Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Bekamerázzák a Várfalsétányt - Lakossági fórum Sopronban

Lakossági fórumot tartottak szerdán a Tűztorony, a Turisztikai Központ felújításával és a Várfalsétány kialakításával kapcsolatban a Városházán. A megjelenteket a tervezők, és a kivitelezők tájékoztatták a már elkészült, illetve a még hátralévő munkálatokról.

A fórumon leginkább azok a városiak jelentek meg, akik lakásuk, üzletük elhelyezkedése miatt érintettek a beruházással kapcsolatban. A résztvevőket Fodor Tamás polgármester köszöntötte, aki elmondta, a teljes projektet nézve közel hetven százalékos készültségen állnak a munkálatok.

A Tűztorony és a Turisztikai Központ felújításáról dr. Oláh M. Zoltán tervező tájékoztatta a megjelenteket. A Tűztorony szerkezeti megerősítéséről, s az egyéb, javarészt a külső szemlélő által nem látható munkákról korábban olvashattak portálunkon (˝Megtaláltuk a háló alatt a Tűztornyot˝).

A Turisztikai Központ kapcsán a szakember elmondta, a turisták itt értesülhetnek arról, hogy mi, merre, hol található a városban. A terasz szinten kávézót alakítanak ki, s a vendégek egy percre sem veszítik szem elől a Tűztornyot, Előkaput: a kilátást üvegfalak biztosítják majd.


Bekamerázzák a Várfalsétányt - Lakossági fórum Sopronban - fotók: Magasi Dávid.

Fekete Szilárd, a Várfalsétány kialakításának tervezője ismertette azokat a bontási és szerkezetépítési munkákat, amelynek eredményeként biztosított lesz a Várfal melletti területek bejárhatósága: a Bünker köztől az Előkapun át a Várkerület mögött, egészen a Match áruházmögötti területig, kapcsolódva a Szent György utcai Sétány szakaszhoz. ˝A Várfalsétány kialakításának célja, hogy a belváros élettel teljen meg, s mindez kedvezőhatással legyen az üzletekre is˝ - fogalmazott a tervező.

Kóbor Csaba, a kivitelező cég ügyvezetője végezetül a Tűztoronnyal kapcsolatban elmondta, jelenleg a kapu kibontásának munkálataifolynak, a Várfalsétányt tekintve pedig a burkolatépítés kezdődik.

A beszámolókat követően a lakosok megfogalmazták kérdéseiket,leginkább az Előkapuval kapcsolatban. Arra a felvetésre, hogy mikortól lehet a Tűztoronytól egyenesen az Előkapuig sétálni, elhangzott, hogy legkésőbb a szeptember végi átadáskor.

Egy ajándéküzlet tulajdonosa elpanaszolta, hogy a másfél éve tartó beruházás nagyon veszteségesen érintette őket, az építkezés miatt kiesnek a turisták látóköréből. Segítséget, támogatást kért emiatt az önkormányzattól.

Fodor Tamás polgármester arra kérte a tulajdonost, térjenek vissza levélben a problémára. Egy Színház utcai lakó az iránt érdeklődött, a Várfalsétányon ki és hogyan fogja zárni az kapuátjárókat, mert lakásajtajuk arra a területre nyílik. Válaszként hallhattuk, felveszik a lakókkal a kapcsolatot ez ügyben, valamint a Várfalsétányt bekamerázzák.

A fórumvégén elhangzott, mindazért, hogy a városvezetés felvállalta ezt a hatalmas beruházást, köszönet jár nekik.

