Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Bank helyett kínai áruház nyílt Sopronban

Kínai áruház nyílt a Sopron egyik emblematikus épületének számító belvárosi házban. Az ingatlan évekig üresen állt, korábban tulajdonosa, a BÁV működtette.

Hat évig állt üresen az Ógabona tér meghatározó épülete, az egykori bizományi áruház. 2004-ben a BÁV Zrt. 115 millió forintért profilmegkötés nélkül vásárolta meg az önkormányzattól az ingatlant. A városvezetés akkor kikötötte: az új tulajdonosnak egy éven belül építési engedélyezési tervet kell készíttetnie a ház teljes felújítására.

A BÁV Zrt. több mint százmillió forintos beruházással eleget is tett ennek a kötelezettségének, s igényesen felújította a műemlék épületet. A felső szinteken összesen négy lakást alakítottak ki, a földszinten pedig több mint kétszáz négyzetméteres üzlethelyiség várta, hogy újra benépesítsék.

Nem volt könnyű kiadni az üzlethelyiséget, pedig frekventált helyen van, ráadásul felújított. Fotó: Magasi
Nem volt könnyű kiadni az üzlethelyiséget, pedig frekventált helyen van, ráadásul felújított. Fotó: Magasi

Bár egy bank éveken át bérelte az ingatlant, az a nagyközönség számára a bizományi áruház bezárása óta üres szellemház volt. Volt – mert a múlt héten az új bérlő birtokba vette a földszinti helyiséget. Az Ógabona téri műemlékben kínai áruház nyílt.

– Bérleti szerződést kötöttem az ingatlanra, elsősorban ruházati cikkeket és cipőket árulok – mondta el az áruházat vezető vállalkozó, Li Yong Min portálunknak. A kínai kereskedőnek ez az első üzlete Sopronban, s mindössze öt éve él Magyarországon.

– Nem volt könnyű kiadni ezt az üzlethelyiséget, pedig frekventált helyen van, ráadásul felújított ingatlan – mondta el a végül sikeres közvetítésről Németh Zsolt, az Otthon Centrum soproni irodájának értékesítési vezetője. – Az elmúlt években egyre nehezebb a kereskedelmi célú ingatlanokra vevőt vagy bérlőt találni. A tulajdonosok egy ideig tartották az árakat, de most már belátták, lejjebb kell adniuk. Az az igazság, hogy a kínai vállalkozók rendkívül agilisak a piacon, hetente érdeklődnek a lehetőségek után.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. janika 2010. október 05. 06:42
  „Szerintem mindegy ki veri át a magyar lakosságot!”
 • 40. muskátli 2010. október 04. 13:29
  „35/ miért, ennek mi köze a kinaiakhoz? vannak virágszeretö nök és férfiak egyaránt , több nem meg számomra nem létezik. elitélem a maradékot.”
 • 39. naplopo 2010. október 04. 10:15
  „Sajnálom, h ez lett ott, de ez van, változik minden. Mellesleg ha meg kávézó lett volna, akkor pedig a lakók háborognának a környéken, h zárjon be este 8kor, és csönd legyen ott nekik!
  A magyar már csak ilyen................”
 • 38. orion1 2010. október 04. 09:59
  „A "muskátli" az női (nick) név???”
 • 37. mindigatutit 2010. október 04. 09:44
  „a várkarületi kínai büfében még egyszer sem kaptam blokkot.érdekes”
 • 36. dzsi 2010. október 02. 21:25
  „kumpala

