Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Balf leválna Soprontól?

Végső esetben fontolóra kell venni, hogy Balf leváljon Soprontól - vetette fel Szita Ákos, helybéli borász.

- A feltételek megléte esetén egy önálló önkormányzat, vagy egy önálló választási körzet jelenthet előrelépést a mostani helyzethez képest - mondta el portálunknak Szita Ákos borász, aki az őszi önkormányzati választásokon a Jobbik színeiben indul. - Véleményem szerint - ismerve a város költségvetési helyzetét, a rendkívüli mértékű eladósodottságot – a közeljövőben semmilyen számottevő fejlesztés nem várható Balfon.

Szita Ákos szerint a jelenleginél sokkal komolyabb figyelmet kell a városvezetésnek szentelnie a településrészre, és nem csak a választások évében. Fotó: balf.sopron.hu.
Szita Ákos szerint a jelenleginél sokkal komolyabb figyelmet kell a városvezetésnek szentelnie a településrészre, és nem csak a választások évében. Fotó: balf.sopron.hu.


Önálló önkormányzat esetén minden, itt megtermelt pénz a helyiek javát szolgálná. Amennyiben a balfiak az anyagi helyzettől függetlenül úgy érzik, nem szeretnének különválást, akkor el kell érni, hogy Balf egy teljesen önálló képviselőt küldjön a soproni közgyűlésbe.

Legyen önálló képviselőjük

A jelenlegi felállás szerint a 1000 balfi és 3000 soproni polgárt képvisel egy személy. Ezt nem lehet megfelelő képviseletnek nevezni még akkor sem, ha az adott személy a legjobb hozzáállást tanúsítja. Egy, csak a balfi emberek érdekeit képviselő személy sokkal hatékonyabban tud fellépni. Ha pedig ez sem hoz előrelépést a jelenlegi helyzethez képest, akkor – a pénzügyi lehetőségek ismeretében - igenis komolyan fontolóra kell venni a különválást.

Előnyök és hátrányok - de objektíven

- A tisztánlátás kedvéért fontosnak tartanám néhány, Balfon élő gazdasági szakember és a megválasztott önkormányzati képviselő együttműködésével egy olyan elemzés elkészítését, amely képet ad arról, hogy a helyi vállalkozások és az itt élő emberek mekkora anyagi hasznot jelentenek a városnak – fogalmazott Szita Ákos. – Emellett azt is meg kell nézni, hogy költségeket jelent az itteni ellátórendszer - óvoda, iskola, tömegközlekedés, szemétszállítás, utak Sopronnak.


Foggal körömmel: Jobb, ha Balf önálló falu lesz?
Foggal körömmel: Jobb, ha Balf önálló falu lesz?


A fiatal borász így folytatta: 2002 óta dolgozom Balfon, és majdnem annyi időt töltök itt, mint soproni otthonomban. Nem csak azért szeretem ezt a településrészt, mert csendes és nyugodt, hanem mert szembetűnő, hogy az itt élők nagy gondot fordítanak lakóhelyük megjelenésre, tisztán tartására, a közösség építésére.

A balfiaknak fontos Balf

Számtalan fesztivál, bál, sportesemény kerül megrendezésre, színvonalas helyi újságot találhatunk időről időre a postaládákban, a szülők és gyerekek elmondása szerint kiváló óvoda és iskola biztosítja a gyermekek számára a fejlődést. Az itt élők tehát szívüket-lelküket kiteszik a mindennapok jobbá tételéért.

Balf egy ismert település, ahol rengeteg látogató fordul meg - tette hozzá. - A szanatóriumba érkező vendégek, a falun átbicikliző több ezer kerékpáros, a panziókban, éttermekben, kempingben megforduló turisták jelenleg nem azt a képet látják, amit a településnek az adottságai, és az itt élők áldozatos tevékenysége alapján látniuk kellene.

