Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Az új nyomvonalú M9-es is elkerüli Sopront

A tervek szerint az M9-es gyorsforgalmi út magyarországi szakasza Pozsonynál lépi át a határt, majd Kapuvár, Lövő felé Bükön keresztül folytatódik Szombathely felé.

A közelmúltban alakult meg az Európai Területi Társulás a Balti-tengertől az Adriáig elnevezésű munkacsoport. Ennek célja, hogy fejlesszék a közúti és a vasúti kapcsolatot Svédország és a fiumei kikötő között. Az alapító tagok között van Magyarországról Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye.

Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke a legújabb nyomvonal tervezetről számolt be portálunknak.

- Az M9-es gyorsforgalmi út Pozsonynál lépi át a határt - kezdte az elnök. - Innen Kapuváron át Lövő felé folytatódik és Bükön keresztül éri el az akkora már M86-os gyorsforgalmi utat. Itt kiépül egy nagy csomópont, s az út Szombathelytől Vasvár irányába épül meg Zalaegerszegig. Itt kétfelé ágazik el az út: rácsatlakozik az M7-es autópályára és Szlovénián át a horvátországi fiumei kikötő lesz a végállomás. A másik irány az eredetileg is tervezett M9-es lesz. Szekszárd felé halad, a Duna hídon keresztül az M5-ös autópályán folytatódik Erdély felé. Ennek szerves része lesz majd a Záhony felé tartó gyorsforgalmi út.

Mint megtudtuk, ezen összeurópai útfejlesztés a legnagyobb a kontinensen. A befejezési határidő 2040, a beruházás költségeit pedig uniós támogatásból teremtenék elő.

Ide tartozik még, hogy az ausztriai oldalon várhatóan jövő év végére éri el az S31-es gyorsforgalmi út a határt. Az elképzelés az, hogy ennek folytatásaként megépítik majd a Kőszeg és Szombathely közti mintegy húsz kilométeres szakaszt.

- Új szakaszába érkezett a svéd, lengyel, cseh, szlovák, magyar és horvát régiók, vajdaságok, megyék - közép-európai közlekedési folyosó létrehozását célzó együttműködése. - fogalmazott Kovács Ferenc. - A most létrejött társulás nyitott, a későbbiek során bármelyik érintett terület, vagy érdekelt szervezet tagja lehet a szerveződésnek, amelynek bejegyzési eljárását már elindították az Európai Parlamentben.
Kovács Ferenc ígéretet tett arra, hogy a Régiók Bizottságában élni fog előterjesztési jogával, s kérni fogja a többi érdekelt régiót, hogy támogassák a folyosó kialakítását.

Olvasóink írták

83 hozzászólás
 • 83. Demalgon 2012. augusztus 02. 15:02
  „Ez olyan pro és kontra. CBA, SPAR osztrák vásárol és nemes egyszerűséggel a pénztárig magába tömi, amit levett, és ki se fizeti. A közvetlen határ melletti oda-vissza lopások meg gyerekes vagdalkodások a néhai szomszédok között. Amúgy az a mennyit lopnak odakinn a magyarok (bár többségében inkább az indiai gyarmatosítók) bárhogyan is nézem a mértékét nem akkora horderejű, hogy főcím legyen. Ugyanúgy, ahogy az osztrákok ugyanilyen tevékenysége itt.”
 • 82. bogote 2012. augusztus 02. 13:10
  „Demalgon! arról már sajnos ne is beszéljünk h a magyarok mennyit lopnak ausztriában. örülj annak ha jönnek és itt váltják be az eurót és itt költik el.”
 • 81. Demalgon 2012. augusztus 02. 11:14
  „miért? nem lopott az indiai gyarmatosító családod eleget össze, hogy ennyire készlethiányban vagytok?”
 • 80. piroskaésabarkasz 2012. augusztus 02. 10:33
  „demalgon!Szedd a bodzát,gyűjtsd a vasat,mert közeleg a tél....”
 • 79. Demalgon 2012. augusztus 02. 10:05
  „Attól még a tény nem változik, hogy a laposi az laposi marad :) Tolvajnak tolvaj a városa is :) Majmoljátok a borfeszvitált, el akartok venni mindent más várostól ... nem csoda, hogy egy szinten vagytok emlegetve a Lapos cigányaival: olyanok is vagytok
  - becsületesség: 0
  - önerőből fejlődés : 0
  - szakmai hozzáértés : 0
  - saját öletek : 0
  Lehet, hogy vagytok, de attól még csak szánalmas másolóbagázs az egész győr úgy, ahogy van. Majd, ha bizonyítotok, hogy kreatívak vagytok és önerőből el tudtok érni valamit, akkor majd talán emberszámba lesztek véve, addig a győri csak laposi marad.”
 • 78. piroskaésabarkasz 2012. augusztus 02. 09:26
  „Győr:Van. Sopron:Volt.... Még a fesztivál neve is találó!!!!”
 • 77. Demalgon 2012. augusztus 02. 07:36
  „Örök vesztes, szerintem régen többre vittem egy laposinál...

