Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Békés karácsony után megszorítások

Sopron - A Családok Átmeneti Otthonában javában tart a karácsonyi készülődés. Telt ház van, a nyolc szobában nyolc család lakik.

Boldogan, békességben várják az ünnepet, csak a gondozóknak fáj a fejük a jövő évi megszorítások miatt.

Az intézmény szobáiban többnyire egyedülálló anyukák élnek gyermekeikkel, az erősebbik nemet két férfi képviseli. Az ősszel érkezett új családok már megszokták a házirendet, ez az első dolguk azoknak, akik az otthonba költöznek. A többség anyagi okok miatt kerül ide, néhányan a bántalmazás elől menekülnek, van, aki elveszítette lakását, a megélhetését is. Szomorú sorsokkal találkoznak a szakemberek, akik ezekben a napokban mindent elkövetnek azért, hogy feledtessék a gondokat. A várakozás heteit közös rendezvényekkel teszik bensőségessé, az utolsó adventi hétvégén mézeskalácssütés lesz a program. A fa díszeit is a lakók készítik, csakúgy, mint az ünnepi vacsorát.

– A szenteste mindig meghitt nálunk. Általában mindenki talál ajándékot a fa alatt, adományokból állítjuk össze a csomagokat. Nemsokára vásárolni megyünk a szülőkkel, már készül a lista, hidegtál lesz az asztalon – mondta Kerényiné Kovács Judit, az intézmény vezetője.

A várakozás heteit közös rendezvényekkel teszik bensőségessé, az utolsó adventi hétvégén mézeskalácssütés lesz a program. A fa díszeit is a lakók készítik, csakúgy, mint az ünnepi vacsorát. A képen az
A várakozás heteit közös rendezvényekkel teszik bensőségessé, az utolsó adventi hétvégén mézeskalácssütés lesz a program. A fa díszeit is a lakók készítik, csakúgy, mint az ünnepi vacsorát. A képen az otthon gyermek lakói. Fotó: Pók V.

Az ünnep költségeit az otthon állja, s talán ez lesz az utolsó közös étkezésük a terített asztalnál. Egyre kevesebb a normatíva, a törvényi kötelezettség alól kivették a gyermekek teljes ellátására vonatkozó passzust, így januártól nekik sem jár automatikusan étkezés, csak adható. Ám ezt az önkormányzat sem tudja finanszírozni, így a szülőknek kell gondoskodniuk erről, noha sokuknak állása sincs.

Bence édesanyja, Szilvia is csak reménykedik abban, hogy hamarosan talál munkát, kozmetikus a szakmája.

– Egy hónapja élek itt a fiammal. Az apjától elváltam, férjhez jöttem ide Sopronba, de a második házasságom sem sikerült. Pár hónapig éltünk csak együtt. Azóta telnek békében a napjaim, amióta az otthonban vagyok. Eszembe sem jut, hogy hazamenjünk anyukámékhoz, őt okolom a rossz dolgokért, szinte belehajszolt a házasságaimba. Itt akarok új életet kezdeni – fogalmazott.

Móni már egy éve él a Családok Átmeneti Otthonában. Pici fiát, Patrikot egyedül vállalta, nem volt hova mennie vele. Jól érzi magát a közösségben, de már készül az önálló életre. Dolgozik, takarékoskodik, hogy ha az utolsó félév is letelik, albérletbe költözhessenek.


Az intézményről

A Családok Átmeneti Otthonában a gyermekek és a szülők együtt élhetnek. A lakók az étkezőt, a társalgót, a WC-t, a fürdőszobát, a konyhát közösen használhatják. A gyerekek eddig étkezést is kaptak, ez jövőre megszűnik. Ezért nagy segítség lenne, ha tartós élelmiszereket, bébiételt, pelenkát kaphatnának a rászorulók. A győri katolikus egyházmegye szervezésében december 19-én a Széchenyi téren 10 órától adományokat gyűjtenek az intézmény javára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megelőzés a céljuk

A Sopron-fertődi kistérség a rendőrséggel együttműködve szórólapok útján hívja fel a lakosság… Tovább olvasom