Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Bakancsos turistaútvonal a vasfüggöny mentén

Vasfüggöny mentén vezető, bakancsos turistaútvonal Fertőrákos-Rajka közti szakaszát várhatóan májusban adják át. A fehér alapon zöld sávot figyeljük.


Még 2005-ben, a berlini fal mentén vezető turistaútvonal mintájára merült fel az az ötlet, hogy az egykori vasfüggöny mentén is hasonló utat alakítsanak ki.

A mintegy 6800 kilométeres út Finnországtól indul és egészen Bulgáriáig tart. Hazánkban mintegy 600 kilométeren át vezet a bakancsos turistaút. Ennek legelső szakaszát - Fertőrákos és a Vas megyei Felsőszölnök - 2006. augusztusában adták át.

Ám az eltelt időben sem állt meg a munka, ennek köszönhetően újabb résszel bővül a nyomvonal. A tervek szerint május 15-re végeznek a Fertőrákos-Rajka, valamint a Felsőszölnök-Gyékényes közti útvonal kialakításával.

A mintegy 6800 kilométeres út Finnországtól indul és egészen Bulgáriáig tart.
A mintegy 6800 kilométeres út Finnországtól indul és egészen Bulgáriáig tart.


- A turistaútvonalakat fehér alapon zöld sávok jelzik, a becsatlakozó útvonalakat és a közeli turisztikai látványosságokra információs táblák hívják fel a figyelmet - mondta el a kisalfold.hu érdeklődésre Lukács Gábor, a Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ munkatársa, a túraútvonal egyik szervezője. - A kivitelezésre a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól nyertünk el 3,5 millió forintos támogatást nyertünk el, a Vas megyei önkormányzat pedig félmillió forinttal segített bennünket.

 A Vas megyei Velemben, a projekt keretében látogatóközpontot alakítottak ki. Itt 13 darab, 3 nyelvű tablón mutatják be a vasfüggöny történetét. A központ nem akar konkurálni a közeli felsőcsatári vasfüggöny múzeummal, sokkal inkább kiegészítik azt.


Lukács Gábor hozzátette, a vasfüggöny átok volt az adott országban élőknek, viszont a természet ezen nyomvonal mentén háborítatlanul élhetett. Messze voltak a gyárak, és ember sem nagyon járt erre. Mindezt a páratlan környezeti szépséget a műholdfelvételek is bizonyítják.

- A bakancsos útvonal az említett okok miatt a lakott területektől távol halad, olykor húsz kilométerre van az első település - folytatta a szervező. - Fertőrákos térségében nehézséget okozott, hogy a lápos, ingoványos tájon vezet át az út. Itt egy picit „csalnunk kellett". Így kicsit letértünk az eredeti nyomvonaltól, ám ez semmiben sem okoz hátrányt a turistáknak.

 A bakancsos túrútvonal mint már említettük Finnországtól indul, aztán tovább halad Észtország, Lettország, Lengyelország, Németország, Csehország, Szlovákia felé, majd Magyarország következik. Hazánktól az útvonal Horvátországon át Szerbia felé veszi az irányt, s végül Románián keresztül éri el Bulgáriát.


A túraútvonal egyelőre Gyékényesnél véget ér. A folytatást azt nehezíti, hogy sem Horvátország, sem Szerbia nem tagja az Európai Uniónak, és a schengeni övezetnek. Ezért a turisták csak a kijelölt helyeken léphetik át a határt.

Olvasóink írták

  • 2. MotorosPista 2010. május 04. 18:47
    „www.vasfuggony.info”
  • 1. csakbenéztem 2010. május 04. 18:14
    „A Répcevis-Ólmod szakasz gyakorlatilag járhatatlan.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági koncert a sérültek javára Sopronban

A SongOffice Musical Stúdió növendékei ismét koncertet adnak a Szociális Szolgáltató Intézmény… Tovább olvasom