Nagyobb figyelmet szeretnének

Sopron erkölcsi és gazdasági érdeke is, hogy Balfon igazi vonzerő legyen a turizmus, gyógyturizmus, hogy a helyiek több forrást kapjanak településük fejlesztéséhez. Ehhez viszont a jelenleginél sokkal komolyabb figyelmet kell a városvezetésnek szentelnie a településrészre, és nem csak a választások évében – zárta Szita Ákos.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. viktorred 2010. augusztus 30. 08:00
  „Tisztelt Szita Úr!
  Igazán félek, hogy most az Ön zsebében való turkálódásnak veszi, de valami nem stimmel abban amit írt. (Na nem a kérdéseimre, mert arra semmit!)
  "én tavaly 1.000.000 Ft iparűzési adót és 500.000 Ft építményadót fizettem be. Nagyon mikró vállalkozásként... "
  Iparűzési adó a BEVÉTEL-elszámolt költségek -nek a 2 %-a, tehát Önnek 50 millió felett volt az éves bevétele. (Havi 4. 166.666 Ft a költségeket már levonva) Szóval én nagyon szeretnék egy ilyen nagyon mikor vállalkozást magamnak.
  Máskor talán ne szerénykedjék, nem baj az, ha egy Jobbikos milliomos és menő vállalkozó.”
 • 48. orion1 2010. augusztus 29. 16:28
  „4 tanár + 3 óvónő + 1 polgármester + 1 jegyző + 1 titkárnő = 20millió az éves szuperbruttójuk, és akkor még nettóban szarul is keresnek.
  És az iskolát fel kell újítani, a kátyukat betömni, a segélyeket fizetni. Említette itt valaki, hogy ő 1,5 millió adót fizetett, igen ez szép, de sok ilyen kellene.. Mikor még balf önálló volt, már akkor is a szanatórium és a balfi szikvíz sopronhoz tartozott!! A szanatóriumról ne is beszéljünk, az csoda, hogy még létezik, a balfi szikvíz magánkézbe került, kérdés, hogy balfé lenne-e, az esetleges leválláskor.
  A sárga busz: azt el is felejthetitek. Helyette lesz fehér, és egy vonalra fizettek annyit, amennyiből ma egész sopront bebuszozgathatjátok. Azt ne higgyétek, hogy majd megállapodtok a volánnal, ágfalvának, és harkának sincs helyi járatos busza, pedig szeretnék.

  Kópháza példánk lehetne? Ha-ha-ha. Ott van egy csomó vállalkozás (pl tercia, levanda, 5 autószerelő, ablakgyár, stb), és mivel horvát nemzetiségüek, még azért is kapnak egy csomó pénzt. Itt balfon mi lennénk a csóró szemforgatók, pénz híján állandóan veszekednénk.
  3 ember viszont jól járna: polgármester + jegyző + titkárnő. A többi szívna, ha másért nem, a helyi buszjárat megszűnése miatt (mert fel sem fogjátok, hogy mekkora kiváltság ez balfnak)”
 • 47. 11robi11 2010. augusztus 29. 15:55
  „máris!

  A boruk lehet hogy finom de kicsit furcsa elképzelései vannak.

  Ha netalán Balf leválna Sopronról akkor a helyi buszközlekedés is megszűnik. Gondoljanak csak bele, hogy mekkora többletkiadással járna. És ez csak 1 dolog a sok közül.”
 • 46. orion1 2010. augusztus 29. 15:50
  „Írtam egy hozzászólást, és mire végeztem vele, eltűnt! Pedig vagy 15 percig fogalmaztam! :D”
 • 45. viktorred 2010. augusztus 29. 13:48
  „Tisztelt Szita Úr!

  Három kérdésem is van, bár inkább csak az első aktualizál a témával.
  1. Ön szerint mennyi adóságot örökölne Balf, a Sopron által felvett közösből, egy esetleges szétválás esetén?

  2. A kampányújságukban (3.old tetején) olvasható mondat (nem szó szerint, de érthetőbben idézve) miszerint meg kell védeni a várost az antiszociális, utazó bűnözőcsoportok megtelepedésétől, mit jelent?
  Kikre gondol a Jobbik? Főleg azért érdekel a kérdés, mivel az önök egyik jelöltje büszkén írja magáról, hogy rendszeresen ütközik a hatóságokkal. Szóval utazik a Gárda Sopronba, vagy mi?

