Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Béltisztító helyett formalint itattak egy nénivel a soproni kórházban

Túl van az életveszélyen az a soproni nyugdíjas asszony, akivel béltisztító folyadék helyett hígított formalint itattak műtétje előtt – november 16-án – az Erzsébet- kórházban. Most a budapesti toxikológiai intézetben lábadozik. A soproni kórház belső vizsgálatot indított.
Vélhetően szakmai tévedés történt Várnagy Mihályné esetében a soproni kórházban: műtétjét megelőzően béltisztító folyadék helyett hígított formalinoldatot itattak vele november 16-án a hajnali órákban. (A formalin erős fertőtlenítő- és konzerválószer. A szövetek vagy a sejtek tartósításához használt vegyület.)

– Édesanyám jelezte, hogy a hajnalban vele megitatott folyadék után nagyon rosszul van, így azonnal a kórházba siettem – idézte fel a kritikus órákat lánya, Porubszky Lajosné. – Szörnyű állapotban találtam, szegény hányt, fájdalmában fetrengett az ágyon és reszketett. Alig érthető hangon közölte velem, miután elfogyasztotta azt az egy deci folyadékot, azonnal szólt a nővérnek, valami nincs rendben. Mintha csilit itattak volna vele, és igen erős belső fájdalmakat érez. „Mert azt kortyokban kellett volna meginnia" – volt a válasz. Órák múltak el, és senki nem törődött édesanyámmal, aki egyre rosszabbul érezte magát. Végül délelőtt 11-kor jött az orvosa, közölte, az ő műtétje következik, s a doktor ekkor szerzett tudomást az állapotáról. Ekkor derült ki, hogy milyen súlyos tévedés történt az előkészületek során. Azonnal konzultáltak a budapesti szakértővel, s vizsgálatokat végeztek édesanyámon, nem marta-e ki a gyomrát és a beleit a formalin. Szerencséje volt, ám ezt követően haladéktalanul Budapestre, a Péterfy Sándor utcai kórház toxikoló-
giai intézetébe szállították. Az már csak adalék a történethez, hogy Nagycenknél szétment a mentő motorja és várni kellett egy másikra, Tatabányán pedig egy harmadik mentőbe rakták át édesanyámat. A lényeg, hogy túl van már az életveszélyen.

– Injekciók, gyógyszerek és oxigénpalackok segítségével stabilizálták az állapotomat a budapesti toxikológiai intézetben, ahol mind a mai napig infúziót kapok – nyilatkozta a Kisalföldnek Várnagy Mihályné. – Most már valamivel jobban érzem magam, viszont semmiféle étek nem marad meg a gyomromban. Pénteken lesz gyomortükrözésem. Az eddigiek alapján úgy tűnik, hétfőn szállítanak vissza a soproni kórházba, ahol az elmaradt műtétemre is előbb-utóbb sort kerítenek.

– A formalin fehérjeroncsoló szer, amely esetünkben a nyelőcső, a gyomor és a bélrendszer felmaródását okozta – tudta meg a Kisalföld dr. Zacher Gábor toxikológustól, a budapesti kórház osztályvezetőjétől. – A kezelések eredményeképpen a soproni asszony pár héten belül meggyógyul, reményeink szerint minden maradandó szervi károsodás nélkül.

A kórház belső vizsgálatot indított. – Végtelenül sajnáljuk a történteket – mondta lapunknak dr. Korányi László, a kórház orvos igazgatója. – A béltisztító és a formalin abban hasonlít egymáshoz, hogy mindkettő átlátszó folyadék, ám míg az előbbinek nincs illata, addig a formalinnak jellegzetesen csípős a szaga. Ezért esetünkben feltételezhető, hogy emberi mulasztásról lehet szó. A kórház vezetése mindenre kiterjedő belső vizsgálatot indított el, amely jelenleg is tart. Ha a procedúra lezárul, nem lesz akadálya a részletes tájékoztatásnak, természetesen az érintett család hozzájárulásával.

