Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Az otthon első százéves lakója Répceszemerén

Csider Károlyné, vagy ahogy ismerik: a Dédi Répcecsáfordon született száz évvel ezelőtt, pedig - ilyen falu már nincs is a térképen.

Törékeny teste alig látszott ki a virágcsokrok alól, amikor századik születésnapján felköszöntötték Csider Károlynét, vagy ahogy ismerik: a Dédit.
Első százévesét köszöntötte a tavaly fennállásának 35. évfordulóját is ünneplő répceszemerei idősek otthona. A 310 lakosú falu egyedülálló a régióban azzal, hogy bentlakásos intézményt működtet, s bizony megadták a módját a kerek évfordulónak is.

A Dédit a falu közössége is felköszöntötte. Mindenki sírt kicsit, csak ő mosolygott... Fotó: Magasi Dávid
A Dédit a falu közössége is felköszöntötte. Mindenki sírt kicsit, csak ő mosolygott... Fotó: Magasi Dávid


A százéves Csider Károlynét két gyermeke, négy unokája, négy dédunokája, további családtagok, az otthon lakói és a falu közössége is felköszöntötte, a virágcsokrok alatt szinte eltűnő, hatalmas torták mögé bújó törékeny asszony széttárt karjával csak jelezni tudta: szeretlek benneteket!

S őt is szerették! Szem nem maradt szárazon, amikor a korelnökségben őt követő 95 éves lakótárs, Gerencsér Károlyné a még gyerekkorában tanult versikét szavalva köszöntötte az idős asszonyt, akit mindenki Dédinek szólít...
– Küzdelmes élete volt édesanyánknak – mondják gyerekei, Csider Ferenc és Éles Lajosné, akik már maguk is nyugdíjasok.

– Répcecsáfordon született, ilyen falut már nem is találni a térképen, a mai Csáfordjánosfa része volt. Negyedik gyereke volt szüleinek, öten voltak testvérek, már csak ő él. Nem is volt még ilyen magas korú a családban. Itt élte le felnőtt életét Répceszemerén, s bár nem kényeztette el az élet, sosem veszítette el a hitét és az erejét – mondják édesanyjuk kezét fogva.

Csider Károlyné Erzsike nénit két gyermeke, négy unokája és négy dédunokája is köszöntötte. Fotó: Magasi
Csider Károlyné Erzsike nénit két gyermeke, négy unokája és négy dédunokája is köszöntötte. Fotó: Magasi


Dédi 1959-ben megözvegyült, egyedül nevelte tovább akkor 11 és 13 éves gyermekeit. A vékony asszonyról nehéz elképzelni, de kemény fizikai munkát végzett a helyi termelőszövetkezetben. S mégis: bár a kor és a betegségek néhány éve kerekes székbe kényszerítették, tekintetében ma is ott a derű. – Csodálatos ember! Mindig erőn felül teljesített, értünk.

Természetes, hogy igyekszünk legalább valamennyit visszaadni ebből – mondja családja. A fia például minden áldott nap bejön az otthonba, ő ebédelteti meg Dédit.

Az otthonban tizenöt gondozott él, közülük hatan kilencven évnél idősebbek. – Aki itt él, annak két családja van, a hozzátartozói és mi, az otthon lakói, dolgozói – mondja Nagy Imréné intézményvezető. A századik születésnap így vált igazi közösségi eseménnyé Répceszemerén. 

  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit keresett a férfi hajnali 4-kor a soproni gyógyszertárban?

Nem lázcsillapítót. Egy mérőeszközért és készpénzért tört be. Tovább olvasom