Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Az osztrák vámosok többsége új feladatot kap

Magyarország uniós csatlakozása után komoly változások várhatók az osztrák vám- és határőrizeti szervek munkájában is. Sok a bizonytalanság, erről beszélgettünk Johann Regnerrel, a kelénpataki (Klingenbach) határátkelőhely exvámparancsnokával.
Johann Regner 1973-tól 2003 márciusáig szolgált a kelénpataki (Klingenbach) határátkelőhelyen. Végigjárta a ranglétrát, vámasszisztenstől a parancsnoki beosztásig. Tapasztalatokat szerzett mind a hidegháborús, mind a rendszerváltás utáni időszak határforgalmáról. Sopronban a magyar kollégákkal már a nyolcvanas évek első felében a szakmain túl baráti kapcsolatokat ápolt. Ebben segítségére volt magyar származású felesége, Erika is, akitől megtanulta nyelvünket. Bár lassan egy éve a bécsújhelyi vámhivatal osztályvezetője, sokan ma is tisztelettel és jó szívvel emlékeznek rá a határ magyar oldalán is.

Hetente hatszáz kamion

– Életem legaktívabb éveit a kelénpataki határátkelőhelyen töltöttem – mondja az osztrák szakember. – Amikor a hetvenes évek elején elkezdtem a munkát egyszerű vámtisztviselőként, még hetente sem haladt itt át hatszáznál több kamion, ami jelenünkben már mindennapos. A személyautók forgalma sem volt jelentős, hiszen a magyarok akkoriban alig utazhattak. Életem egyik legemlékezetesebb eseménye volt, amikor megszületett a lányom, és én a boldogságtól eltelve egyszerűen átgyalogoltam a vasfüggönyön a magyar kollégákhoz. Lelkesen fogadtak, bár az is igaz, kicsit nehezen jutottam vissza a sok koccintás után...
Amikor Johann Regnert is megérintette a változások szele, már az elkövetkező uniós jövőre gondolva, amikor megszűnik a Magyarországgal közös határ, a bécsújhelyi vámhivatalnál helyezkedett el egy újonnan alakuló szervezetnél. Kezdetben az illegális külföldi munka leleplezésében hasznosították szakmai tudását. Az új ellenőrzési csoport azonban hamar kinőtte kereteit és napjainkban már az ausztriai tb-csalók, feketemunkásokat foglalkoztatók, gazdasági bűncselekményeket elkövetők ellen is felveszi a harcot.

Csak útlevélellenőrzés

– A jövő év májusától megszűnik a vámhatár, ahol csaknem három évtizedig dolgoztam – magyarázza Regner úr. – Ezért is kellett gondoskodnom a jövőmről. Ezzel a többi kollégám is így van. A kelénpataki, a sopronkereszttúri (Deutschkreutz) és sok más határátkelőhelyen térségünkben megszűnik a vámellenőrzés. Vezető vámhivatalként működik azonban majd a kismartoni (Eisenstadt). A vámőrség 2300 tagjának munkahelyi áthelyezéséről, illetve átszervezéséről ezért gondoskodni kell, amelynek tervét már elkészítette a pénzügyi tárca. Munkájukból a jövő év májusától eltűnik a vámkezelés feladata és marad pusztán az útlevél-ellenőrzés, az is csak addig, amíg nem csatlakozik Magyarország is a schengeni egyezményhez. Ugyanígy a vámszervezetek néhány száz civil tagjának is új feladatokat jelölnek ki. Sokan átkerülhetnek a pénzügytől a Belügyminisztérium kötelékébe, azonban mi tagadás, akadnak még olyanok, akiknek bizonytalan a jövője.

Johann Regner mindenesetre képzettségének köszönhetően megtalálta új helyét. Csupán csak azt sajnálja, hogy a korábbi, még a hidegháború idejében is működő osztrák–magyar vámos focitalálkozók is a múlt ködébe vesznek. Egy hagyomány azonban tovább folytatódik, fia is magyar nőt vett el feleségül, aki a soproni kórház belgyógyászatán dolgozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Und Habsburg Ottót fogadta első díszpolgárává

Undon szombaton délelőtt díszpolgárrá avatták dr. Habsburg Ottót. A Páneurópai Unió elnöke… Tovább olvasom