Várhatóan két hét múlva zárulhat le a soproni Erzsébet Oktató Kórházban az a vizsgálat, amely azt hivatott tisztázni, miként adhattak műtét előtt béltisztító folyadék helyett formalint az egyik betegnek. Korányi László, az intézmény orvosigazgatója elmondta, minél gyorsabban tisztázni kívánják a történteket, de a szabályokat betartva ehhez körülbelül két hétre van szükség; addig nem nyilatkoznak az ügyben - adta hírül az MTI.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Goldmund 2010. november 26. 08:40
  „A cikket újraolvasva egyvalamit hiányolok belőle.
  Csak kórházi, belső vizsgálat folyik?
  A rendőrségnek is nyomoznia kéne foglalkozás körében, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés alapos gyanúja miatt!
  Ha a család helyében lennék, biztos feljelentést tettem volna!”
 • 22. orion1 2010. november 26. 00:43
  „Apám jelenleg is ott fekszik a hugyban, basznak rá a nővérek. Néha lopunk neki ágyruhát meg hálóinget a raktárból. Eszméletlen nagy közömbösség van a nővérek részéről.”
 • 21. iparos 2010. november 25. 20:13
  „Ha az emlékezetem nem csal, volt már itt olyan, hogy kis szivzörejjel már helikopterrel vittek már beteget sopronbol. Igaz, az már nevesebb volt, mint a néni.”
 • 20. andyka084 2010. november 25. 20:08
  „Jobbulást! :(”
 • 19. xverax 2010. november 25. 19:55
  „doktorhauz is sokat próbálkozik mire rájön a gyógymódra:-)”
 • 18. xverax 2010. november 25. 19:55
  „végül is a formalin is tisztítja a beleket, de nem úgy ahogy eltervezték:-)
  remek.”
 • 17. tom3.14 2010. november 25. 19:30
  „Jól van na, ne szidjátok szegény nővéreket. Annyi dolguk van bent a pihenőjükben egész nap, mert azon kívül nem nagyon látni őket. A betegek meg jó lenne ha a 21. században már ellátnák önmagukat. Nem is értem miért tartják fel a nővéreket. Ők nem azért mennek be oda, hogy mindenkivel foglalkozzanak. Nekik más dolguk van: trécselniük kell, keseregniük kell.
  De most komolyan, van annyi igazgatója annak a drága kórháznak, ideje lenne hogy naponta legalább 1* végigmenjenek az épületen és rájönnének, hogy miért szidják oly sokan!!!”
 • 16. kackac 2010. november 25. 18:23
  „- Hé, Gázsi, há hun van az unokád?
  - Há azs orvosi eggyetemmen.
  - Oszt micsinál ottan?
  - Há ül a formalinbann, mer négy füle van.
  kackac”
 • 15. lamont777 2010. november 27. 14:26
  „És kedves truder.
  Ha lejárt szavatosságú vagy rossz terméket vásárolsz abba ugyanúgy belehalhatsz,mert az ugyanúgy mérgezést okoz.
  Ha a bankban elszámolják a pénzed az is szar nem?
  Ha a villanyszerelő vagy a gázos hibát követ el abba is belehalhatsz,vagya buszsofőrők,ha karamboloznak....
  Mindenki követhet el a szakmájában olyan hibát ami következményeket von maga után.
  A különbség csak az amíg mindenki más sztrájkolhat addig sem az eü dolgozók,sem a rendőrők,sem a tűzoltók nem tehetik.
  Ők éhbérért dolgoznak napi 12 órát.
  Fel tudod ezt fogni?
  Szerintem nem.Hiába írok bármit is,mert fel sem fogod mekkora felelőség van ezeken az embereken.”
 • 14. Goldmund 2010. november 25. 18:13
  „Otthon számomra természetes, hogy ecetet nem tartok borosüvegben, NEHOGY VÉLETLENÜL ÖSSZECSERÉLJEM. Pedig a ecetnek is jellegzetes szaga van, no meg én csak magamért és feleségemért felelek, nem emberek százaiért....
  Egy ilyen helyen az volna a minimum, hogy az emberre káros anyagokat
  1. ELKÜLÖNÍTVE
  2. MÁS KINÉZETŰ
  üvegben tartsák, mint azokat, amiket ilyen-olyan esetben be kell adni a betegnek.
  Továbbá:
  3. FELIRATOZNI!
  Aki pedig nem az elvárható lelkiismeretességgel és figyelemmel dolgozik, attól meg kell válni!
  Még így is történhetnek kisebb melléfogások, de talán nem ilyen durva dolgok.

  Pl. azon az osztályon sosem kevertek még össze ugyanolyan kinézetű és méretű tablettákat? Vagy csak nem lett belőle botrány, netán észre sem vették?”
 • 13. lamont777 2010. november 27. 14:17
  „Kedves nane.
  És mielőtt felszállsz a repülőgépre becsekkoláskor elkéred a pilóta bizonyítványát?”
 • 12. jucuska40 2010. november 25. 17:48
  „Mért kell ennyi vizsgálat nem értem??????? Tök egyszerűűűű!!! Ki adta a néninek a formalint???? Mért nem egyszerűű???? Örület hogy minden milyen körülményes+++++”
 • 11. nane 2010. november 27. 10:00
  „Tényleg nem mindegy miben téved az ember.Nézzük csak Pilóta,Tűzoltó,Orvos,Mentős,Rendőr,Építész,egy tévedés mindenhol emberi életeket olthat ki vált
  oztathat meg.Aki tud rangsorolni írja meg.Én pl az egészséget tartom elsőrendűnek,de nem szállnék fel olyan repülőre sem ahol a Pilóta hármasra vizsgázott.....”
 • 10. lamont777 2010. november 26. 15:29
  „Ha tényleg meg akarták mérgezni akkor miért akar még most is visszajönni ugyanoda megoperáltatni magát?
  Ez nem elgondolkoztató?Az aranyér műtét bárhol elvégezhető.
  Akkor mennyi is az igazság az egészben????????”
 • 9. kicsilány11 2010. november 25. 17:22
  „"egy nénivel" .... egy idős asszony v valami hasonló