  Amasan, hogy mit szedek? Semmit, csak a doki írt fel egy szemüveget, amelyben igaz valójában láthatom a győriek összes szemét és aljas megnyilvánulását, ahogy összelopták magukat évek alatt, és ez ad az embernek akkora adrenalint, hogy támadjon. De hát, aki győri (laposi), az sose fogja elismerni, hogy amire büszke, az nem más, mint a megye többi városának, főként Sopronnak a meglopása. Megyeszékhely önerőből soha nem tudott volna eljutni arra a szintre, ahol van, mert ahhoz kevés. Sorry, de ez van. A minőséget figyelve a mai napig, ha annyira erős város lenne, nem mástól lopná össze a mai napig a szükséges anyagi hátteret, legyen az mentő, busz, vagy épp újabb próbálkozás idén a Volt fesztivál elvitelére. És ezek után csodálkoznak az ottaniak, hogy nyiltan lelaposizzák, lecigányozzák őket? Vajon miért?”
 • 76. Amasan 2012. augusztus 02. 00:33
  „Demalgon: nem tom mit szedj haver, de hagyjál nekem is... :)”
 • 75. piroskaésabarkasz 2012. augusztus 01. 20:12
  „demalgon! Te egy megkeseredett,örök vesztes vagy.Ezen az sem változtatna,ha Győr nem a "megyédben"lenne!!!!”
 • 74. Demalgon 2012. augusztus 01. 19:13
  „Egy példa:
  Sopronban van Ipari Park, lehetne cégeket hívni, de a városvezetés ehhez túl ostoba, mert kedvezményeket kéne adni, csábító feltételeket lehetne biztosítani. Így viszont ott van parlagon, amit előbb-utóbb lakótelepnek, vagy lakóháznak fognak eladni, pedig ott simán elférne 23 cég. Iparűzési adó szempontjából, pedig eléggé nagy löket lenne a városnak. De ehhez kellene még induló tőke, és le kellene rázni magunkról győrt. Ha a sarcolásokat befejeznék, akkor némi induló önerő már lenne is ...”
 • 73. Demalgon 2012. augusztus 01. 19:08
  „De ha csak messzebbre megyünk, más országokban is van helye a magyarnak, úgyhogy nem vagyunk mi annyira rosszak mások szemében.