  3. Tervezi-e a Jobbik soproni szervezete nevében az elhatárolódást a Jobbik Miskolci polgármester jelöltjétől, aki egy elzárt telepre költöztetnék a szerinte visszatérő cigány bűnözőket, vagy ellenkezőleg, inkább újra nyitnák a balfi tábort és felajánlanák a régi, hungarista célok véghezviteléhez?

  Köszönettel: Vörös Viktor a 6.sz. választókörzet LMP-s jelöltje”
 • 44. máris 2010. augusztus 25. 16:00
  „AKI TÁMADJA A SZITÁÉKAT, AZOKNAK MONDOM, HOGY A BORUK FINOM, NEM DRÁGA , ÉS LEHET HOGY TI IS AZT ISSZÁTOK!!!!”
 • 43. Ovinkor 2010. augusztus 24. 21:11
  „SzitaÁkos 2010.08.24. 20:05
  A szabály egyszerű: általában minél nagyobb egy önkormányzat, egy főre vetítve annál kevesebb pénzből, de annál színvonalasabb szolgáltatást tud nyújtani.

  Balfon néhány év alatt kiderülne, hogy a helyi bevételek elégtelenek, a polgármester alkupozíciója nulla, a helyi működéshez és fejlesztéshez szükséges szakembereket nem tudják megfizetni, helyi fejlesztéseiket képtelenek lennének a többi Fertő-parti településsel összehangolni, a helyi közszolgáltatásokat nem tudnák megszervezni. Egy helyben topogna a település. Talán nem véletlen, hogy a fejlett észak-európai országok dominánsan az egyre nagyobb önkormányzatok hívei, a dán példát már említettem.

  A balfiak jövőjét veszélyezteti az ilyen fantaszta tervekkel, amelyeket továbbra is ilyen erős érvekkel támaszt alá: "szerintem...". Tények és számok nélkül. Őszintén szólva, nagyon sajnálnám, ha Ön bekerülne a soproni önkormányzatba. Nyilvánvalóan alkalmatlan a feladatra.”
 • 42. Kukac40 2010. augusztus 24. 20:41
  „40. Igen tisztában vagyok vele, ezért írtam, hogy kezelésében volt a tulajdonában helyett.”
 • 41. canis 2010. augusztus 24. 20:24
  „A közös gondolkodás sohasem baj, sőt... De remélem lesz még alkalom személyes beszélgetésekre is. Üdv. HL.”
 • 40. SzitaÁkos 2010. augusztus 24. 20:05
  „Kukac40.
  Hadd javítsam újabb téves információdat:
  A Torkos és a Lehár soha nem volt ÁG tulajdon, és sosem volt Vinex tulajdon sem, csak bérlemény...

  Huszár Úr.
  Köszönöm az információkat. Sajnálom, hogy nem lehet pontos adatokat tudni, így természetesen nehéz igazságot tenni. Megértem, hogy féltik az eddig elért eredményeket, és a jövőbeni működést. Én úgy gondolom, hogy (pl. Hegykőhöz hasonlóan) adottságai révén Balf megállna a lábán (ha pl. a kormány betartja azon ígéretét, mely szerint pár éven belül az ök-nak csak 10-15%-t kell biztosítani az oktatási intézmények működtetésében), de azt nem állítom, hogy ez egyszerű és rövidtávú feladat.

  Jószándékukat és elkötelezettségüket sosem vitattam, sőt tiszteltem és tisztelem, és remélem nem gondolja senki, hogy ez a felvetés a balfi részök. ellen irányult.

  Köszönöm, hogy korrektül megvitathattuk ezt a dolgot, az én hibám, hogy ezt nem személyesen tettük, korábban. Elnézést érte.

