Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Bányászati múzeumot nyitna saját erőből

Görbehalom - A közeljövőben már látogatókat is fogad a Görbehalmon épülő kis bányászati múzeum. A szerszámok, ruhák mellett fényképek elevenítik fel az egykori bányászkodás és a szakma emlékeit.

Minden egy csopaki kiránduláson kezdődött. Szigethi Sándor itt ötlötte ki a mini bányászati múzeum terveit. A tényleges építkezésnek tavaly állt neki, jelenleg már a külső tereprendezést végzi. Maga a múzeum olyan, mint egy igazi bánya, csak lekicsinyítve. A bejárat felett egy kis fogadóteret alakított ki, az akna belsejében pedig fényképek, ruhák, lámpák és a bányászat egykori kellékei idézik fel, hogy egykoron Brennbergbányán milyen körülmények között termelték a szenet.

A tulajdonos folyamatosan fogadja, szerzi be a bányászattal kapcsolatos, még meglévő ereklyéket. Hamarosan két csille is érkezik. Egy kis patak szeli ketté a múzeum udvarát, így még hangulatosabbá teszi a helyszínt. Az udvar közepén már felállították a Borbála-szobrot, amelyet az avatáskor áldanak meg.

A bejárat: Hamarosan látogatókat is fogad a mini bányászati múzeum. Fotó: Magasi
A bejárat: Hamarosan látogatókat is fogad a mini bányászati múzeum. Fotó: Magasi

– Minden munkát saját magam, illetve a barátaimmal végeztünk el – mondja Szigethi Sándor, miközben végigvezet a leendő múzeumon. – A helyszűke miatt az ásáshoz nem használtunk gépeket, csákánnyal dolgoztunk. Úgy érzem, megérte a fáradozást, mert ez a múzeum a környéken, sőt, az országban is egyedülállónak számít. Fontos, hogy megmutassuk az utókornak a bányászatot, hiszen ez a munka a térségnek egykoron a megélhetést jelentette.

Szigethi Sándor úgy tervezi, hogy a nyár végén már megnyithatja a múzeumot. Addig még el kell végezni a felszíni földmunkát, a füvesítést. Ezt követően már szervezett csoportok és turisták is látogathatják. Úgy tervezi, hogy pénzt nem kér, de ki-ki belátása szerinti összeget betehet a becsületkasszába.

– Szeretnénk egy alapítványt létrehozni. Ez azért fontos, mert akkor részt vehetünk pályázatokon és támogatáshoz is könnyebben juthatunk – zárta Szigethi Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikelet a soproni Soroptimistnál

Sopron - A Soroptimist Club Sopron tavaszi hangversenyre várja az érdeklődőket holnap este 19 órától… Tovább olvasom