  Ugyanakkor igen tényleg fájdalmas az, hogy győr nem képes saját talpán, saját ötletből, saját maga módján megélni, hanem másoktól vesz el irigy kutya módjára. És igen, ez fájt és fájni is fog mindig, hogy több lehetett volna és lenne is Sopron, ha valaki végre a sarkára állna és a győri városvezetésre borítaná az asztalt.”
 • 72. csaba@gloner.hu 2012. augusztus 01. 16:57
  „Issimus
  Csak egy kis kiegészítés: Az, hogy a magyar munkást Ausztriában lenézik, egy elterjedt sztereotípia, de egyre ritkábban igaz. Sőt, a magyar munkást kezdik egyre inkább megbecsülni. Tavaly volt pl. egy kis közvéleménykutatás az osztrák benzinkút tulajdonosok között abból az apropóból, hogy a törvényi változások után (elvileg) nem lehet már sehol kevesebbet fizetni egy magyarnak, mint egy osztráknak és mindegyik úgy nyilatkozott, hogy abszolút meg van elégedve a magyar alkalmazottaival. No persze ennek az is az oka, hogy a magyarok szívesen vállalnak túlórát, rugalmasabbak, stb. No de épp ez a j alkalmazott ismérve. És ezt megbecsülik az osztrákok is.”
 • 71. S.opron 2012. augusztus 01. 15:52
  „Issimus bocsánat de a nevedbe véletlenül még 1 s betűt beírtam.”
 • 70. S.opron 2012. augusztus 01. 15:38
  „Issismus
  Ne csodálkozzon senki, ha a magyar kimegy külföldre dolgozni. Sopronban nincs semmi érdemleges munka. Ami van az meg nevetséges bérért, amit még tetéz, hogy minimálbér+fekete bér párosával van az is kifizetve. Kint egy benzinkúton keres az ember 1000 Eur-ot nagyságrendileg 270-300 eFt nettó az árfolyam függvényében. Én anno vezetőként kerestem valamivel a fele felett. Én dolgoztam napi 9-14 óra között, heti 5 és 6 napot. Nem sírok, hogy nem élek meg, mert az nem igaz, de a két fizetés és a hozzá tartozó felelősség és létbizonytalansági tényező között óriási a különbség. Ha kint találok a végzettségemnek megfelelő melót, akkor én is ki fogok húzni az országból. Inkább elviselem, hogy büdös magyarozzanak, ha több mint 4-szer annyit fogok kapni mint itthon.
  A pénz elköltésénél, meg azért az sem elhanyagolandó szempont, hogy éppen melyik országban magasabb a vásárlóértéke a jövedelmemnek. Súlyos ezreket lehet spórolni, ha előbb számol az ember. Úgyhogy nem biztos, hogy az a hülye, aki számol és annak megfelelően költekezik és él. A minőségről meg inkább ne is beszéljünk. Kimutatták, hogy ugyanaz a termék sógoréknál és nálunk más minőségű / pl. mosószer, élelmiszer, stb/. Ha meg a magyar mezőgazdaság problémáját firtatja valaki, akkor nézze meg kint a magyar termék miért olcsóbb, mint itthon? Ennek is rengeteg oka van.Miért versenyképesebb egy Eu-s gazda mint a magyar? Miért tudták kint megoldani, hogy egy gazda földjei ne 25-30 km-re legyenek egymástól? Miért jut kevesebb gép 1Ha termőföldre mint nálunk és mégis többet tudnak vele termelni? Miért vannak kint melegház erdők, öntözőkkel és párásítókkal felszerelve, míg nálunk semmi ilyen? Miért tudnak kint a nagyobb gazdák többet öntözni szárazság idején mint mi? Ft-ok milliárdjai mentek a mezőgazdaságba eredmény nélkül. Rosszabb a hatékonyság mint az átkos rendszerben, amikor mindenki leszarta a produktumot. Idehaza GDP-t termelni? Hát lehetne, csak akkor meg is kéne becsülni a munkaerőt, és nem modern rabszolgatartó társadalomba lökni a középréteget. A jelenlegi munka törvénykönyv már nagyon közel került ehhez. Szakszervezet ami megvédhetné a munkás réteget? Na az hála az elmúlt 22 év kormányzásának már csak báb a vezetők és a cég tulajdonos kezében. Legtöbb szakszervezeti vezető a cég vezetője is. Inkább nem folytatom a mondandómat, mert még én is felhúzom magam a mai magyar helyzeten.”
 • 69. issimus 2012. augusztus 01. 15:09
  „Félre értés ne essék nem győri vagyok, de nem is soproni. Ez a magyar mentalistás... szidni a másikat. a többi nemzet fia segítik egymást, bezzeg mi magyarok. Vagy a soproniak már nem is magyarok? Bár osztrákok se, mert az összes osztrák lenézi a sok soproni kulimunkást, meg persze a győrit is, az összeset, aki kint dolgozik, ahelyett, hogy idehaza termelné a GDP-t. Ha a soproni vállalkozásoknak jól megy, lesz elég iparűzési adó és lehet fejleszteni. De a sok szerencsétlen inkább kint tolja a burgeszek szekerét és amilyen hülye még ott is költi el a megkeresett pénzt. Max. Walter papánál vesz egy népautót, hogy azzal villoghasson.”
 • 68. S.opron 2012. augusztus 01. 14:33
  „Látom egyesek még mindig nem értik, hogy a hozzászólások 90%-a nem az út miatt van, hanem a megye központ és a többi település kizsákmányolásának ügyéről. Sajnos ezt nehéz elhinni és megemészteni.
  Sopron testvérvárosától kapott volna 3 mentőautót. De csak Sopron. Mi volt Győr hozzáállása? Sopron megkapja kintről a mentőket, amiket azonnal el is visznek, mert nekik nem ajánlott fel senki ilyet. Eredmény, hogy Sopron sem kapott autókat, mert berágtak az osztrákok, hogy Győr milyen jogcímen viszi el azt amit Sopronnak ajándékoznak!!!!
  És ez csak egy. Kisalföld Volán Soproni buszai hogyan kerülnek ide? Először Győr elviszi a pénzt a helyi közlekedésből. Bevásárol magának új buszokból amiket helyi közlekedésből bezsebel. Összevonja megyei szinten, és először érdekes módon hová mennek az új buszok? Választ szerintem lehet sejteni. Sopronba legtöbbször felújított, Győrből leselejtezett busz jön. Ami új busz van az azért van, mert már nem volt újra építhető roncs. Nálunk úgy sem probléma, ha a vázuk eltörik. Hegesztünk rajta valamit, a többit meg a rozsda konzerválja.
  Még lehetne sorolni, de úgy érzem ezt sem érti a többség. Vagyis inkább természetesnek veszi.”
 • 67. aghla 2012. augusztus 01. 14:08
  „Elképesztő értelmetlen sárdobálás és hőbörgés!
  Sopronban csend van, az erdő zöld, a levegő tiszta. Győr zajos, az erdők szárazak, satnyák. Ki az az őrült, aki autópályát akar Sopronba?
  A tervek szerint 25 km /Lövő/ ill. 35. km /Kapuvár/ elérhető lesz a pálya. Ez azt jelenti hogy addig 110-zel kell menni a gyorsforgalmin. Ez volna a tragédia, kedves soproniak?”
 • 66. Demalgon 2012. augusztus 01. 14:00
  „Visszakanyarodva a haragom kiváltó - nem úttal összefüggő - 2-es kommenthez

