Tovább olvasom