Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Belelátnak a Föld rétegeibe

A soproni geodéziai és geofizikai intézet nyolcvanmillió forintos értékben szerezhetett be geofizikai műszereket pályázati forrásból. Az eszközökkel a Föld belsejébe „látnak" a szakemberek.

– A korábbi normatív támogatások helyett a kutatási infrastruktúra megújítását immár pályázatok szolgálják az akadémia intézményeinél. Ebből a keretből nyertünk nyolcvanmillió forintot, amelynek negyven százaléka akadémiai támogatás, a többi uniós forrás volt – tájékoztatott dr. Wesztergom Viktor, az akadémiai átszervezések után létrejött MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetének tudományos igazgatóhelyettese.

Dr. Wesztergom Viktor igazgatóhelyettes az egyik újonnan kapott elektromágneses szondázóberendezéssel.
Dr. Wesztergom Viktor igazgatóhelyettes az egyik újonnan kapott elektromágneses szondázóberendezéssel.


– A beszerzett műszereket terepen fogjuk használni. Akad köztük olyan berendezés is, amely mondhatni átvilágítja a Földet, s akár több ezer kilométer mélységek kutatását teszi lehetővé. Ennek jelentőségét akkor mérhetjük fel igazán, ha ezt a több ezer kilométert ahhoz a tíz kilométerhez viszonyítjuk, amely ez idáig a legmélyebb fúrás volt. Összehasonlításul, a földgömb sugarának hossza 6370 kilométer.
– Ugyancsak nagy reményeket fűzünk új eszközeinkhez a földfelszínközeli képződmények, rétegek kutatásánál – folytatta az igazgatóhelyettes.

– A gyakorlati haszon egyrészt a földrengés-veszélyeztetettség mértékének meghatározásában, a geotermikus viszonyok, azaz a geotermikus energia mint megújuló energiaforrás konkrétabb lokális feltérképezésében, valamint a felszín alatti vízbázisok,
szénhidrogéntelepek felderítésében áll.

Új berendezéseink alkalmazásával környezet- és természetvédelmi célokat is szolgálunk, hiszen gyakorlatilag kiiktatjuk a sérülékeny földtani szerkezetek fizikális megbolygatását a fúrásokkal, egyéb beavatkozásokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár öt centiméter is eshet - Sopronban havazott

Citromsárga, azaz elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország… Tovább olvasom