  Üdvözlettel

  Szita Ákos.”
 • 39. canis 2010. augusztus 24. 19:27
  „Folytatás...
  Immár 15-20 éve feleségemmel együtt Balf fejlődésére tettük fel mindennapjainkat. Kezdetben minden fizetség nélkül, néhány éve a minimálbért messze el nem érő tiszteletdíjért. Ezért talán elhiszik nekem, hogy a jószándék vezet, mint ahogy szerintem Önt is. Ezért merem leírni, hogy a munkakapcsolat korrektül, jól működött, bármilyen színű is volt ez idő alatt Sopron önkormányzata. Nem bőségesen, de jutott Balfra is a pénzekből, amiből sok minden meg is valósult. Büszkék lehetünk jól működő művelődési házunkra, állandó kiállításunkra, Európa-hírű emlékművünkre, a megújult ivókútra és pihenőparkra, az újjépített Fő utcára, a gázra, a csatornára, működő iskolánkra, felújított vagy felújítás alatt álló templomainkra, köztéri szobrainkra és még sorolhatnám.
  Nem lehetünk elégedettek és felhőtlenül vidámak, erről szó nincs. De én féltem az elért gazdasági, és erkölcsi eredményeket és ha energiám engedi, szeretnék még a jövőben is tenni Balfért. Ezért én a megoldást az Önkormányzati Törvény módosításában látom: az ilyen jellegű településrészeknek lényegesen nagyobb hatáskört, döntési jogkört kellene biztosítani részönkormányzati szinten. Igy az is megvalósulhatna, hogy a Balfot nem csak egy szavazat, hanem egy - bizottsági jogkörökkel felruházott - testület képviselné, legalábbis a településrészt érintő ügyekben. Tisztelettel és barátsággal: Huszár László műv. ház vez., újságíró”
 • 38. canis 2010. augusztus 24. 19:04
  „Tisztelt Szita Úr! Látja, máris - most éppen személyeskedő- indulatokat kavar... Ezek végképp nem a tárgyhoz tartoznak, tehát nem is kell foglalkozni velük. Én egy percig nem állítottam, hogy Balfon minden rendben van, sőt, az említett parkolási gond mellett még sorolhatnék több tucatnyit, hogy csak az utak, járdák állapotát, a HÖR laktanya sorsát említsem. De jobban hiszek a lassú fejlődésben a nagy hajó szélárnyékában, mint egy - esetleges - hirtelen látványos fellendülésben, amit majdnem törvényszerűen hanyatlás követ. Sajnos - a részönkormányzat már többször próbálkozott ezzel, kérte a Polgármesteri Hivatalt, de a részletes költségkimutatás technikailag nem kivitelezhető szerintük. Közös számlán történnek a befizetések és kifizetések (tehát pontosan nem kiszámítható pl. Balf közvilágítása, csak átlagot lehet számolni), de így van ez az államtól befolyt kvótákkal, itt is az a helyzet, mint az Ön példája mutatja: itt van a vállakozása, de Sopronban él, aki segélyt kap, az soproni lakosként kapja, aki adót fizet, soproni lakosként teszi ezt. Az tagiskola tanárai és a tagóvoda óvónői az anyaintézményben is dolgoznak, még talán ők is csak arányokat tudnának mondani. Sokan Ausztriában dolgoznak és adóznak. Stb. stb. Szóval egy hatalmas, személyekre lebontott, majdnem megoldhatatlan feladat volna a részletes kimutatás. De elég jó példák a szomszédos települések, ahol nem csak az önkormányzatokra nehezedő terhek (meg lehet tekinteni itt is a költségvetéseket), de a folytonos viszályok is lehetetlenné teszik az előrelépést. Folytatom...”
 • 37. Kukac40 2010. augusztus 24. 18:52
  „Ákos szósincs rágalmazásról. A történet nem 95-ben kezdődött. Lehár pince, Rákóczi utcai pince, Torkos utca raktár stb. már korábban a Winex kezelésében volt. Kicsi ez a város, s bár igaz amit mondasz de.......... :)”
 • 36. SzitaÁkos 2010. augusztus 24. 18:17
  „Kukac40 2010.08.24.