Olvasóink írták

 • 11. rozsautcai 2012. június 08. 11:24
  „"Belvárosi" Minden szavad aranyat ér,de vigyék Mr Döbrögit is.”
 • 10. igazember 2012. június 07. 21:34
  „"hejhaj"Nem kell a "bocs",mert sok igazság van abban amit irtál.Szia "soproni " A belvárosi üzleteket jól agyonvágták a parkoló dijakkal is,hogy a multikról ne is beszéljek.”
 • 9. Belvárosi 2012. június 07. 21:29
  „AZ egész várfalsétány csak egy újabb Fodor-Simon pénznyelő. Még hogy belváros élénkítő hatása lenne???? Ajánlom a polgármester "Úrnak" és brigádjának sátorozzon le a belvárosban akár 1 hétre a kutya se fog rájuk nézni . Mindig a nyugattal példálóznak, akkor a polgármester "Úr" írjon magának egy kiküldetést mondjuk Eisenstadtba és nézzen körül.Bár NE is menjen, inkább csomagoljon, mert ha így folytatják csúnya vége lesz a városnak. Sajnos.”
 • 8. zhall 2012. június 07. 13:51
  „hejhaj:Majd a lakók...tulajok..Mostanában ez van,hiszen a Holdingnak már nincs embere aki dolgozna.Persze az Inkubátor-ház csurig van "ottragadt" semmittevőkkel.”
 • 7. egon1 2012. június 07. 13:05
  „A városvezetésnek ezért a hatalmas beruházásért köszönet jár ?
  És azért mi jár,hogy az elmult 6 évben, amióta ők "kormányoznak",folyamatosan nő a város vagyonvesztése,az adósság az egekbe szökött,miközben a Fodor féle hozzánemértő csapat,újjab adónemeken töri a fejét !
  Tudom:.A visszafelé mutogatásba Fodorék is nagyot tudnak alkotni !
  Javaslom hogy menjenek vissza egészen Vak Bottyán Jánosig,aki a kurucdombról ágyuzva a belvárost,nagy károkat okozott,amit azóta sem hevertünk ki !!!”
 • 6. soproni 2012. június 07. 12:47
  „˝A Várfalsétány kialakításának célja, hogy a belváros élettel teljen meg, s mindez kedvező hatással legyen az üzletekre is˝ Milyen üzletekre gondoltak?Lassan már mindegyik bezár.Sajnálom,hogy az eurós bolt is erre a sorsra jutott és lassan már mindenért a multikhoz kell járnunk.A bérleti díjak csökkentésével lehetne becsalogatni a kereskedőket a belvárosba ,a vevőket pedig olcsóbb árakkal.(Butikban láttam egy ruhát 3600 ft-ért,ugyan az Árvarázsban 2100 ft.)A soproniak nagy szeretettel szidják az osztrákokat,pedig a butikoknak,élelmiszer boltoknak,vendéglátó egységeknek addig volt arany élete,amíg belőlük éltek. A kameráról jut eszembe:az Arcussal szemben már felfedeztem egyet ,ami a mindkét irányból közlekedőket figyeli.Miért is nem csodálkozom,hogy pont ott?:-)”
 • 5. hejhaj 2012. június 07. 11:46
  „Ki fogja folyamatosan rendben tartani, takarítani, fenntartani a várfalsétányokat? Avagy rövidesen ezekre a részekre is az sors vár, mint a volt ABC (Match) mögötti elgazosodott szakaszra? Megnyitják-e újra a kis római átjárókaput a volt ABC (Match) mögötti rész és a Szent György utcai várfalszoros között, vagy inkább eredeti középkori falak áttörésével modern betonlépcsős átjáratot nyitnak ennek közelében, ott, ahol sosem volt közlekedés a Szt. György utcai szakasz és az alsó falszoros között? Ez XIX. századi megoldás és sajnos a sokat szajkózott "örökségvédekem" problémáit vetik fel.
  Az újonnan megnyitott sétányok rendben tartását talán azzal lehetne biztosítani, hogy az érintett tulajdonosok adókedvezményeket kapnának annak fejében, hogy gondozzák a hozzájuk tartozó sétány-szakaszokat.
  Nem hiszem, hogy a várfalsétány megnyitása növelné a Belváros forgalmát, inkább a kis üzleteknek kellene kedvezményeket, megélhetési lehetőségeket adni a Sopronban elburjánzott multi-áruházakkal szemben....
  Bocs a hosszú szövegért.....”
 • 4. intar 2012. június 07. 11:19
  „Kíváncsi vagyok arra, mit tenne a Fodor ha az Ő kertjében, az Ő ablaka alatt zajonganának, szemetelnének a "turisták". Könnyű más.......csalánt! Amúgy meg kidobott pénz!”
 • 3. józanparaszt 2012. június 07. 10:37
  „komolyan kell, hogy vegyük: itt csak a nagy handabanda + jó pénzért papíron a szakértés megy, mi meg bevesszük a maszlagot, de meg is érdemeljük nemigaz?”
 • 2. vitriol2 2012. június 07. 06:18
  „Karcsika 2012.06.06. 23:07
  az is csak a "szokásos" fülkés forradalmi igéret volt.
  tudod 2010. elött volt (8 évig) a fidesz "beetető-SHOW", majd ezt kaptuk=KUSS”
 • 1. Karcsika 2012. június 06. 23:07
  „Szép tervek, akár csak a Várkerület felújítása! :-(
  Apropó! Mi van ezzel? A LISZTben volt egy szép, tartalmas beetető-SHOW, aztán azóta KUSS van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vénusz a Nap előtt: Sopronban is megfigyelték - Fotók

Sopronban a Stella Sopron Csillagászati Egyesület szervezésében közel százan figyelték meg amikor a… Tovább olvasom