Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Bál Sopronban: a huszárság egy hungarikum - fotók

A katonai hagyomány a nemzeti kultúra elidegeníthetetlen része és nemzeti büszkeségünk kiapadhatatlan forrása – nyilatkozta lapunknak Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki a szombati soproni Huszárbál díszvendége volt.

Az egykori tiszti bálok mintájára rendezett Huszárbált a hétvégén a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület. Az egyesület a 9. Nádasdy-huszárezred hagyományainak ápolója. Ez az ezred harminc évet (1884–1914) töltött Sopronban, a városi élet meghatározója volt.

– Célunk, hogy minél szélesebb rétegekkel megismertessük a huszárság történelemben betöltött szerepét – mondta el Grubits Róbert, az egyesület elnöke. A Pannonia szállodában megtartott egyenruhás bálon ceremóniamester mutatott be minden érkezőt, a mulatságot francia négyessel nyitották, a hölgyek pedig táncrendet kaptak.

Huszárbál Sopronban


A bál vendégei között ott volt Hende Csaba honvédelmi miniszter is, aki a Kisalföldnek nyilatkozva a hagyományőrző szervezetek fontosságáról beszélt. Mint mondta, rögtön minisztersége kezdetén felállították a háborús kegyeleti és hagyományőrző főosztályt.

Ez is jelzi, milyen fontosnak tartja a hazájukért életüket áldozó hősök emlékének ápolását. „A hagyományőrzés kissé félrevezető szó, mert a hagyomány nem olyan gyámoltalan dolog, amit őrizni kell. Igazából a hagyomány őriz minket, tart meg annak, amik vagyunk."

A magyar huszárhagyományok a régmúltba nyúlnak. A huszárságot mindvégig a virtus, a vakmerőség, a váratlanság jellemezte és tette sikeressé. Olyannyira, hogy a XVIII–XIX. században Európa szinte minden hadseregében huszárezredeket állítottak fel, de még Amerikában és Dél-Amerikában is. „A huszárság egy hungarikum, amely ugyanolyan jó hírünket viszi a világban és ugyanolyan ismert, mint a tokaji bor vagy Puskás Öcsi.

Ezért is fontos ez a bál és azok az emberek, akik idejüket, pénzüket nem kímélve számtalan programot szerveznek. Tavaly több mint száz hagyományőrző rendezvényt szerveztek, amelyeket a minisztérium pályázati forrásokkal támogat. A hadtörténeti múzeum szakmai bázisára alapozva módszertani útmutatásokkal is segítik a szervezetek működését, hogy egységesen és szakszerűen jelenítsék meg a múltat.

Ezek az emberek nem egyszerűen hagyományt ápolnak, hanem a jövőt építik. Nem jelmezt viselnek, hanem tiszteletből veszik magukra az egyenruhát" – zárta a miniszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni HÖOK-ülés: felsőoktatási kerekasztal-részvétel feltételekkel

A HÖOK akkor vesz részt a jövőben a felsőoktatási kerekasztal munkájában, ha annak fennállásáig nem változik a tárgyalt kérdésekben a jogszabályi környezet, kivéve a külön megegyezést. Tovább olvasom