Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Az utódok hálája a sírok gondozása

Sopronban a Szent Mihály-temetőben, a Balfi úti evangélikus és a bánfalvi hősi temetőben évente több millió forintot fordítanak a fenntartásra.

– A város legnagyobb sírkertje, a Szent Mihály-temető éves költségvetése eléri a harmincmillió forintot – tudta meg a Kisalföld a városplébánia temetőbizottságának civil elnökétől, Rosenstingel Antaltól, aki elmondta: a fenntartást és gondozást saját bevételekből – sírhelykiadásból és a temetőhöz tartozó épületek bérbeadásából – biztosítják.

– Folyamatos feladatot jelent a temető építményeinek felújítása, illetve bővítése, erre idén nyolcmillió forintot szántunk. A két kilométeres, támfalszerű kerítést is meghosszabbítjuk: mintegy egy hektárral növekszik a temető területe, amelynek tereprendezési és kerítésépítési munkái jövőre is folytatódnak.

– Az elmúlt egy-másfél évben megközelítően annyian kértek urnás, mint koporsós temetést, ezért további urnás részeket is szükséges kialakítanunk – tette hozzá Rosenstingel Antal.

A Balfi úti evangélikus sírkertben a temetések 30–35 százaléka más felekezetűek utolsó útját jelenti, illetve köztemetésekből áll. Ez utóbbira akkor kerül sor, ha valaki hozzátartozó nélkül hal meg, s a város temetteti el – mondta el Varga Jenő soproni evangélikus gyülekezeti felügyelő. – A helyi önkormányzat hatmillió forintot szavazott meg számunkra köztemetői feladatok ellátására. Ebben az évben kétszer százötven méter aszfaltutat építettünk közel hatmillió forintért, s a kerítés közel hetvenméteres szakaszának felújítása is napirenden van.

Épp tegnap készült el a második világháborús emlékmű felső részének megszépítése, közel kétszázezer forintból. A 2007-es terveink között a köztemetettek részére közös kripta kialakítása is szerepel, hogy ne legyenek – hozzátartozó híján – gondozatlan sírhelyeink. A következő évben mintegy tízmilliós korszerűsítést indítunk útnak: újabb aszfaltutak épülnek és a halotthűtő körüli épületrészek belső renoválásához, továbbá a ravatalozó lépcsőinek teljes felújításához is hozzáfogunk.

A sopronbánfalvi hősi és köztemető fenntartója az egyik soproni temetkezési kft. Wartha Jánosné ügyvezető elmondta: a bánfalvi, a sopronkőhidai és a balfi sírkert rendben tartásáért éves szinten 3,5 millió forintot kapnak az önkormányzattól. Nagy segítséget jelent továbbá, hogy ezen túlmenően a bánfalvi nyughelyen négyórás alkalmazottat is alkalmazhatnak az önkormányzat finanszírozásában.

Ebben a temetőben különben csak azoknak tudnak sírhelyet biztosítani, akik már rendelkeznek nyughellyel. Mindez felveti a temető bővítésének kérdését, de anyagi források hiányában ez egyelőre még várat magára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan döntenek a Wallner-villáról

Egyelőre nem döntött a felújított Wallner-villa sorsáról Sopron új városvezetése, de hamarosan… Tovább olvasom