Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Belváros-rehabilitáció: négy és fél milliárdból

Sopron - Elkészült a városrehabilitáció 2013-ig szóló terve – amelyet már benyújtottak a Regionális Fejlesztési Ügynökséghez –, szakaszos ütemezésben. Az elképzelés összesen négy és fél milliárd forintos beruházással számol.
Az Integrált Városfejlesztési Stratégia részeként készült el a tágabb értelemben vett belváros-fejlesztési terv (három ütemben), amely 2013-ig 4,5 milliárd forintos beruházást feltételez. Ebből az uniós és központi támogatás 2,2 milliárd forint lenne, az önkormányzati önrész 330 millió forint, magánberuházásban pedig 2 milliárd forintot használnának fel, a magántőke bevonása ugyanis elengedhetetlen a fejlesztési elképzelések megvalósításához. Az önkormányzat még az idén szeretné megkötni az első ütemre a támogatási szerződést 900 millió forintra, s ehhez járulna – kísérő fejlesztésként – magánberuházásban egy parkolóház építése, amelynek még nincs meg a helyszíne.

A középpontban a Tűztorony megerősítése, rehabilitációja áll, de a program része ugyanitt a múzeumi (kulcspontterasz) információs és fogadóközpont kialakítása.

Tervezik a borostyánkőút megjelenítését és a várfalsétány kialakítását is.
Tervezik a Fő tér burkolatának cseréjét a borostyánkőút megjelenítésével, a várfalsétány kialakításával. Az előbbiekkel párhuzamosan megkezdődhet az üzletek portáljainak, cégéreinek tervezése, amelyre az egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatói pályázhatnak.

A fejlesztési terv természetesen részletes költségvetést is tartalmaz, külön-külön a programelemekre. A legnagyobb tételt a Tűztorony szerkezeti megerősítésére és közműveinek cseréjére fordítják, bruttó 308 millió 600 ezer forint értékben, a várfalsétány 240 millió forintba kerül. Jelentős összeg a Fő tér közműfelújítása (151 millió) és utcaburkolatának cseréje (130 millió). A múzeumi információs központ és kávézó kialakítása 117 millió 636 ezer forintos költségvetést igényel. Ezek a beruházások összesen 947 millióba kerülnek, amelyből a támogatás 789 millió 687 ezer forint. Az elengedhetetlenül szükséges járulékos költségek (projektmenedzsment, a városrehabilitációt támogató szemléletformáló és marketingakciók, közbeszerzés, előkészítés) 110 millió 313 ezer forintba kerülnek.

A fejlesztés második ütemében – 2009–2010 – az úgynevezett külkerület kialakítására – a Várkerület forgalmának csökkentése érdekében – kerülhet sor, folytatódnak a szemléletformáló akciók és elkészülne egy helyismereti, művészettörténeti iskolai oktatási tanterv is. Ebben az időszakban magánberuházásban egy szálloda is épülne (ilyen ügyben több érdeklődő is van). A fejlesztési ciklus utolsó időszakában (2011–2013) kerülne sor a Várkerület rehabilitációjára – egy nemzetközi tervpályázat eredményeként –, valamint az itteni portálok és cégérek cseréjére, s egyelőre még nem tisztázott magánfejlesztésre.