  - Paprét zsinagóga: győri tulajdonban van, és egy fillért sem költ rá a város, hagyja tönkremenni, az "újjáteremtés" ötletét egységesen a fidesz itteni kutyáival lefújták
  - Deák tér múzeum: győri tulajdonban van, befalazták nagyjából és mostanra gaz növi be, és megy tönkre az épület. Ha kereke lenne már rég elhúzta volna lapos innen

  Rengeteg műemlék van győri kézben, akik sz*rnak rá, így tönkretéve szándékosan a városi műemlékeket, épületeket. Az elmúlt 50 évben minden arról szólt, hogyan tudna győr minél többet összeharácsolni a többi várostól, emiatt indult meg egyedül a fejlődés - más városok kárára, mert magától nem volt képes talpon maradni, fejlődni, csak úgy, ha másoktól elveszi azt, amihez semmi köze nincs.

  A VOLT fesztiválnál is rágta a küszöböt az akadéskodó győri majom, mert szívük szerint tönkretették volna csak azért, mert nem győrben van? Ugyanakkor hol van lapos közvetlen környezetében borvidék? Sehol, max Pannonhalma a legközelebbi, de az se egyből a városban, vagy amellett van. És érdekes, Sopron után elkezdték a bornapokat majmolni, hogyan is van ez?

  Szóval tessék kicsit elgondolkodni, mert ez a fajta hozzáállás egy város részéről a féreg kategóriájával vetekedik. Lapos közútilag jó helyen fekszik ez tény, de nekünk meg itt van a vasúti logisztika, nem kis központtal. Meg még egy példa, hogy EU-s pénzből kiépítették a gönyüi kikötőt, mert a logisztikai centrum oda épült volna, aztán erőszakosan elorozta onnan győr. Akkor vissza is fizeti egyúttal az eu támogatásnak azt a részét, vagy egészét, amit vissza kell fizetni azért, mert nem a terv szerinti helyen épül meg a centrum?

  Nem az a beteg, aki szidja az igazságtalanságot, és dühíti az idiótizmus felső foka, hanem az, aki istenesít egy züllött várost, aki harácsolásból, lopásból ért el bármit is, és csak ilyen módon tud elérni bármit is.”
 • 65. Demalgon 2012. augusztus 01. 13:42
  „csery, és aki ráadásul határozottan fellép a győri sarcolások ellen”
 • 64. Demalgon 2012. augusztus 01. 13:41
  „Most már nem kell(ene) lopni az igaz, mert már eléggé összeloptátok magatokat, meg az Audit becsábítgatva van elég jövedelem - amíg az Audi máshogy nem gondolja. Hiszen ezen az egy cégen - meg a mai napig megsarcolt állami támogatásokon, és egyéb elvonásokon - áll a városotok. Aztán, ha netán Audinak drágák vagytok, vagy épp ... kevesek (látván néha a 12-es busz kínálatát), akkor? Ha arrébb áll, akkor még jobban meglopjátok a többi várost? Tessék egy kicsit magatokba szállni, mielőtt ajnérozzátok annyira azt a síkvidéket, mert nem az az érdekes, hogy most milyen, hanem az, hogy miből lopva lett olyan, amilyen most.”
83 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villámcsapás Agyagosszergényben - Visszanyerte eszméletét a legsúlyosabb sérült

Visszanyerte eszméletét a vasárnapi agyagosszergényi villámcsapás legsúlyosabb sérültje, akit a… Tovább olvasom