  Tudom, hogy nem kellene reagálnom, de mivel az apámat rágalmazod, mégis megteszem. Az, hogy halvány fogalmad sincs az ÁG leépítéséről, az egy dolog. Én segítek:
  Az ÁG-t nem vásárolta fel senki. Darabokban eladták akkor, amikor az apám már évek óta nem dolgozott ott (és nem azért mert tönkretette, sőt...). Az ágfalvi úti telep szakmai berendezéseit az ország minden részére, magát az ingatlant pedig több nem borászati vállakozás vette meg. Az Ady Endre úti telepet és a Présházat a Sop-Vin Kft (Lővér Pince), amihez szintén nincs köze apámnak. Az eladókat megtalálod a 19. hsz-omnál.
  Egyedül a Rákóczi utcai pince lett a VINEX-é, 95-ben, állami pályázat után. Egyébként az egyetlen ÁG borászat az országban, amit nem vett meg senki egészben, ezt meg is sínylette a borvidék.

  Név nélkül rágalmazni alaptalan dolgokkal, ez téged minősít.”
 • 35. Kukac40 2010. augusztus 24. 17:43
  „Ő annak a Szita M. fia, akinek irányitása alatt tönkrement az Ág. borászata? Amit ezek után a társaival felvásárolt és nyereséges lett? A Jobbikos barátok mit szólnak apuci MSZMP-s múltjához? Milyen messze esik az alma a fájától?”
 • 34. SzitaÁkos 2010. augusztus 24. 17:05
  „Tisztelt "Canis" ,

  Én nem gondolom, hogy ez a felvetés túlzott indulatokat és ellentéteket gerjesztene. Továbbra sem értem, hogy mi a probléma azzal, hogy mondjuk 10-15 évente pontos adatokat tárjanak a balfiak elé, nem csak a költségeket illetően (ahogy Ön írta, az megtekinthető a város honlapján ezek szerint), hanem arról is, hogy milyen bevételek érkeznek a városi költségvetésbe Balfról. Ezt akkor is meg lehetne tenni, ha a különválás fel sem vetődik, mint az én partizánakciómban... Ez ugyanis nem egy átlagos településrész, hanem egy Soprontól 7 km-re lévő falu, legalábbis a hagyományos értelemben. Ezzel azt is jelezném, hogy kicsit sántít az 1200 fő / képviselő párhuzam. Hiszen nincsen pl Jereván FC vagy Alsólővérek FC a megyei III bajnokságban, Balfi SE viszont van, nagyszerű eredményekkel.
  Nem szeretnék széllel szemben... menni, de egy ilyen elemzés szerintem semmilyen kockázatot nem rejt magában, arra viszont jó lehet, hogy mindenki tisztában legyen a dolgokkal.
  Ami a hitelfelvételt illeti, Balf azon már túl van. Jelen állás szerint a balfi településrészre 200-250 millió Ft adósság jut a városéból, az egy főre vetített adatok alapján. Ennek nagy részénél még csak a türelmi időben vagyunk tőketörlesztést illetően.
  Egyébként én örülök, ha Önök úgy érzik, menden rendben van Balfon. Én nem mindíg ezt hallom, de lehet, hogy pont csak azzal a 15-20 hangos emberrel beszélek. Az Ön képviselőtársa, Ambrus Csaba pl. már elég régóta sürgeti a Fürdő sori parkolás megoldását, de egyelőre süket fülekre talált a jogos észrevétel a Városházán (megjegyzem ugyanitt a járdával is lehetne valamit kezdeni, mert a 15-20 cm-es padka elég nagy gondot okoz az arra járó időseknek, szan-i beutaltaknak, ezért az úttestet használják inkább).
  Remélem elhiszi, hogy csak a jószándék vezérelt ebben az ügyben. Hiszen, még ha az összes balfi is rám szavazna emiatt (ami természetesen nem így lesz, sőt...)), még akkor is a körzet Sopronban lakó szavazói döntik el a voksolást.
  Az 32/utolsó mondatából azért arra következtetek, hogy mégsem minden fenékig tejfel. Ha csak annyit eredményez az én porfelkavarásom, hogy az Ön által említett törekvést erősítik vagy felgyorsítják, már nem volt hiába való magamra zúdíttatni sok ember ellenszenvét.

  Munkájukhoz további erőt és sikereket kívánok.