Olvasóink írták

 • 14. langsame 2008. március 14. 09:43
  „A Yact kikötőről jut eszembe, szépen szakítottak egyesek a Széchenyi-hiteles időben, aztán meg bődületes summáért eladták a támogatott pénzből felépült ingatlant, mert a hülye állam úgy szabályozta a későbbi értékesítést, hogy jogi kiskapukkal röhögve kijátszották. Detto uniós pénzek.
  Ez a város egy nagy szeméthalom. Ide kumulálódik egy csomó meggazdagodni vágyó nyárspolgár meg csórikám és züllesztik a morált, a közbiztonságot, az értékeinket. A patinás ékszerdoboz Sopron már a múlté. Sehol sem vagyunk. Jólevegőből (már lassan ez sem igaz) meg eszmei értékekből nem lehet megélni. A város építészei lila gőzzel a fejükben ki sem látnak az utcákra, tényleg nem gyalogoltak még végig rajtuk. A Lővérekben meg a kertvárosokban élő képviselők, hivatali emberkék semmit nem tudnak élőhelyükről. KÉnyelmes struccpolitika. Amit nem látunk az nincs is.
  A Csengery úgy tudom Kht-s út, de senki nem bírta még kijárni, hogy a másik felét befejezzék, ez is magyar sajátosság, felemás rekonstrukció, röhögnöm kell. Minden fórumon elhangzik, hogy nincs pénz erre meg arra. Akkor mire van? Baromságokra, bratyizós ügyletekre, egyéni érdekeket szolgáló dolgokra.
  Itt születtem de a lojalitásom kezd megkopni a város irányában. Teljes regresszió. A daedalont én már lecseréltem B6-ra, régen az is használt, meg hát kell a vitamin...”
 • 13. joco1 2008. március 13. 10:20
  „Kár , hogy az önk.képviselök- a hatalommal birok- nem "járnak" eere felé. Van itt ötlet, van itt kritika -igaz néhány csak tényleg "álom", de reálisabb mint amit a "fentiek" akarnak/ terveznek.Bocsi, hogy "szoltam" én csak 1980 ota élek itt, tehát "jöttment" vagyok( de gyerekeim már nem.”
 • 12. FREDDY/S 2008. március 13. 08:41
  „URI GELLER
  Majd ha TISZTA VÍZ, TISZTA FÖLD, TISZTA LEVEGŐ, TISZTA KÖZÉLET lesz és a VIDÉK is Magyarország alapját részét egyenrangúan képezi, akkor talán előbbre jutunk, addig a múlt bűneit kell elviselni, nemde...”
 • 11. URI GELLER 2008. március 12. 21:41
  „Freddy/S
  A végkövetkeztetés sajnos az, hogy nincs esélyünk sincs nekünk soproniaknak a mi városunkban mert teljesen felhígult. Jöttmentek meg alvajárók garázdálkodnak vagy ábrándokat kergetnek ez a helyzet. Reális elérhető de azért inspiráló tervek nincsenek lássuk be. Megkérdezésünk nélkül történik itt minden pl. a kőszegi úti alul vagy felüljáró. Ki szólhatott bele érdemben, hogy ott legyen ahová álmodták? Tudom tudom a híres lakossági fórumok hát persze megszavasztatja az óvónéni a gyerekeket merre menjünk sétálni... Ja és az úgynevezett értelmiség vagy még inkább elit na ezektől mentsen meg a JóIsten minket! Nem a gürcölő diplomásokról beszélek természetesen. Hanem ezekről az önmaguktól elájuló elefántcsont toronyban élő mindenkinél mindent jobban tudóktól akikből jó sokan képviselők lettek. Ezeknek köszönhetjük bajaink nagyrészét meg a demokráciának kikiáltott tippmixnek eltaláltad a nyertest? Emlékszem az első polgármester választáskor ( még a képviselő testület válsztott) harmadszori nekifutásra győzött Hirschler a háttérben meg Szájer Józsi árulta Légrádi Imre bácsit egy alporgármesteri helyért Dóra asszonynak... na akkor hánytam először a híres demokráciától! Azóta szedem a dedalont de nem lett jobb...”
 • 10. csupor 2008. március 12. 20:41
