Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Barokk hangszerek a fertődi kastélynak

Fertőd–Pest megye - Barokk hangszerkollekció készül a fertődi Esterházy-kastély 2009-es Haydn-évére. Koós Viktor munkája nyomán így az egykorival azonos hangzásvilág csendül fel majd a hangversenyeken.
A fertődi Esterházy-kastélyban 2009-ben korabeli hangszerek tökéletes másai fognak megszólalni a Haydn halála 200. évfordulója alkalmából rendezendő megemlékezéseken, koncerteken. A tizenöt hangszerből – nyolc hegedűből, négy brácsából és három csellóból – álló barokk kollekció hat darabja már elkészült, a mester, Koós Viktor most fogott a hetedik instrumentum – az első cselló – megalkotásához.

– Az ötlet, hogy a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója keretében idővel korabeli hangszereken szólaljanak meg a zeneművek, Dobó Ágota, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatóhelyettese és Vashegyi György, az Orfeo Zenekar dirigense nevéhez fűződik – mondta Pest megyei műhelyében Koós Viktor (30) hangszerkészítő-mester, aki a budapesti Zeneművészeti Főiskola hangszerészképzőjének elvégzése után Angliában tökéletesítette tudását. Olyan szorgalommal és sikerrel, hogy két év alatt tanulta meg a három évfolyam anyagát, kitűnő eredménnyel. Azóta az általa készített Stradivari-kópiával is muzsikál Komlós Péter kétszeres Kossuth-díjas művész, Paganini-kópiával Manfredo Kraemer világhírű szólista és Paulik László, az Orfeo Zenekar koncertmestere.

– A barokk vonós hangszerek korhű rekonstrukciójára szakosodott angol iskola a világon egyedülálló a maga nemében – folytatta Koós Viktor.
– Megtanultuk, hogyan és milyen technikai fortélyokkal építették a XVII–XVIII. században a hangszereket.

Németország és Svájc magas hegyeiből való fenyőfákat használtak, amelyek könnyűek, kicsi a gyantatartalmuk, mégis kemények, s gyönyörű a hangvisszaverő képességük. Az egykorival közel azonos összetételű lakkot – amit magam készítek – tűző napon, ecsettel és ujjbeggyel kenem rá a felületre. Minden egyes vonás, illetve munkaművelet rendkívül szigorú pontosságot és odafigyelést kíván. Ennek megfelelően egy-egy hangszer legalább két hónap alatt készül el. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága tulajdonába kerülő barokk hegedűk, brácsák és csellók ugyanakkor nem lesznek vitrinbe zárt darabok: használni fogják azokat a kastélykoncerteken, sőt, egyes művészekkel kötött szerződés alapján más alkalommal és másutt is felléphetnek vele. 

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyben turnézik Sopron Város Fúvószenekara

Sopron– Erdélybe, a Sepsiszentgyörgy melletti Rétyre utazik ma a fúvószenekar – mondta… Tovább olvasom