Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Balesetet szimuláltak az önkénteseknek

Sopron és környéke - A Sopron–fertődi kistérség településein folyamatos a polgári védelmi szervezetek tagjaink kiképzése. Sopronhorpácson éles helyzetet is gyakoroltak: a diákokat szállító busz elakadt a hóban.
Bár a sorkatonaság megszűnt, a belföldi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárt – férfiaknál 18–55, nőknél 18-tól 50 éves korig – honvédelmi és polgári védelmi kötelezettség terheli, azaz veszélyhelyzetben a polgári lakosság is mozgósítható. Előírás az is, hogy minden településen a veszélyeztetettség mértékének megfelelő nagyságú polgári védelmi szervezetet kell fenntartani.

– Az önkéntesek kiképzését jogszabály írja elő, viszont nincs rá központi költségvetés – mondta el Tamás János őrnagy, a soproni polgári védelmi kirendeltség vezetője. – Így a települések polgármestereinek jelentkezése alapján első körben hat település közel százötven lakójának felkészítését végeztük el. Az önkéntesek komolyan veszik a kiképzést, volt olyan település, ahol a részvételi arány elérte a nyolcvan százalékot.

Az elméleti oktatást Sopronhorpácson egy ellenőrző gyakorlat tette teljessé. A feltételezett helyzet szerint a település határában a hóátfúvás miatt járhatatlan utakon egy gyerekeket szállító turistabusz elakadt. A műszaki mentést az önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezet műszaki mentő raja és vállalkozók gépei végezték, majd a gyerekeket az iskola tornaszobájában felállított ideiglenes szálláshelyen helyezték el. A gyakorlat kezdetekor a polgármester elrendelte a riasztást, majd a hivatalban megalakították a vezetési pontot, ahonnan a veszélyhelyzeti feladatokat irányították. A gyakorlat során részt vevők megismerték a regisztrálás, az étkeztetés, az egészségügyi ellátás és az elhelyezés megteremtésének feladatait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen tompítható a válság

Bécs - Az osztrák behajtani tilos táblákkal nehezített életű osztrák–magyar településeknek… Tovább olvasom