  „A városi főmérnöknek Kuslicsnak kb fél évente van olyan őrült ötlete amely már a kitalálásakor is hülyeségnek hangzik ebben a pénztelen világban.Néhány őrült ötlet melynek tervei a fiókban hevernek persze millós nagyságrendű tervezési díjjal:Fertő -tavi Yaht klub,szabadtéri szinpad az Anfiteárunál,újabb konferencia központ a belvárosban,kulturális központ a Pláza felett,stb .Megállt a Csengeri út felújítása,elfelejtődött az Ady E.út felújítása,meg kell nézni a Táncsics u. Laktanya-Kossuth L.út közötti szakaszt ahová ráengedték a vidéki buszforgalmat,és tovább lehetne sorolni.Ezek a legégetőbb gondok nem a fantázia szülte hülyeségek.”
 • 9. FREDDY/S 2008. március 12. 19:46
  „URI GELLER
  (1,8+1,1 Md) helyesen.
  2002-ben volt független soproni születési jelölt, de nem kapott kampánypénzt, mind a pártjelöltek, és a média is a sajátos érdekei szerint írt az eseményekről.
  Nem mindig a tudás számit, mert akkor saját vélemény is lehetne, ezért jutottunk ilyen szintre, nemde...”
 • 8. FREDDY/S 2008. március 12. 19:34
  „URI GELLER
  Ha a tehermentesítő 1993-ban 3-5 km-rel északabbra épül, nem a dombtetőre, akkor nem szúrják el az Okai, Agyag, Rákosi utcákat és környékét. De ahogy az Aranyhegy is a "hülyeség" áldozata lett (északra ipari területet északnyugati szél esetén csak az óvodás tervez, ha kiscsoportos!!!), mert a Fertő felé üdülőővezetetre lenne szükség az idegenforgalom növelése érdekében, nem pedig dög drága (1,8+1,1 M.) kihasználatlan inkubátorházra. De kérdéses a volt déli környéke is, csak a gazdagok hagyják éveken át parlagon. De bérlakást sem szoktak a város közepén építeni, hanem a szélén és ugyanazon pénzért több családnak, ha fontos. De ugyanez a probléma a mélygarázzsal és az elpuskázott Deák térrel, az óvodás körforgalomról nem is beszélve. De "észnélül" sikerült a Balfi út és tehermentesítő kereszteződésében kialakított kamionos körforgalmi megoldás is. Ha 18 év alatt nem jutottunk előbbre, akkor a mostani fejlesztési elképzelések sem adnak összhangot a hosszútávú fejlesztés lehetőségére, nemde...”
 • 7. URI GELLER 2008. március 12. 18:50
  „Oké Freddy/S akkor menjünk ezen a nyomvonalon. Akkor most mi a helyzet az M9-es úttal? És mi a helyzet a Győrig azaz az M1-ig vezető ( mert az ugye egy másik) úttal? Tudsz valamit? Mert mi csak azt látjuk, hogy az elmúlt 20 évben sok volt a halott meg a mellébeszélés de nulla a tett akárki is volt hatalmon! Győr elhúzott mellettünk azon túl, hogy le is nyúltak minket rendesen lásd. Várkerületi üzletek eladásából származó bevételek sorsa. Szóval mire mentünk mi a tisztelt poilitikusainkal? Azt szajkózzák pl. egyeztetnek az érdekképviseletekkel. Azok meg kik? Tán csak nem a kamarák? Na ezen röhögni kell! Eszükbe nem jutna olyanokkal is szóba állni aki mondjuk bírálja őket és nem tagja egy gittegyletnek sem. Szerintem itt van a kulcs meg a pártfinanszírozásnál... Mondok egy példát ha 2002-ben a civil jelöltet választottuk volna szerintem előrébb lennénk, mindenesetre nem lenne mélygarázs a színház előtt az tuti és nem tökölt volna mint most ezek már második éve...
  Az a bajom mindíg lemerülök ha hülyeségeket hallok és ilyen ez a belvárosi rehabilitációs hablaty is. mert ezek szerintem azt se tudják hol élnek! Járnak ezek gyalog a saját városunkban? Látják amit mi, hogy rohad az egész és tele vagyunk gyanúsabbnál gyanúsabb alakkal? A rendőrség meg izzókészlet után matat! Teljes a káosz és mondom Győr meg megy a csillagok felé...”
 • 6. hold ing 2008. március 12. 18:24
  „Ha sopront a soproniaknak építenék át ízléses ötletes megoldásokkal, pénztálcát kímélve, akkor talán kiérnének az Ady E. utcáig is.Most lessz zsé igaz a várkerületre.A leromlott önkormányzati házak pedig lassan az enyészeté lesznek.Az állagmegóvás ezeknél a házaknál már szóba se jöhet.Na de sebaj! Lessz helyettük másik!Hisz dől a lé!...........”
 • 5. FREDDY/S 2008. március 12. 18:21