  Ajánlom az Alpha Parkban lévő kínai kajáldát...asszem nem csalódsz,meg jól is laksz.
  Hetente 2-3-szor ott kajálok(unk).Ismerem már jól őket,kuva jó fejek az ott dolgozó kínaiak.
  De azt mondom,ha valahol gizda kínait látsz verjél bele kettőt a fejébe...:)”
 • 35. sogorferenc 2010. október 02. 21:04
  „21. nagypityu-nak! 9. nagypityut sem tegeztem! Valószínű, hogy stilusom miatt nem nekem kell magyarázkodni! 23.hozsuzs-nak és 30. theresa-nak pedig köszönöm,mert öt éve már nyugíjban vagyok és ezek szerint még emlékeznek rám! Minden jót kívánok!”
 • 34. kumpala 2010. október 02. 20:25
  „Muskátli, felőlem ehetsz kínait, képzeld, néha én is szoktam. De mondjál már a városban 1 jó helyet, ahol jó a kínai. Csak ne a Plazát, mert az siralmas. Aztán sorold fel azt a rengeteg helyet, ahol " a mocsok amerika van nyalva", ahogy írtad, bár ez így elég nehezen érthető.”
 • 33. theresa 2010. október 02. 20:15
  „21. nagypityunak
  nem azért nyilvánítunk itt cikkek kapcsán véleményt, hogy embereket fikázzunk.
  23.hozsuzs igazad van. én kedvelem Feribát:)”
 • 32. muskátli 2010. október 02. 19:46
  „28 ez a magyarokra is mind jellemzö amit irtál, a barnaságtól függetlenül.
  ök is emberek. a sok kacatot amit meg árulnak megtalálod a drága butikokban is :)”
 • 31. barka 2010. október 02. 18:09
  „Na, akkor tehát. Elég nagy baj, hogy a belváros közepébe is betelepülnek a kis kínaiak. Az ócska áruikkal (még akkor is, ha - sajnos - van rá kereslet) Elég belőlük a városban. Úton-útfélen boltokat és vendéglátóipari egységeket nyitogatnak és azt képzelik, hogy ők a kutyák, a városlakók meg a kutyafarkak.
  A múltkor az egyik soproni benzinkút shopjában a fiatal, normális eladólányhoz vágta a kulcscsomóját egy arrogáns kínai fiatalember, mert nem tetszett neki valami. Egy másik (aki sokadmagával lakik albérlőként egy társasházban) egy szép őszi estén "ottfelejtette" Mercedes kisbuszát a garázskijárók előtt. Öten huszonöt percen keresztül kerestük, hogy álljon odébb, mert volt aki ki és volt aki be (a garázsába) nem tudott állni neki köszönhetően. Mikor végre megtaláltuk az apró termetű, ám annál öntudatosabb férfiút, még neki állt följebb. Tudom, az unintelligencia nem függ magasságtól, származástól, nemzetiségtől, de az utóbbi időben a Sopronban "hesszelő" kínaiak kapcsán több negatív tapasztalatom van.
  Az már egy másik kérdés, hogy miért pont nekik kellett kiadni az adott ingatlant...”
 • 30. muskátli 2010. október 02. 16:42
  „miért nem, a kinai kaja nem jó neked? az amsit meg tömnéd magadba? mindenhol csak az a mocsok amerika van nyalva. jobb lenne ha a kinaiak kerülnének uralomra, és jól kipi...k az amsikat!”
 • 29. kumpala 2010. október 02. 16:16
  „Igen, Burger King vagy KFC, az kellett volna. A városszéli McDonaldsnak kis konkurencia, hátha begyorsulnának kicsit :) És még mielőtt valaki jönne itt az egészségtelen amcsi eatshit dumákkal, mondanám, ezer éttermet lehet választani hagyományos ételekkel a városban, míg gyorsétteremből eddig van egy. A kebabosokat nem sorolom ide, az egy más műfaj. Kínai környékére nem megyek.”
 • 28. hozsuzs 2010. október 02. 16:13
  „én is szívesebben látnék ott egy egy másik üzletet, kávézót, akár bankot, de még mindig jobb így, mint lehangolóan üresen álljon évekig még. Ahogy már előttem írták, lehetőségként ott állt a soproni vállalkozók előtt, hogy kibéreljék, de 4 évig üresen állt.”
 • 27. csery 2010. október 02. 15:58
  „Szegény PECK JÁNOS egykori KÁVÉHÁZÁBÓL mi lett??? Foroghat a sírjában.”
 • 26. hozsuzs 2010. október 02. 15:35
  „utálom az ilyen tuti infókat, aminek semmi értelme nincs, s amiből látszik, hogy a mocskolódónak fogalma nincs kiről ír...Sógor Ferenc kiemelkedő szakmai tudással rendelkező népművelő, aki egész életében a gyerekekért és a fiatalokért dolgozott. Legyen az úttörőház, ifjúsági ház, gyermekek háza, művelődési központ vagy gyermek- és Ifjúsági központ. Sopronért, a soproni gyerekekért, kultúráért dolgozott, kulturális bemutatók, fesztiválok, vetélkedők, alkotótáborok, szakkörök, tanfolyamok, pályázatok, születettek meg keze nyomán a hosszú évtizedek alatt. Sopron város az ő személyes sikereként tartja számon a Juventus Ifjúsági Fúvószenekar kiemelkedő hazai és nemzetközi szerepléseit. ...és nincs szó ejtőernyőzésről.”
 • 25. c77 2010. október 02. 15:29
  „15
  sajnos mi is"kiestünk", de holnap megyünk és nem a waltert "kivájuk".”
 • 24. nagypityu 2010. október 02. 14:43
  „13. sogorferencnek4
  Mielőtt válaszolnék egy kérdés. Ön az a Sógor Ferenc aki a Köztársaság utcai pártházból ejtőernyőzött a GYIK élére idióta áljobbosok támogatásával?
  Várom válaszát és ha lehet maradjunk a magázódásnál mert ugye azért akárkivel mégse...”
 • 23. moose 2010. október 02. 12:15
  „Ha ezt megengedik akkor nagyot csalódtam . Szomorú , hogy idáig süllyedünk. Már csak a bankban és a kínaiban van a pénz. Milyen sors vár erre az országra. Siralmas (”
 • 22. Shaki 2010. október 02. 11:27
  „Példa: A múltkor vett 1 ismerősöm adidas melegítőt, potom 15ezer ft-ért, akciósan. 3 mosás után lekopott az adidas jel fele. Közben a barátnőm az ázsiában vett 3990 ft-ért ugyan azt a melegítőt, csak átírták az adidast adiaa-ra. :)))) Most miről beszélünk? Az adidas márkajelzést ugyan azok a filippinó gyerekek varrják fel 10 évesen óránként 10 centért, mint akiket a kínaiak foglalkoztatnak! A nyereség kinél több?????”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mihály-napi vásár a hegykői óvodában

Mihály-napon, szeptember 29-én, a hegykői óvodások ellátogattak a templomba, és az oltár fölött… Tovább olvasom