  Szita Ákos

  ui. a borászokról írt kritikáját a magam nevében teljesen jogosnak tartom. Annyit hoznék fel mentségemre, hogy - itt nem részletezendő okok miatt - semmilyen borversenyen és kiállításon nem veszek részt. :-)”
 • 33. SzImike 2010. augusztus 24. 16:50
  „32. canis

  Emlékszem gyerekkorromban arra a szavazásra és valóban mindig vol 15-20 olyan, aki a különválást akarta, de ahogy Ön is írta, öngyilkosság lenne. Jópár Fertő-parti település polgármesterét ismerem és nincsenek valami fényes helyzetben. Ahogy már az előzőekben is írtam, tetemes költségek terhelnék a falut, amit nem biztos, hogy ki is tud gazdálkodni. Balfnak mindenképp jobb, ha marad részönkormányzat. A jelölteknek olyan ötletekkel kell előállni, ami meg is valósítható. Az ígéretdömpingből elég volt!

  Szakonyi Imre”
 • 32. canis 2010. augusztus 24. 13:22
  „...és még valami. Ismerem a környező kis települések anyagi helyzetét. Hegykő kivételével - azt is tudjuk miért - senki nem dicsekedhet... Szita úr és a cikkíró egyébként hivatkozik a sok kitűnő rendezvényre. Jobb ha tudja, ezekhez is a források 70-80 %-át Sopron biztosítja...
  Azt is tudom, hogy egy önálló önkormányzat az első egy-két évben - hitelfelvételekkel - sok látványos dolgot tudna produkálni, azután meg kénytelen volna bevezetni a füstadót is helyi adóként.
  A jövőt én abban látom, hogy ha országgyűlési képviselőink kezdeményeznék, hogy az Önkormányzati Törvényt módosítanák, abban az irányban, hogy a településrészi önkormányzatoknak (részönkormányzatoknak) lényegesen nagyobb hatáskört biztosítanának a jelenleginél.”
 • 31. Hozzászóló 2010. augusztus 24. 13:21
  „Na jó, tán mindenki maradjon a témánál!”
 • 30. canis 2010. augusztus 24. 13:11
  „Balfon mindig is volt 15-20 nagyhangú ember, aki önállóságról beszélt. A rendszerváltás idején erről még sikerült népszavazást is tartani, szerencsére Balf józanabb kétharmada akkor is elutasította.
  A mostani helyzetben ez pedig felérne az öngyilkossággal. Lehet, hogy Szita úr 1 milkó helyi adót fizet, de jobban tenné, ha elolvasná az interneten - hiszen nyilvános - Sopron MJ. Város költségvetését, így megtudná, mi mennyibe kerül. Pl. Csak az iskola tagiskolakénti fenntartása több tízmillió forint. Közművekről, óvodáról, kultúráról, tömegközlekedesről, orvosról és egyebekről nem beszélve. Egyetlen ember nem tudott még nekem egy olyan költségvetést mutatni, amitől az önállóság jó lenne, a befolyt összegek a kiadások kb. 2/3-át fedezik, még ha a visszaosztott kvótákat nézzük, akkor is, mert sok a nyugdíjas.
  Azért is káros ez a felvetés, mert mi balfiak itt felesleges poltikai csatározások nélkül tudtunk tenni eredményesen és viszonylag egységben 15-20 éven át a közösségért, akár részönkormányzati, akár civil szervezeti szinten.
  A felvetés felesleges indulatokat és ellenségeskedést szít, ami nem előre viszi a dolgokat. Még azzal sem lehet egyetérteni - balfiként írom ezt - , hogy 1200 embert külön képviseljen valaki a soproni önkormányzatban, hiszen akkor egy jogos igény lenne minden más soproni lakos részéről is. Azaz a csökkentésekkel ellentétben kb. 60 képviselőre volna szükség a testületben. Kérek mindenkit, maradjon józan!
  A borászokról meg csak annyit: a település életében pl. a rendezvények alkalmával mutassák meg inkább jelenlétüket (tisztelet a néhány kivételnek, aki eddig is megtette) borkóstolókkal, standokkal, nyitott pincékkel. Mert az valóban Balf javát szolgálná.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képriport a Soproni Piknikról - rengeteg fotóval

A Soproni Pikniken fellépett a Tankcsapda, míg az LGT-emlékzenekart Somló Tamás segítette a Hűség… Tovább olvasom