Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Beázó soproni lakások ablakcsere után

Sopron - Hónapok óta tart a Kőszegi utca egyik 60 lakásos társasháza nyílászáróinak cseréjét követő garanciális munka. A lakók idegesek, otthonaik beáznak, a kivitelező visszautasítja a vádakat.
– Tavaly augusztusban kezdődött és idén márciusban fejeződött be a hatvanlakásos háztömb nyílászáróinak teljes cseréje, ami összességében 24 milliós beruházás volt, s a lakók állták az egyharmadot – fogott kálváriájuk történetébe Gyulai Antal közös képviselő. – Még áprilisban, egy nagy esőzéskor kiderült, legalább tíz lakásnál rosszul szerelhették be az új nyílászárókat, befolyt a víz. Jeleztük a problémát a kivitelezőnek – a pályázatban úgyis két hét a garanciális munka határideje –, ám a többszöri kiszállások eredménytelenek voltak. Hónapok teltek el, ám mindig találunk beázós ablakokat. Az önkormányzat segítségét is kértük, alakult egy bizottság, műszaki ellenőrrel, viszont a bajok csak nem akartak megszűnni. Eközben a cég írásban készre jelezte a garanciális javításokat az önkormányzatnak. Állítják, a panelszerkezet miatt történnek a nyílászárók beázásai. Ezt azért nem tudjuk elfogadni, mert a korábbi, harmincéves ablakoknál nem kellett ilyen problémával szembenézni. A bejárati ajtókkal is gondok vannak: a nyolc közül csak kettő működik kifogástalanul, a többi állandóan javításra szorul, nem lehet zárni azokat. A lakók egyre idegesebbek, a javítások pedig egyre csak húzódnak. Szeretnénk, ha a tél beállta előtt minden hibát megszüntetne a kivitelező.

– Visszautasítjuk az állításokat, ugyanis jegyzőkönyvben szerepel, hogy a garanciális javításokat elvégeztük – mondta mindezzel összefüggésben a kivitelező cég ügyvezetője. – Azt is megállapítottuk, hogy esőzéskor a falon folyó vízoszlop az ablakkáva tetején lévő hézagon keresztül jut be a műanyag ablakszerkezet és a fal közé. Ugyanakkor a pályázatban az ablak feletti hézag eltömítésének költsége – amely amúgy is kőművesmunka – nem szerepel külön tételként. A feladatot ennek ellenére így is magunkra vállaltuk, pótmunkában és költségmentesen elvégeztük-elvégezzük a beavatkozást. Egyúttal megjegyzem, hogy a betonszerkezet minél jobb állapotának biztosítása a lakóközösség kötelessége. Ami a lépcsőházi kapukat illeti, a kapucsengők vezérlésének nem megfelelő feszültsége már egyszer tönkretette az összes elektromos zárat, amit térítésmentesen kicseréltünk. Újbóli meghibásodásukat a nem helyesen kialakított vezérlés okozza, emiatt nem érezzük magunkat felelősnek. A közös képviselő által jelzett hátsó mellékajtók elektromos zárral történő ellátását a pályázat nem tartalmazza. Összegezve: garanciális kötelmünknek eleget teszünk, de egyéb feladatra nem vállalkozunk.

– A legnagyobb problémát abban látom, hogy az energiamegtakarítási célú felújításban szereplő két-három évtizedes tömbházak műszaki állapotát már a kezdetektől elhanyagolták a lakóközösségek – mondta Virágh Katalin, az említett panelházi felújítás önkormányzat által kijelölt független műszaki ellenőre. – Nem történtek meg a kötelező korszerűsítések, a szakipari szerkezetek – így az ablakok szigetelése, a burkolatok, a festések, párkányozások – élettartama lejárt. A pályázat ugyanakkor csak az energiamegtakarítást célzó tevékenységet támogatja, a járulékos munkát nem. A Kőszegi úti háztömb esetében is erre vezethetők vissza a problémák. A kivitelezőnek olyan többletmunkákat kellett és kell elvégeznie, amelyek gyakorlatilag a lakóközösség mulasztásaiból fakadnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanévkezdés Fertőszentmiklóson

Fertőszentmiklós - A Fertőszentmiklósi Általános Iskola az idei tanévben új névvel és igazgatóval… Tovább olvasom