  „Az Integrált Városfejlesztési Stratégia anyaga csak 287 oldal, 5,78 MB (a gép csak 5,28 MB tud betölteni).
  Érezhető, hogy nem valódi soproniak készítették, mert az utcaneveket helyesen is le lehetne írni, és a város alapvető problémáját jobban kellene elemezni. Az természetesen a város lakóinak a problémája, hogy a 10 legnagyobb szolgáltatóból 6 közszolgáltató (egyetem, kórház, szanatórium, polgármesteri hivatal,városüzemeltetési holding, csatornázási művek). Ezek mind az adófelhasználó kategóriába tartoznak és nem javitják a lakók életszínvonalát, hanem egy picit csökkentik.
  Az M9-es út már 1993-ban elkészülhetett volna, ha... A Sofa már valószínű, hogy megszünt, így távlati terve azért bizonytalan. Az ipart gyorsan tönkre lehetett tenni, de hosszútávon az elképzelés is hiányzik.
  A város fejlesztésére összehangoltabb tervre lesz szükség, hogy az elmúlt 18 év baklövései ne folytatódjanak, és nem kell hallgatni a messziről jött ember jó tanácsira, mert ő elmegy, a megoldatlan problémája meg itt marad, mende...”
 • 4. URI Geller 2008. március 12. 16:50
  „langsame!
  Hogy az Ady E. u. nekem nem jutott eszembe szégyellem magam! De én is folytatom nem kell rendes élményfürdő a sok feketén osztrákoknál dolgozó itthon munkanélkü segélyt felvevő had vigye csak ki a pénzét Locsmándra. Nem kellenek rendes karban tartott kilátók mert még a vandálok tönkreteszik ( ja így is...) De kell még kémény mely megfordítva áll...( Zorán)”
 • 3. brrr 2008. március 12. 16:25
  „Mit panaszkodtok! Álmodni azért csak lehet, erről szól a cikk is! :D Aztán felébrednek és rájönnek hogy nincs miből :D”
 • 2. langsame 2008. március 12. 15:34
  „...folytatom Uri:
  az Ady E. utca nem kell már, egyszerűen döngöljék össze a Lővér körúttal, minek felújítani, úgyis évek óta halogatják, a Hátsókapu tátogó ablakú háztömbjét adják ki háborús filmek forgatásához vagy bombázzák le előnytelen szerződésekkel teleírt mappákkal, nem kellenek játszóterek, tisztességes kultúrális programok, nem kell valós civis közélet, béke, összefogás, nem kell forgalomcsökkentés, nem kellenek játszóterek, bicaj utak, nem kell vaárnap is nyitva tartó múzeum,nem kell semmi érdemes, .... kellene viszont még sok-sok kutyagumi az utcákra, kellene még 15 inkubátorház, minden polgármesteri osztálynak külön egy, kellene még két pláza, egy praktiker-ósan-kika-penny-lidl tengely a város északi csücskébe, kellen sok-sok fizetett turista-statiszta, mert a szemtelen dögjei egyre kevésbé merészkednek ide.
  Ha lesz még valami szólok.”
 • 1. URI GELLER 2008. március 12. 13:44
  „Kéne még jó sok konferenciaterem meg egy állandó szivárvány a tanácsháza fölé ( direkt írtam). A tervezett portálok, cégérek 24 karátos aranyból legyenek jajj majd elfelejtem szökőkút jó sok szökőkút kellene még! De az ráér ha megint a Viktor lesz a király. Aztán a második mélygarázs is kéne még de az majd a Walter alatt. Kellene még jó sok koldus ha lehet részegen mert ami a piacnál van az sajnos kevés. Meg eszkimó kéne még sok olyan édes tarkaszoknyás. Ja és még egy egyetem is kellene ahol polgármester képzés is van. Kéne még sok sok EU-s képviselő 15000 EUR/hó fizetéssel. Nagyobb képviselő testület is kéne még!
  Ami nem kell a világért sem autóut Győrig meg a balatonig. Meg tisztaság sem kell minek? Meg parkolóház sem kell ,meg 4 év után befejezett Balfi utca sem. Meg minden osztályra ügyeletes orvos a kórházba az sem kell. Meg nem kellenek sportpályák a gyerekeknek építsék csak be nyugodtan...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felolvasótúra Széchenyi tiszteletére

Sopron–Szombathely - Gróf Széchenyi István szombathelyi érettségijének 200. évfordulója,… Tovább olvasom