Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Bak Jolán emlékezete

Fertőszéplakon, együtt a sok-sok gyászolóval, eltemettük Bak Jolánt, a fertődi Esterházy-kastély örökös igazgató asszonyát.

A magyar Versailles és Jolika sorsa összefonódott: hatvanhárom éven keresztül szolgálta „kastélya" ügyét, szépülését. Fájdalom, ennek a hatvanhárom évnek a története az ő keze által már végleg megíratlan marad. Önéletrajzát tervezgette ugyanis – harmadik könyveként –, ehhez gyűjtögette az anyagot, erről beszélgettünk az idei nyárutón. Mondják, a halála előtti napon még dolgozott, mint rendesen, a kastélybeli, neki nyugdíjasként is fenntartott szobájában. Azután éjszaka csendesen a halálba aludt.

Fertőszéplakon született 1926-ban. Sopronban a „szürkéknél", az ő leánynevelő intézetükben tanult. 1947-től dolgozott Eszterházán. Mi minden fért ebbe a hatvan évbe? A háború után az Esterházy-kastélyban szovjet hadikórház működött, a berendezést széthordták, a kastély tönkrement. Jolika szívósan küzdött, hogy a széthordott berendezés darabjai visszakerüljenek eredeti helyükre. Ez a gyönyörű barokk palota volt az élete, a mindene, a szerelme… A finom, törékeny testben erős lélek lakott. Túl politikán, politikusokon, kurzusokon, kormányzatokon, mindenkivel tárgyalt, küzdött a „kastélyáért" – a legújabb időkig. Kiváló kapcsolatteremtő és kapcsolattartó képességeit is az Esterházy-kastély érdekében kamatoztatta. Maradandó alkotása az újjászületett Esterházy-kápolna. A Kastély Kápolna Alapítvány kuratóriumi elnökeként oroszlánrésze volt a magas színvonalú helyreállításában, amiért a kápolna Európa Nostra-díjat kapott. (A pénz zömét a dán Velux cég adományozta.) Bak Jolán egy szép kivitelű könyvet jelentetett meg 2007-ben a kápolna újjászületéséről.

Jolika jelenség volt. Mi pedig megköszönhetjük, hogy ismertük, hogy közöttünk élt. Mindig nett, időskorában is kifogástalan volt külsejében: igazi régi finom hölgy, egy volt jobb kor tanúja. Látom magam előtt, hallani vélem jellegzetes hanghordozását.

Köszönjük a szép nyárestéket, a sok kastélykoncertet. A Budapesti Vonósok páratlan muzsikálását, az Orfeo zenekar Haydn-szimfóniáit… Magamban őrzöm e páratlan estek hangulatát… A nyár végi alkonyatban az Apolló Teremben árad az édes muzsika… A parkban, a hatalmas ablakok előtt keringenek a fecskék… Ősz van, a fecskék elröpültek már, s magukkal vitték a törékeny testedet is, oda, abba a másik világba.

A kastély „őszi szomorúságra jutott" – írta a régi krónikás Miklós herceg halála után. Ezt a mély szomorúságot éreztem magamban a temetéseden.

Kedves Jolika! Fogadd köszönetünket s e búcsúzó sorokat. Tudom, békében nyugszol rokonaid között, ott a széplaki temetőben, a hatalmas fenyőfa árnyékában. Isten veled!

Borbély József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felhőkakukkvár: megjelent Bősze Balázs gyermekverseskötete

Nagyobb gyerekek és versszerető felnőttek számára is kitűnő csemege, irodalmi játék a kötet,… Tovább olvasom