Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Bajnokságra készülnek a fakitermelők

Sopron - Sopronban készül a magyar válogatott az októberi fakitermelő világbajnokságra. A verseny során fadöntést, gallyazást, lánccserét, kombinált és lánckímélő darabolást mutatnak be.
Október első hetében, Stuttgart közelében rendezik meg a 2008-as fakitermelő világbajnokságot, melyen ezúttal is nagy reményekkel indul a háromfős magyar csapat. Válogatottunk, Juhász István, Rittlinger Róbert és Horváth László Sopronban „edz" a versenyre. Ugyan egyikük sem soproni, de a feltételek itt adottak a felkészüléshez.

Sopronban készül a magyar válogatott: Rittlinger Róbert a lánckímélő darabolást gyakorolja. Fotó: Magasi
Sopronban készül a magyar válogatott: Rittlinger Róbert a lánckímélő darabolást gyakorolja. Fotó: Magasi


– Fakitermelési „öttusának" is nevezik ezt a bajnokságot, melyen 25–30 nemzet válogatottjai versengenek – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Kántor János, a magyar csapat vezetője, aki világbajnokságokon maga is négy érmet szerzett már. – A versenyszámok során a pontosság, a gyorsaság és a munkavédelmi előírások betartása egyaránt fontos. A fadöntés és a gallyazás után lánccsere következik, aminél a gyorsaság a fontos. Ezután az úgynevezett kombinált darabolás következik, melynek során két oldalról történő bevágásnak kell pontosan metszenie egymást. Majd a lánckímélő darabolás jön, amikor is földön fekvő törzsből kell korongot vágni úgy, hogy a fűrész lánca ne érintse a talajt.

A pontozás szigorú rendszer szerint történik. Ha például a törzs felszínéhez képest a derékszögtől egy foknál nagyobb eltéréssel vág a versenyző, az már levonást eredményez. Ugyanígy a lánc leesése, vagy ha valaki nem megfelelően használja a védőfelszerelést.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minimum fél óra, de csak 6-ig kell fizetni

Olvasónk július 30-án Sopronban, a Móricz Zsigmond utcában parkolt. Fél órára kért jegyet, s mivel… Tovább olvasom