Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Balesetveszélyessé vált a Petőfi tér burkolata

Sopron - Még át sem adták a Petőfi téri mélygarázst és térfelszínt, de már kiderült, közlekedni szinte lehetetlen a téren, sőt, balesetveszélyes. A beruházó szerint az önkormányzat ragaszkodott ehhez a burkolathoz, a városházán viszont azt mondják, nem szabványos kövekből és szakszerűtlenül rakták le az andezitburkolatot. Azt még nem tudjuk, hogy milyen a Petőfi téri mélygarázs minősége, viszont ami a térfelszínen látható, az elkeserítő.

A kövek önmagukban is egyenetlenek és a lerakásuk sem tökéletes. Jellemző, már több helyen kilazultak, „kifordultak", pedig még igazán nem is volt tél. Amennyiben minden így marad, akkor a Petőfi tér egy kőtár lesz tavaszra.

– Ezekhez a kövekhez a mostani önkormányzat ragaszkodott – jelentette ki Slosár Gábor, az SPT Mélygarázs Kft. igazgatója. – Egy ilyen tér burkolására valóban nem alkalmasak, hiszen pattintott, hasított kövek, amelyeknek a felülete nem egyenletes, és a méretük sem azonos. Elismerem, tűsarkú cipőben, babakocsival nem lehet járni, közlekedni rajta. Annak érdekében, hogy minél simább felületet alakítsunk ki, sokkal több követ rendeltünk, hogy válogathassunk a nagyjából azonos méretűek között.


Szakszerűtlen burkolás

Arra a megjegyzésre, hogy „gyalázatos" munkát végeztek a kivitelezők, mert hanyagul, szakszerűtlenül rakták le, úgy reagált, kijavítják a hibákat.

A Petőfi tér burkolata balesetveszélyes, ráadásul a szakszerűtlen munka miatt a kövek meglazultak, „kifordultak" a helyükből. Fotó: Magasi Dávid

– A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a főépítész egyetértésével került természetes kőburkolat a térre – reagált Kerekes Attila  városi főmérnök. – Ez azonban nem azt jelenti, hogy szabálytalan alakú és eltérő méretű kövekből kellett volna kirakni. Ráadásul szakszerűtlen volt a burkolás, mert az ilyen köveket nem egyenes vonalban, hanem íves formában kell rakni. Ez az egyik probléma. A másik, hogy már az alépítmény kivitelezése is szakszerűtlen volt – ezt jeleztük a kivitelezőnek –, ezért több helyen megsüllyedt, ennek „eredményeként" lett ilyen hepehupás az összkép. A téren közlekedni balesetveszélyes. A hibák kijavítása – a tér újraburkolása – természetesen a kivitelező feladata. Ezt szeretnénk elérni. Abban az esetben, ha sikerül kikényszeríteni, hogy visszakapjuk az Ógabona teret és a járdát, valamint a Színház utca folytatását, az iskola és a kaszinó előtti közlekedési szakaszt, akkor saját magunk oldjuk meg a problémát – megelőlegezzük a költségeket –, hiszen nekünk biztosítani kell az iskolába és a színházba járók, valamint az ott lakók  biztonságos közlekedését.


A mélygarázzsal elkészültek

Slosár Gábor a mélygarázzsal kapcsolatban kifejtette, gyakorlatilag elkészültek, viszont a használatbavételi engedély hiányzik,  mert az önkormányzat mint a terület tulajdonosa még nem járult hozzá az engedélyhez. Abban az esetben, ha ez a birtokukban lesz, rövid időn belül átadják a mélygarázst és az Ógabona teret is, hogy megindulhasson a forgalom. Az utat külön – hiába kész – nem adhatják át, mert egy beruházásról van szó. Bízik abban, hogy sikerül egyezségre jutni az önkormányzattal. Ha nem, akkor a még jelenleg is tartó polgári peres eljárás lezárultával ők kezdeményeznek bírósági eljárást annak érdekében, hogy az önkormányzat kiadja a nyilatkozatát a használatbavételi engedélyhez.


Megtagadták a hozzájárulást

– Az épület használatbavételi engedélyéhez szükséges közútkezelői hozzájárulást valóban megtagadtuk – tájékoztatott Horváthné Seregély Jolán, a városgazdálkodási osztály vezetője. – Két okból is. Egyrészt nem történt meg a Petőfi tér forgalomba helyezése – erre vonatkozó kérelem sem érkezett a beruházótól –, ezért nem biztosítható közúti megközelíthetősége, másrészt minőségi és mennyiségi kifogásaink vannak az út és tér burkolásával, kivitelezésével kapcsolatban. Mindezek elengedhetetlen feltételei a közútkezelői hozzájárulás kiadásának.

Olvasóink írták

 • 6. Kiss ÉvA 2008. február 24. 22:56
  „ehhez már hozzászólni sem lehet, az ember nem talál szavakat. Akik ilyen munkát végeznek, azokat kellene naponta többször végig kergetni ezen a járdának mem nevezhető valamin. KERGETÉSRE SZIVESEN VÁLLALKOZOM”
 • 5. ládisz 2008. január 01. 17:30
  „A sok pereskedés árábol csinálják meg rendesen a petőfi teret mert hányni valo meg veszéjes ijeneken kéne gondolkodni nem azon,hogy kit,hogy lehet sértegetni.”
 • 4. Marx Károly 2007. november 26. 11:21
  „Ha a város vezetése végre tenni is valamit,nemcsak gyülölködne,megoldódhatna végre ez a probléma is. A KNDP képviselő -bizonyíthatóan vidéki-tüntetés és zavarkeltés helyett foglalkozhatna érdemi dolgokkal. Ha már közel egy milliót bezsebel havonta. Nemde?”
 • 3. Dee Joo 2007. november 25. 19:30
  „A Petőfi tér kivitelezése gyalázatos hozzánemértésről tanúskodik!
  Ilyen lelketlen, ocsmány munkát már régen láttam. A kivitelezők menjenek el a Új utcába és nézzék meg ,hogy milyen a szakszerű ,igényes munka. Szerintem kövezéssel még életükben nem foglalkoztak!Az önkormányzat meg ha ezt átveszi, akkor őket is világgá kell kergetni!”
 • 2. joco 2007. november 22. 15:25
  „Kedves Jolán! az utca , az a szükséges, aztán atérrel és hullámos burkolatával küzködjenek, de az utca a soproni közlekedés egyik "megoldoja" létfontosságu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. Bolba 2007. november 22. 09:33
  „Volt, aki mást várt? Ez is Magyarországon készült. Akárcsak a széteső Deák tér.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazatelefonálhat-e E. T.?

Sopron - Fiatal soproni csillagász tart előadást a kvantuminformatikáról a Fényi Gyula… Tovább olvasom