Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Bekerítené ingatlana vízvezetékes részét a türelmét vesztett kópházi férfi

Lezáratná ingatlana vízvezetékes részét Szarka Mihály, aki úgy vette a telkét, hogy arra korábban senki nem kérte a szolgalmi jog bejegyzését. Ennek ellenére a Kópháza és Balf vízellátását biztosító főnyomócső húzódik alatta.

Elfogyott Szarka Mihály telektulajdonos türelme, aki sürgeti, oldják meg több települést is érintő, sokéves problémáját. Mint mondta, a telkén átmenő vízvezeték része a Fertő-parti helységek vízellátását biztosító rendszernek. Ezért az érintett önkormányzatok a kópházi ingatlan vízvezetékes részét sajátítsák ki, vegyék meg vagy fizessenek érte kártérítést. ˝Ez az érintett településeknek egyenként pár százezer forintos költséget jelentene, de véglegesen rendeződne a jogi helyzet˝ – tette hozzá. (Előzmény: Fővezeték miatt nem tudott építkezni.)

– A megoldás az lenne, ha a telek, illetve a telekrész értékét igazságügyi szakértő megállapítaná, az ellenértéket pedig az önkormányzatok kifizetnék. Ugyanis amikor megvásároltam a telket, nem tudhattam, hogy vízvezeték húzódik alatta, erre csak véletlenül derült fény – fogalmazott Szarka Mihály. – Amennyiben augusztus 15-ig nem kapok érdemi választ az érintett önkormányzatoktól és a telkemen áthúzódó vízvezeték üzemeltetőjétől, a vízműtől, elkerítem magántulajdonom főnyomócsővel érintett részét. Ha esetleg üzemzavar történik, oda senki be nem teheti majd a lábát birtokháborítás nélkül, hiszen nem jegyeztettek be szolgalmi jogot a telkemre.

A vízműveknek egy dolga van, üzemeltetni a vízvezetéket. Amennyiben ezt valaki szándékosan megakadályozza, megkeressük a hatóságokat. Hegedüs László vezérigazgató
– Az Édukövízigtől kapott levél szerint a telkemen lévő főnyomócső elhelyezésére ugyanis soha senki nem kért és nem is kapott engedélyt. Így tehát mindmáig ezzel az engedély nélkül lefektetett vízvezetékkel biztosítják több település ivóvizét. A vízmű mint üzemeltető levélben szorgalmazta a mielőbbi megegyezést az önkormányzatokkal, sőt, az előző újságcikkben is hasonlóképpen nyilatkozott, ám azóta sem történt semmi. A több mint 4100 négyzetméteres telek mintegy ezer négyzetméteréről van szó.

– A vízműveknek egy dolga van, üzemeltetni a vízvezetéket. Amennyiben ezt valaki szándékosan megakadályozza, a közüzem megzavarása vádjával megkeressük a hatóságokat – nyilatkozta érdeklődésünkre Hegedüs László vezérigazgató. – Elsődleges feladatunk ugyanis, hogy a lakosság minden körülmények között egészséges ivóvízhez jusson.
 
Grubits Ferenc kópházi polgármester tömören nyilatkozott: – Szarka Mihály pert indított az önkormányzattal szemben, amely jogerős bírósági végzéssel zárult. A községvezetés tartja magát a végzésben foglaltakhoz, amely szerint a bíróság az eljárást megszüntette, a községvezetést semmire nem kötelezte. Szarka úr a bírósági döntés óta nem kereste meg az önkormányzatot.

Olvasóink írták

 • 8. buszsofőr 2010. augusztus 13. 18:16
  „Köss rá a csővezetékre, öntözz, pancsolj, ültess rizst. Ezt ki kell használni”
 • 7. jucuska40 2010. augusztus 13. 16:43
  „bp!!!! Szerintem jolteszi!!! ki igy ki ugy keres pénzt!!!!”
 • 6. bp 2010. augusztus 13. 14:43
  „Szarka Misi az autóbizniszből átnyergelt az ingatlanba.
  A Felsőlővér-Lővér krt sarkán is ő árulja a házat. Fillérekért megvette, tízmilliókért árulja.”
 • 5. gall 2010. augusztus 13. 11:23
  „--------------------------- Ugyanis amikor megvásároltam a telket, nem tudhattam, hogy vízvezeték húzódik alatta, erre csak véletlenül derült fény--------------------------------------------------
  dehogynem tudtad,tudál te mindent pontosan....de azért igazad van.”
 • 4. Tama 2010. augusztus 13. 11:11
  „NoBo: "akihez meg nem jut el a víz az meg levan szarva" oldja meg a vízmű, azért van. Fenyegetni azt tudnak, de hogy lépjenek is valamit az már nem megy. Én simán elzárnám, aki meg bemerészkedne a telkemre kirugdalnám, vagy a hajánál fogva húznám ki. Ezekkel nem megy máshogy. ZÁRD MÁR EL ÉS KÉSZ”
 • 3. NoBo 2010. augusztus 13. 10:32
  „jucuska40...
  Zárja el azt kész?!
  Akihez meg nem jut el a víz -és köze nincs az egészhez- le van szarva?!
  Nagggyon IQ vagy....”
 • 2. jucuska40 2010. augusztus 13. 10:29
  „Zárja el azt kész!!!!! Akkor talán felébredbnek ezek a parasztok!”
 • 1. creat 2010. augusztus 12. 22:47
  „Gosztonyi úr!
  Ez a cikk számomra hagy némi kívánnivalót maga után!
  -Lehet-e tudni, ki építtette a vezetéket?
  -Ki adott rá használatbavételi engedélyt, ha adott valaki?
  -A szolgalmi jog be lett-e jegyezve a földhivatalnál? A tulaj állítása szerint nem? Ezt persze könnyű lenne ellenőrizni.
  -Az Édikövizig állításait - nincs építési engedély - cáfolja-e valaki?
  -A bíróság milyen eljárást szüntetett meg?
  -Ha nincs építési engedély, ki adhat ki fennmaradási engedélyt?
  -Kinek a felelőssége a fentiek hiánya?
  -Ki fizeti a fennmaradási engedélyért?
  -Miért nem vásárolja meg az önkormányzat az érintett területet?
  -Egyáltalán mekkora összegről szól a huzavona?
  Kis magyar valóság. A biróság nem talál semmi intéznivalót, a hatóság lerázza magáról, az üzemeltető azonnal fenyeget. Egyedül a tulaj tűnik kompromisszum késznek. Próbál egyezkedni, és az általam is elvárható pénz fejében lemond az adott területről. Szerintem a hatósági ármegállapítás korrektnek tűnik, nem extra nyereségről szól a dolog.
  Gosztonyi úr! Így a második cikk után is kérdések fogalmazódtak meg bennem. Lehet, hogy nem csak bennem. Lesz ezekre valaha válasz?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Védjük értékeinket!˝

Sopron - Védjük, ne takargassuk értékeinket! – e témában tartott sajtótájékoztatót Nagy Tamás MDF-es önkormányzati képviselő és Uzoni Pál, a Városvédők Összefogtunk Sopronért Egyesület elnöke. Tovább olvasom