Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Bánffy Miklós: tárlat nyílt a polihisztorról

A volt külügyminiszter, színházi rendező, jelmeztervező és grafikus életművéről most kiállítás nyílt a Lábasházban.

– A Bánffy Miklós-vándorkiállítás gondolata 2010-ben vetődött fel, amikor Szegeden felavattuk Strobl Alajos róla mintázott szobrának egyik bronzöntvényét – részletezte Szebeni Zsuzsanna, a kiállítás kurátora, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa, aki doktori disszertációját Bánffy Miklós munkásságáról írja.

Szebeni Zsuzsanna: A politikus és sokoldalú művész vándortárlata Marokkóból érkezett Sopronba. Fotó: Magasi
Szebeni Zsuzsanna: A politikus és sokoldalú művész vándortárlata Marokkóból érkezett Sopronba. Fotó: Magasi


– Azóta hazánk és Erdély több városában is bemutathattuk a kollekciót, sőt, külföldön is, közte Marokkóban, ahol Bánffy Miklós lánya él. A tárlat is Marokkóból került Sopronba.

A kiállítás anyaga folyamatosan bővül: a helyi múzeumtól például a népszavazással kapcsolatos dokumentumok kerültek a paravánokra. Különös aktualitása a soproni tárlatnak, hogy az elmúlt év decemberében avatták fel az Erzsébet-kertben Bánffy Miklós szobrát, Párkányi Raab Péter alkotását. Ezúttal a Lábasházban nem mindennapi eseményekben bővelkedő teljes politikai és művészeti életútjával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Külön tablót kapott az utolsó királykoronázás, amelynek főrendezője volt, miként azok a Bánffy-karikatúrák is, amelyek a kor nemzetközi politikusait ábrázolják. Emellett az általa komponált keringőt is meghallgathatja a közönség.

A Lábasházban március 9-ig tartó vándorkiállítás keretében január 31-én és február 21-én, pénteken 17 órától különleges filmvetítést is rendeznek. Ezen túlmenően a kiállításhoz kapcsolódóan rendhagyó múzeumpedagógiai órákra várják a felső tagozatos és a középiskolás diákokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötletpályázat: ilyen lehet a soproni zsinagóga

Lezárult a soproni, Pap réti zsinagóga felújítására kiírt ötletpályázat. Hét terv közül választják… Tovább olvasom