Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Belterületen nem lőnek

Sopron és környéke - Erdészek és vadászok tegnap zöldhajtást tartottak, hogy a lakott területek közeléből távolabb zavarják a vaddisznókat. Egyelőre eredménytelenül jártak.
Korábban Brennbergbányáról, nemrég a Kutyahegyről jelezték: a vaddisznók elszemtelenedtek, bemerészkednek a házakhoz. A kerítéseket megrongálják, az udvarokat, kerteket feltúrják. A lakott terület viszont nem része a vadászterületnek. A környéken élők félnek, nehogy szembetalálkozzanak egy vaddisznóval.

A lakossági felvetésekre a Taeg tegnap úgynevezett zöldhajtást tartott. Román József, a zrt. vadgazdálkodási igazgatója elmondta: az ágfalvi temetőtől indult akció elsődleges célja nem a vadászat, hanem a vad lakott területektől való elriasztása, az ott tanyázó kondák erdő felé terelése volt. A résztvevők egészen a Kutyahegyig fésülték át a terepet. A hajtás eredményes is volt, meg nem is: sikerült rálelniük azokra a vaddisznókra, amely állatok a házakhoz merészkednek.

A zöldhajtás során ugyan megtalálták a vaddisznók búvóhelyét, de nem lőhették ki a vadat. Fotó: Magasi Dávid
A zöldhajtás során ugyan megtalálták a vaddisznók búvóhelyét, de nem lőhették ki a vadat. Fotó: Magasi Dávid


A Felsőerdő utca végén, egy elhanyagolt építőtelek bokrokkal és cserjéssel sűrűn benőtt területén találtak maguknak életteret. Az állatok sem a riasztólövésekre, sem a vadászkutyákra nem mozdultak ki helyükről, s mivel az adott térség nem vadászterület (belterület), lelőni sem lehetett azokat. Most az önkormányzathoz fordulnak, hogy a telek gazdáját az ingatlan rendbetételére szólítsák fel, a vaddisznók ekkor biztosan elhagyják majd a környéket.

Olvasóink írták

 • 8. pan.cser 2008. augusztus 13. 00:36
  „Mi a vadaké erdész úr? Talán a János bácsi kukoricája? Semmi köze a mai vadaknak a természetes életmódhoz. Önök tenyésztik őket mások takarmányán. A természetes szelekció nem "vadgarázdálkodás". Nehogy már a természet agancs nagyságra szelektálja az állományt, az egész más szempontok szerint dolgozik, agancsra csak az emberi hiúság válogat. Még valamit, gazdagék állnak a a vadkár oldalán, a sok szegény meg siratja a termését, meg az autóját. Mert ugyebár mi vagyunk az idegenek a vadak természetes területén. No ez a hazugság. A helyzet az hogy a gazdagoké a lövés(mészárlás) "öröme" a trófea, a kár meg a Tiborcoké.”
 • 7. c1 2008. augusztus 11. 17:52
  „Még "erdész" vagy?”
 • 6. erdész 2008. augusztus 09. 08:55
  „Ez a cikk azt jelzi,hogy újgazdagék már olyan helyeken építkeznek,amihez semmi közük,ami már a vadaké.De városunk vezetése minden zöld területet feláldoz,mert ez az úgynevezett fejlődés.”
 • 5. pan.cser 2008. augusztus 08. 19:10
  „A vaddisznó duvad. Megeszi a kisnyulat, a földön fészkelő madarak tojásait, föltúrja az erdő talaját, a mg-ban meg döbbenetes károkat okoz. Elszapor0dásának oka a középkort idéző magyar vadászati törvényben rejlik, másrészt a fejlett állatorvosi tudománynak, példul hogy nincs kiterjedt sertéspestis járvány! Véleményem szerint nagyvadnak semmi keresnivalója mezőgazdasági területeken és az országutakon. A középkori rablólovagok vadjai puszíthatták így a termést. A nagyvad helye a vadasparkokban van amit be kellene keríteni, megóvandó a Tiborcok terményét, az autós Tiborcok életét. A vaddisznót meg ki kell irtani az utólsó malacig. Ez a vad 120 évvel ezelőtt nem volt jelen a megyében, ma meg látjuk mit csinálnak. Érdekes, hogy nem rég alkotott középkori vadászati törvényeink, nem harmonizálnak a fejett nyugattal, itt nem számított az ÚNIÓ, mert gazdagék tesznek a köznépre.”
 • 4. fgj 2008. augusztus 08. 16:29
  „... (moderálva)... a cikk !
  Ezt is olyan irta aki nem ért a témához ...”
 • 3. creat 2008. augusztus 08. 07:23
  „És azon nem gondolkodtunk még el, hogy lehet, nem is szaporodtak el a disznók, csak az ember elveszi az életterüket? Azt is tudomásul kellene venni, hogy az a terület korábban a vadaké volt. Tulajdonképp az odaépítkezőknek tisztában kellett volna lenni a körülményeknek.”
 • 2. bozzi úr 2008. augusztus 08. 06:51
  „Azt tudni kell, hogyha valaki erdőben vagy nagyon közel lakik, azt meglátogatják az erdő vadjai, csak régen ez az erdész feleségét izgatta, mert más nemigen szembesült a ténnyel. Sokféle olyan módszer van a lövésen kívül, ami távol tarthatja a vadat a lakott területről. Nem biztos, hogy mindig mindet, de segíthet. Ilyen pl. az emberi haj, lehetőség szerint mosás előtt levágva és kitéve a kerítésre. A jól leásott kerítés is akadály, persze nehezíteni kell kövekkel, egyebekkel. A soproni hegyvidéken a disznók megnövekedett száma köszönhető az enyhe télnek ill. a szúkár miatt korábbi években újraültetett erdősítések most fejlődtek azzá az igazi vadrejtő sűrűséggé, amely ideális rejteket ad, csak a kaja kevés ennyi állatnak. Ezért kell sok vadgyümölcsöt ültetni az erdőbe.”
 • 1. Egy Vadász 2008. augusztus 08. 01:59
  „s más megoldás nincs. csak az hogy kilőjjék őket?

  másként nem lehet eltávolítani az állatokat a lakott terület közeléből?

  EZ MEGINT CSAK ... (moderálva) ... ÍGY!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várkerület: volt-e tájékoztatás?

Sopron - A Balfi és a Patak utca után a Várkerület lezárása ellehetetleníti a város forgalmát.… Tovább olvasom