Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Befejeződött a haltelepítés

Sopron és környéke - Sopronban, illetve a város térségében is befejeződött a haltelepítés. A horgászok szerint tavasztól jelentősen drágulnak a jegyek, illetve a bérletek.
A Sopron és Vidéke Horgászegyesület hat tavába ebben az évben összesen több mint tizenhat tonna hal került. Közte jelentős mennyiségben háromnyaras ponty, illetve süllő és csuka.

– Az év elején már tapasztaltuk, hogy apró halból hiány lesz, ezért a vizeinkbe 700 kilogramm takarmányhalat is telepítettünk – tudtuk meg az egyesület vezetőjétől, Hargitai Lászlótól. – Egyesületünk három éve nem emelte a horgászjegy, illetve a tagsági díj mértékét. A következő év elejétől viszont jelentős drágulásra lehet számítani. A mostani állapot szerint a nyershal kilogrammja 15–30 százalékkal drágul a következő szezontól. Ennek oka, hogy a tenyésztők a magas gabonaár miatt drágábban adják majd a halat. A helyzet azonban nem egyértelmű.

Megtehetjük, hogy nem emelünk árat és kevesebb halat telepítünk, ez esetben kisebb lesz a kapás, és elpártolnak a horgászaink. Esetleg a mostani kedvező áron többet telepítünk, de egy erős tél esetén számítani lehet az állomány pusztulására.

A Fertő tavon is véget ért a telepítés. Reischl Gábor, a Fertő–Hanság és Őrségi Nemzeti Park igazgatóhelyettese elmondta, a földművelési minisztérium haltelepítési pályázatán eredményesen szerepeltek. Ennek köszönhetően az éves ütemterven felül most ősszel 2300 darab egynyaras nyurgaponty, 200 kilogramm compó, valamint 100 kilogramm kárász került pluszban a tóba.

A szelíd, azaz a növényevő halak hamarosan megkezdik az áttelelést, és a mélyebb vízrétegekbe húzódnak. A horgászok tehát a ragadozókra térnek át.

A telepített halak árairól
A ragadozók közül a csukáért bruttó 1800, míg a süllőért 2400 forintot kell kifizetniük az egyesületeknek a telepítés előtt a haltermelőknek. A háromnyaras ponty egy kilogrammja áfa nélkül 540 forintba kerül, a keszeg kilója pedig négyszáz forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megerősítették a híd falát

Sopron - Megerősítették a Rák-patak Frankenburg utcai hídját. A közelben lakó Szabó Károlyné a… Tovább olvasom