Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Az új vízbázist kutatják Hegykőn

Idén kezdődik a hegykői – jelenleg üzemből kivont – regionális vízmű új vízbázisának feltárása.
A tervek szerint 2012-től Sopron jelentős részben innen kapja majd az ivóvizet, ugyanis a városban erre az időre három kisebb vízművet szüntetnek meg.

Az előzetes tervek már elkészültek a hegykői vízmű újraindításával kapcsolatban. Az üzemet még 1993-ban állították le, mert annyira visszaesett a vízfogyasztás térségünkben, hogy feleslegessé vált a kapacitása. Erre a bázisra viszont 2012-től újra szükség lesz, mivel a városban addigra három kisebb vízművet állítanak le, a főtelepen kívül a Csalánkerti- és a Kistómalmi-kutat. A beruházás a tavalyi árakon számolva mintegy 2,4 milliárd forintba kerülne.

Sopron vízfogyasztása

Az összesített adatok szerint Sopronban 2000-ben mintegy 14 ezer köbméter ivóvizet használtak fel naponta. Ez a szám jövőre eléri a 16 ezret, 2012-ben 17 ezer, míg 2015-ben 18 ezer köbméter vízfogyasztással számolnak a vízműnél.
– A hegykői telepen hat kútcsoport van használaton kívül, ezeken túl újak felkutatását kezdjük meg ebben az évben – közölte érdeklődésünkre Havas András, a Sopron és Környéke Víz és Csatornamű Rt. műszaki igazgatója. – Várhatóan olyan vízkészlet is található a térségben, amelyek tisztítás nélkül is fogyaszthatóak. Ezeket a területeket kell kiaknáznunk, a felmérés végül költségcsökkentést is eredményez, hiszen nem kell megépíteni, felújítani a víztisztító berendezéseket.

A már említett dokumentációkból kiderül: a vízbázis sérülékeny, ezért állami forrás is igényelhető a szükséges védelem kialakításához. A már meglévő, Hegykő–Sopron közötti elavult azbesztcement- és acélcsőhálózat is cserére szorul. Az eredeti nyomvonal mellett egy korszerű, úgynevezett öntöttvas alapú vezetéket fektetnek le. Az épületeket is fel kell újítani, igaz, ezek nagy részére a jövőben nem lesz szükség, mert a 15 évvel ezelőtti üzemirányítást a számítógépes rendszer váltja fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a körforgalom

Április 30-án adják át a soproni Kossuth utca – Táncsics utca kereszteződésében épülő… Tovább olvasom