  Én már semmin nem lepődök meg...”
 • 8. levi-levi 2010. november 25. 17:17
  „Elképesztő,hogy a soproni kórházban hogyan bánnak a betegekkel.
  ,,Mert azt kortyokban kellett volna meginnia" - volt a válasz."
  A nővértől, az helyett, hogy megnézte volna, mi lehet a gond, miért mart a folyadék?
  Flegmán jól oda kell szólni a betegnek és ez jellemző a kórház dolgozóira
  (kivitel a tiszteletnek, bár nem volt szerencsém még vele.)
  Idősek osztályán (elfekvő) nagyon beteg rokonom volt.
  Látogatáskor tapasztaljuk, hogy nagyon vizes a beteg, ruhája, teste.
  Szépen kérjük, a nővért mérjünk lázat, válasz: magára borította a vizes poharat
  Mind ketten tudtuk, hogy nem boríthatta, magára mert annyira beteg volt, hogy nem tudott felkelni és vizet önteni magának.
  De jól esik a nővérnek, hogy durván beszólhat. Végül is 40 fokos láza volt, tüdőgyulladással másnap átvitették egy másik osztályra.
  Kb. 2hete szomszéd bácsit műtötték, napi szinten látogatta lánya és fürdette, de egyik napon nem tudott bemenni, kérte a papát, adjon a nővérnek pénzt, hogy fürdesse meg, így is lett 2000Ft került a zsebbe, a fürdetés mégis elmaradt.
  Nagyon szép kórháza van Sopronnak, de a dolgozok, szemléletén ,magatartásán változtatni kellene.
  Nem a beteg tehet róla, ha fáradtak, ha kevés a jövedelem, a beteg igyekszik pótolni, de neki is kevés van, higgyék el.
  Kicsit barátságosabban és MOSOLYOGva dolgozzanak.”
 • 7. huszárkapitány 2010. november 25. 20:45
  „Sajnálom a nővért,de hibázott.Szerencsére nincs nagy baj mert a hozzátartozó nem az édesanyja mellett van hanem a sajtónak nyilatkozik.”
 • 6. Truder 2010. november 25. 18:40
  „2. hozzászólás lamont777 2010.11.25. 17:43

  Igazad lehet. De nem mindegy, hogy miben tévedsz, mondjuk egy üzletben rossz, vagy lejárt terméket adsz el, vagy véletlenül megölsz valakit tévedésből. Ne haragudj, de amiket itt leírtál, nagyon gyenge kifogások, és mentség!
  Nem mondom azt, hogy nem kötelező ott dolgozni, mert ez gusztustalan lenne, de ha már valaki ott dolgozik figyeljen arra, amit csinál!”
 • 5. kukori 2010. november 25. 16:55
  „Béltisztító,formalin és a vodka is átlátszó folyadék!!!Lehet,hogy szegény néni jobban járt volna ha vodkát kap,attól csak jó kedve lett volna!!!Nem értem hogy lehet egy kórházban a szagok alapján eldönteni valamiről,hogy milyen folyadék.Esetleg címke nincs az üvegen?!!Vagy nem tud olvasni aki ezzel foglalkozik,vagy nincs idő megnézni,vagy próba szerencse alapon dönt?!Hihetetlen,jobban kéne figyelni mert itt emberéletek vannak veszélyben a figyelmetlenség miatt!!!Mindenki vigyázzon a kórházakban ha valamit itatni akarnak vele.Előbb kóstoltassa meg a nővérkével,ha egy óra múlva sincs baja meg lehet inni!!!!”
 • 4. lamont777 2010. november 25. 17:43
  „Ha jól tudom a néni csak egy kortyot ivott a folyadékból,mert azt mondta ő ezt nem bírja meginni,és a hozzátartozók ill a hölgy azonnal tájékoztatva lett a tévedésről. A két folyadék hasonló kiszerelésben jön a gyógyszertárból,valamint a nővérek és az orvosok maximálisan túlterheltek a kórházban éhbérért,valamint azt is tudom,hogy a hölgyet helikopter szállította a biztonság kedvéért Budapestre,de egyébként nem volt életveszélyben.Ebből azért lett hír,mert a hozzátartozó pénzéhes,mert amikor megmondták neki,hogy véletlen történt azt mondta semmi gond,mert nem történt nagy baj hál istennek.
  És a hölgy most sincs életveszélyben hanem jól van,Ezt első kézből tudom,mert itt dolgozom.....
  Csak ennyit a médiáról és a pénzéhes emberekről!!!!!!!!!!!!
  Szégyelje magát az aki a túlterhelt,elhivatott EÜ dolgozókon csámcsog,csak 1 napot lenne a helyükbe.
  Gratulálnék neki ha túléli!!!
  És egy nővér nettó 70 000-ft-ért dolgozik maximális felelőséggel 40 betegre figyelve.
  Talán ez sem elhanyagolható dolog!!!!!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ők kapják idén a város kitüntetéseit

A soproni képviselő-testület közgyűlésén döntöttek a városi kitüntetésekről. Tovább olvasom