Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Balkáni közállapotok

Se rendes áramszolgál- tatás, se fűtés, se meleg víz nincs a Rákóczi utcai diákszállón – állítják az ott élő egyetemisták.
A diákok elkeseredettségükben Walter Dezső soproni polgármesterhez fordulnak segítségért. Az ügyben a városvezetés az áramszolgáltatót is megkereste. A soproni Rákóczi utcai diákszállón lakó egyetemisták közül több mint hatvanan írták alá azt a Walter Dezső polgármesternek címzett petíciót, amelyben a város első emberének segítségét kérik a Rákóczi utcai épületben tapasztalható „balkáni állapotok" megszüntetésére. Az aláírók száma valószínűleg még nőni fog, hiszen sokan csak a hét elején érkeztek-érkeznek vissza a szállóra.

Nem az egyetem tehet róla

– Tisztában vagyunk azzal, nem az önkormányzat vagy az egyetem tehet arról, hogy ilyen helyzet állt elő, hiszen ezt a diákszállót a ruhagyár üzemelteti – mondja Dibáczi Anikó, aki a Nyírségből jött a soproni egyetemre tanulni. – Most már elérkeztünk arra pontra, amikor egyenesen a polgármestertől kérünk segítséget.
Polyák Norbert közgazdászhallgató az ország másik végéről, Sárospatakról jár a Nyugat-Magyarországi Egyetemre:
– Már elviselhetetlen, amit a Rákóczi utcai diákszállón el kell tűrnünk – mondja a többiek nevében. – Se áram, se fűtés, se meleg víz.

„ A szobában meg lehet fagyni"

– Két hete a szobában meg lehet fagyni – teszi hozzá a vépi Varga Szilvia, aki a pedagógiai kar hallgatója. – Most állítólag aggregátorról biztosítják nekünk az áramot, de semmi olyat nem szabad bekapcsolnunk, ami villannyal működik.

„ A négyágyas szobában tizenháromezer forintot fizetnek, plusz négy–ötezer forint rezsit fejenként az egyetemisták. A kétágyas szobában tizenhatezer-ötszáz forint a térítési díj, a rezsiért négy–ötezer forintot kérnek. A hűtő használatáért plusz havi ezerkétszáz, a tévéért hatszáz, a számítógépek áramfogyasztásáért háromszáz forintot kell fizetnünk. Most mégsem használhatjuk ezeket" – állítják az egyetemisták.
– Épp ezért is felháborító, hogy éjjel tizenegy órakor lekapcsolják a villanyt. Az, hogy hideg van, no, hát melegebben öltözünk. Viszont gyertyafénynél nem lehet készülni a vizsgákra, vagy éppen műszaki rajzot készíteni – fűzi hozzá Pasztorek József Baranya megyei soproni egyetemista.

– Valóban volt fennakadás, de legutóbbi információm szerint megoldódott a kérdés, van áram és fűtés – jelentette ki Nagy Kálmán elnök-vezérigazgató a ruhagyár épületében működtetett diákszállóval mint magánintézménnyel kapcsolatban. – A diákokat semmiféle anyagi hátrány nem érheti, mert a pluszszolgáltatás díjait részarányosan visszafizetjük. Amennyiben az alapszolgáltatásokat sem leszünk képesek biztosítani, akkor kénytelenek leszünk bezárni a diákszállót.

Az alpolgármester közvetít

A polgármester nevében Kalmár István alpolgármester az üggyel kapcsolatban elmondta: a tegnap megismert probléma megoldása érdekében közvetítést vállalt a 22 millió forintos áramdíjelmaradást felhalmozó ruhagyár és a diákszálló áramszolgáltatását szüneteltető E.ON Rt. között. – Kértem a budapesti központot, hogy legalább december 15-ig biztosítsák az áramot a diákszállónak – fejtette ki az alpolgármester. – Az E.ON vezetése megvizsgálja a kérést, s a közeli napokban dönt arról, milyen lépéseket tegyenek a ruhagyár – közte az ott működtetett diákszálló – ügyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablógyilkosság az italboltban

Rablógyilkosság áldozata lett egy 35 éves bolti alkalmazott szombaton késő este a soproni Jereván-lakótelep egyik panelházi garázsából kialakított itallerakatban. A fiatalemberrel az eddigi vizsgálatok szerint egyetlen késszúrás végzett. Az áldozat egy hete üzemeltette az italboltot, "mindössze" százezer forintért kellett meghalnia. A gyilkost nagy erőkkel keresik. Tovább olvasom